Záhadná závada elektrické řetězové pily
|
|
|
|
|
|
|
host - 63.99 (?) 11.9.2009 20:50, zobrazeno: 14389x
Dobrý den,
mám el. řetězovou pilu jedné "hypermarketové" značky a ač ješte nění příliš stará, přestala ze dne na den jít - při zmačknutí spouště je pila úplně mrtvá. Pilu mám sice v záruce, ale jelikož jsem se o ní nestaral (je to i uvnitř motoru všude zamazané od mazacího oleje na řetěz) stydím se jít do servisu :-) Myslíte že má cenu pilu rozebrat a vyčistit, když nevím, co s tím je? Co by v tom mohlo být za závadu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 142.1 (?), 11.9.2009 21:06
Vyfoukat, nerozdělávat a reklamovat.
|
|
|
|
|
|
|
host - 173.176 (?), 12.9.2009 7:26
Mám něco podobného, ale jsem s ní spokojený a vydržela víc než značková, u které shořel motor. Také mi přestala ze dne na den fungovat a závada byla ve špatně přiletovaném drátu na bezpečnostních spínačích v rukojeti.
|
|
|
|
|
|
|
host - 63.99 (?), 12.9.2009 20:27
Hm, u mě to bude mít určitě souvislost s tím vylitým pilovým olejem - já jsem to teda kuchnul, a zaměřil jsem se také na špatné kontakty elektrické části a případné vypadlé dráty, ale nic jsem nenašel. Ještě to tedy zkusím v jednotlivých polohách "proměřit" a když bude vše OK a stejně to nepůjde, tak si na jaře koupím novou :-) Nevíte někdo, co bych měl naměřit, pokud bude v pořádku stator/rotor?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 49.2 (?), 12.9.2009 21:21
Přestala chodit během práce?
|
|
|
|
|
|
|
host - 63.99 (?), 12.9.2009 22:20
Právě že ne - normálně jsem s ní pílil, bez nějakých zvláštních událostí (čmoud, zvuky, snížený výkon) odložil a za 14 dnů vzal do ruky a najednou ani ťuk. Jenomže jsem ji skladoval "na stojato" - kvůli místu ve skříni, a olej na mazání řetězu jsem "samozřejmě" po každém použití nevyléval...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 213.141 (?), 12.9.2009 21:50
Základní zásady při zjišťování závad takových přístrojů jsou - nejprve ověřit, zda je v pořádku připojení el. k přístroji, - potom ověřit, zda jsou v pořádku uhlíky (může být pohledově v pořádku, ale kontakt není zajištěn), - ověření proměřením, zda je za vypínačem el., proměření, zda je el. na přívodu k statoru a uhlíkům, - proměření a ověření funkčnosti přepěťových ochran a spínačů u brzdy řetězu, - proměření statoru(vadný stator - přerušené vinutí, motor neběží), - proměření rotoru(vadný rotor se může chovat, jako opotřebené uhlíky nestálý chod a snížený výkon). To vše samozřejmě s ohledem na bezpečnost při práci s elektřinou, nebo přenecháním odbornému proměření.
|
|
|
|
|
|
|
host - 63.99 (?), 13.9.2009 9:38
Tak jste měl pravdu - když jsem vše "na sucho" proměřil a vše se tvářilo v pořádku, zkusil jsem ještě očistit ty uhlíky (moc jsem tomu nevěřil) a bingo - pilka zase funguje. Když jsem to ale měl v ruce, vše jsem dokonale vyčistil, včetně části převodovky a čerpadla a zůstal mi díl (odkaz na obrázek dole), který mi nikam nepasuje - vypadá to jako nějaká jednosměrná tryska (když se do toho foukne z tlustší strany jde to, když z té užší, nejde to profouknout). Nevíte kam by se to mělo umístit?
http://yfrog.com/2idilbj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|