Záhadná závada elektrické řetězové pily

host - 63.99 (?) 
11.9.2009 20:50, zobrazeno: 14389x

Dobrý den,

mám el. řetězovou pilu jedné "hypermarketové" značky a ač ješte nění příliš stará, přestala ze dne na den jít - při zmačknutí spouště je pila úplně mrtvá. Pilu mám sice v záruce, ale jelikož jsem se o ní nestaral (je to i uvnitř motoru všude zamazané od mazacího oleje na řetěz) stydím se jít do servisu :-) Myslíte že má cenu pilu rozebrat a vyčistit, když nevím, co s tím je? Co by v tom mohlo být za závadu?

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 142.1 (?), 11.9.2009 21:06

Vyfoukat, nerozdělávat a reklamovat.

host - 173.176 (?), 12.9.2009 7:26
Mám něco podobného, ale jsem s ní spokojený a vydržela víc než značková, u které shořel motor. Také mi přestala ze dne na den fungovat a závada byla ve špatně přiletovaném drátu na bezpečnostních spínačích v rukojeti.

host - 63.99 (?), 12.9.2009 20:27
Hm, u mě to bude mít určitě souvislost s tím vylitým pilovým olejem - já jsem to teda kuchnul, a zaměřil jsem se také na špatné kontakty elektrické části a případné vypadlé dráty, ale nic jsem nenašel. Ještě to tedy zkusím v jednotlivých polohách "proměřit" a když bude vše OK a stejně to nepůjde, tak si na jaře koupím novou :-) Nevíte někdo, co bych měl naměřit, pokud bude v pořádku stator/rotor?

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 12.9.2009 21:00

Mne taky nešla pila a závada byla v opálených kontatech spínače. U mé pily byl použit takový mikrospínač jaké se používají na dojezd mechanizmů (Limit Switch). Po rozdělání jsem měřil obvod přes spínač a nebyl obvod. Vyzkoušet se to dá i bez přístroje, to znamené kouskem drátu přemostit vypínač a jenom krátce zasunout do zásuvky (musí být dva lidé). Kdyby to ukázalo na tuto závadu, tak nastříkat do mikrospínče KONKOR. Jen tak poznámka nakonec, nemáte to vypnuté tím, čemu se říká "Kick Box".

host - 49.2 (?), 12.9.2009 21:21

Přestala chodit během práce?

host - 63.99 (?), 12.9.2009 22:20
Právě že ne - normálně jsem s ní pílil, bez nějakých zvláštních událostí (čmoud, zvuky, snížený výkon) odložil a za 14 dnů vzal do ruky a najednou ani ťuk. Jenomže jsem ji skladoval "na stojato" - kvůli místu ve skříni, a olej na mazání řetězu jsem "samozřejmě" po každém použití nevyléval...

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 12.9.2009 21:50

Základní zásady při zjišťování závad takových přístrojů jsou - nejprve ověřit, zda je v pořádku připojení el. k přístroji, - potom ověřit, zda jsou v pořádku uhlíky (může být pohledově v pořádku, ale kontakt není zajištěn), - ověření proměřením, zda je za vypínačem el., proměření, zda je el. na přívodu k statoru a uhlíkům,  - proměření a ověření funkčnosti přepěťových ochran a spínačů u brzdy řetězu, - proměření statoru(vadný stator - přerušené vinutí, motor neběží), - proměření rotoru(vadný rotor se může chovat, jako opotřebené uhlíky nestálý chod a snížený výkon). To vše samozřejmě s ohledem na bezpečnost při práci s elektřinou, nebo přenecháním odbornému proměření.     

host - 63.99 (?), 13.9.2009 9:38
Tak jste měl pravdu - když jsem vše "na sucho" proměřil a vše se tvářilo v pořádku, zkusil jsem ještě očistit ty uhlíky (moc jsem tomu nevěřil) a bingo - pilka zase funguje. Když jsem to ale měl v ruce, vše jsem dokonale vyčistil, včetně části převodovky a čerpadla a zůstal mi díl (odkaz na obrázek dole), který mi nikam nepasuje - vypadá to jako nějaká jednosměrná tryska (když se do toho foukne z tlustší strany jde to, když z té užší, nejde to profouknout). Nevíte kam by se to mělo umístit? http://yfrog.com/2idilbj

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.136 (?), 13.9.2009 9:46

řek bych, že je to propojení nějakých rotačních nebo mechanických částí, třeba brzdy, co?

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika