Výběr elektrické pily

nebuď zvědavý - (43) 
22.11.2006 21:18
Pepo,-- sakra, nač ty potřebuješ na benzinSTIHLku prodlužovačku?

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 132.19 (?), 22.11.2006 21:24

Kluci, pokud jste zrovna nezanedbávali základní školu, měli byste být tak trochu ampéráky všichni.

2000 stran to zrovna nebude, ale pro Josefa Vyskočila,alias Pepé Vyskoče to čtení taky zrovna nebude.

Fyzika 9. třídy základní školy poskytne potřebné vzorce a fyzikální tabulky potřebné údaje pro osvěžení paměti. Měrný odpor mědi? Nevím nalistovat. Průřez kablu x délku kablu a dostanete odpor kablu v ohmech. Napětí  s odporem dá souvislost, která  vám řekne o kolik poklesne napětí při určitém proudu. Potom musíte daleko složitěji prostudovat délky vinutí v cívkách, indukční odpory motoru, které se mění v závislosti na zatížení. Jiné veličiny jsou při chodu motoru na prázdno a jiné při řezání a jiné při rozběhu. Rozdíly v příkonu bývají až 6 násobné, takže by to pojednání na mnoho stránek opravdu bylo. Není to zase tak jednoduché. Zkrátka motorová pila není totéž co žárovka na které jsme se učili ty odpory, volty, ampéry a spotřeby měřit.

Abyste se tím nemuseli tak složitě prokousávat, kuprte si avomet neboli sdružený měřící přístroj. Stačí nějaký levný za 250 Kč. Na konec kablu si dejte rozdvojku do jedné zásuvky dejte pilu a druhou zásuvku použijte k měření. Pozor na bezpečnost, pracujete s napětím kolem 230 voltů.

Změříte si za domácí úkol kolik bere pila ampér při rozběhu, potom bez zatížení, když řeže za plného zatížení. Jak se mění volty v závislosti na délce a průřezu kablu.

Jedno však měřením nezjistíte a sice co pila ve skutečnosti snese. Lépe napsáno, zjistíte ale až to zjistíte, může to být drahé, protože výměna rotoru se může prodražit tak na ten papírek s obrázkem Emy Destinové.  To by tak bylo pro Josefa Vyskočila tak akorát a ostatní mohou doplnit potřebné vzorce a ty měrné a indukční odpory a další potřebné údaje pro výpočty. Je to však pro běžného uživatele značně složité. Místo řezání bychom přemýšleli a studovali a v zimě bychom zmrzali, protože bychom měli nařezáno málo dřeva.

Srdečně zdraví HQ257

nebuď zvědavý - (43), 22.11.2006 22:36
Pepo, mrzí mě to, ale zase to asi nebude nic pro tebe.
Měrný elektrický odpor mědi je 0,02 mm2/1metr.
Měrný elektrický odpor mědi je 0,0082,5mm2/1metr  x  120metrů (prodlužka 60mertů)  =  0,96   R
P/U = I
2000 děleno 230  = 8,6956521   I
R x I = U-ztrátové napětí
0,96  x  6,6956521  =  8,34 Voltů
To znamená, že na konci prodlužovačky nebude 230V, ale pouze 221,66Voltů
Rozsudek už nechám na Vás, ale myslím, že to je jasné.

PS místo otazníku byla před vložením značka ohm.

host - 234.140 (?), 23.11.2006 8:39
Da sa povedat, ze HQ257 (host - xxx.xxx.132.19, 22.11.2006 21:24) - ma v zasade pravdu. ----------------------- t.j., neda sa hociktory elektricky jav popisovat ucivom 8.triedy zakladnej skoly, aby tomu rozumeli aj jednoduchsi ludia.. Znovu opakujem, snazite aplikovat VZORCE PRE VYPOCET JEDNOSMERNEHO EL.VYKONU NA CINNEJ ZATAZI na vypocet energetickych dosledkov prechodovych el.javov na komplexnej zatazi striedaveho prudu. (Toto vam HQ257 citlivym jazykom pise v jeho zmienenom prispevku) Ci uz tomu verite, alebo nie, to co vy ludovo volate "odpor" je vlastne CELKOVA KOMPLEXNA IMPEDANCIA, ktora je suctom viacerych zloziek: cinnej reaktancie (t.j.cinny odpor), kapacitnej reaktancie (t.j.kapacitneho "odporu") a indukcnej reaktancie (indukcneho "odporu"). V striedavych obvodoch je casto induktancia dominantnou zlozkou impedancie (aj vysoko cez 90%). Toto jednoducho nemoze zanedbat pri vypocte ani jednoduchy clovek. a to uz vobec nehovorim o vplyve prechodovych el.javov (ako tiez zmienuje HQ257) Proste vas trapny pokus o vypocet sa da s minimalnou chybou vypoctu aplikovat na jednoduchy jednosmerny el.obvod, ktory mate v tej detskej ucebnici pri tych vasich vzorcoch: baterka, dva droty a ziarovka. Este drobnost: s beznymi pristrojmi sa nedaju tieto prechodove javy merat, na to su omnoho zlozitejsie pristroje, ktore umoznia rozpriestiet veliciny v case pre ich naslednu integraciu. Mimochodom, pre zaujimavost: ktore striedave napatie na sieti 220V/50Hz by ste chceli merat: efektivne napatie? alebo stredne napatie? alebo maximalne napatie? Ubezpecujem vas, kazde je uplne ine. Ked si k tomu pridate rozdielnu tvrdost zdroja napatia v roznych lokalitach, a kolisanie napatia v priebeh casu... Neunavoval by som explicitnym dokazovanim elementarnych fyzikalnych zakonov citatelov toho fora, ale proti hluposti sa treba ozvat, hlavne ked hrozi, ze niekto neinformovany citatel prevezme chybnu radu laickych ohmistov a poskodi si majetok, alebo zdravie. Skutocne mi nejde o to, dokazovat niekomu osobne jeho ...ehm nedostatky, ale iba dat radu tym, co chcu radu prijat, aby im veci fungovali. ------ Takze ta rada je este raz: -------------------- NEPOUZIVAJTE PREDLZOVACKY DLHSIE AKO 50 METROV, KAZDA TROJKONTAKTOVA PREDLZOVACKA NECH MA TRI ZILY, A JE SPRAVNE ZAPOJENA A NEPOSKODENA. ------------------------------- Nejake vynimky v dlzke su v praxi mozne, ale so znamymi rizikami, ktorych si treba byt vedomy, a ktore treba respektovat a a prisposobit im sposob prace (uz som to pred niekolkymi tyzdnami zmienoval). ********** ___pooh.

nebuď zvědavý - (43), 23.11.2006 10:06
Když na jednom konci prodlužovačky poklesne napětí vlivem zátěže, tak poklesne adekvátně na sinusoidě minimální napětí i maximální napětí a měřák ukáže efektivní napětí, což je zase adekvátní. To nemá na výsledek vliv.
Při teoretickém výpočtu se nezapočítaly přechodové odpory zásuvek a zástrček. Ty bývají různé a mají vliv na zvýšení ztrátového napětí. Přesto v praktické zkoušce bylo naměřeno téměř stejné napětí.
Propdlužovačka může být dlouhá (když to přeženu do extrému) třeba i jeden kilometr, pokud použiji přiměřený průřez s ohledem na budoucí zátěž. Někdo to tu už psal, že od trasformátoru k domku to může být i přes kilometr a motory jedou.
Takže raději přiznejte že jste střelil kozla, a o tom který příspěvek je trapný nechte rozhodnout samotné čtenáře. Nemusíte se bát, že to nezvládnou.

host - 94.128 (?), 23.11.2006 11:04

Dobrý den,

no změřit pouze úbztek napětí na kabelu nemusí být dostatečný, protože ukayuje pouze absolutní hodnotu impedance (odpor vodiče + jeho indukčnost). Výkon je ale dán součinem napětí a proudu. A pokud nebudou ve fázi, a to nebudou vlivem indukčnosti, pak proud bude zpožděn za nepětím, čímž v plné síle nebudou působit současně. Asi to zkusím změřit, jaké takový prodlužovák má parametry, protože místy úsměvná diskuse nabývá ohromných rozměrů. A.H.

host - 212.22 (?), 23.11.2006 13:36
Pane host - xxx.xxx.94.128, 23.11.2006 11:04 dovolte mi menší postřeh.
Uvedený příspěvek jste psal z klávesnice, na kterou nejste zvyklý. Usuzuji tak záměnou písmen  y – z.
Byla tady neshoda na úbytku napětí + chyba na netu (proud se neudává ve voltech) kterou aspoň podle mě pan Pooh prohrál.
Dále tady bylo rozebíráno zda prodlužovčka může poškodit pilu či ne a zda-li se sní dá pracovat při větší délce. Tady si skutečně může každý vyzkoušet při připojení el pily na kabel o délce 30metrů průřez 1,5 nebo o délce 60metrů průřezu 2,5 zda vůbec nějaké očividné změny nalezne. Já za ty léta jsem už pracoval i z delšími a nikdy jsem sebemenší změnu, nebo problém nezaznamenal.Jistě že indukce má na to také vliv, ale pokud použijete uvedené průřezy, tak je  její vliv až zanedbatelný aby to obsluha vůbec zaregistrovala.
Pokud ovšem použijete spojených několik tenkých prodlužek, pak řezání musí být velmi opatrné, protože uvedené negativní jevy se začnou projevovat silněji.
Plně souhlasím s délkou prodlužovačky přímo úměrné na průřezu.
Toto jsou zkušenosti z praxe za hodně let, které mě nikdo nemusí věřit  A také se mi zdá už dlouho že  praxe je něco co pan Pooh  postrádá.
 Doufám, že mi promine.  

host - 11.99 (?), 23.11.2006 16:11
Pro xxx.xxx 22.11.Čoveče tak nejsrozumitelnější to pro mně bylo od tebe v 18.42. Takže jsem zadal- 50m. trojpranenného  káblu o průřezu 2.5 mm a basta. Je to pro tchána do zahrady, nechce  se tahat s tou mou STIHLkou no a když se k tomu přidá žebřík nic moc. Takhle bude soběstačný a nebude muset čekat na mou maličkost a mě se taky někdy nechce a to je horší jako bych nemohl  šak to znáš. No a ten příspěvek v 22.36hod, tak z toho jsem byl našišato. Úplně jasný pro mě bylo vzít pilu a měřák.

host - 161.12 (?), 23.11.2006 20:48
Pánové mám radost, že jsme se nakonec  shodli. Teorie pana Pooha nechme těm co připojují Temelín. Zde se určitě uplatní.  Pro nás ostatní co potřebujíeme jen pár ampérů pro pilu nebo sekačku shrnu.
Třívodičová prodlužovačka o průřezu  vodiče 2,5 mm2  v délce 50m je pro běžnou pilu o příkonu asi 2000 W bez problémů.
  Sám bych se nebál ani délky ještě o něco větší, ale je pravda , že  s takovou prodlužovačkou se již špatně manipuluje. Proto si uvedený prodlužovák  navzdory některým článkům klidně pořiďte. Je to ověřeno praxí. A ať vám to dobře řeže!

host - 234.140 (?), 24.11.2006 7:16
Kopete do otvorenych dveri, ved ta vasa rada je to, o co som sa v podstate snazil: (vid moje starsie prispevky, okrem ineho aj: - host - xxx.xxx.234.140, 23.11.2006 8:39 :-)) citat: " Takze ta rada je este raz: -------------------- NEPOUZIVAJTE PREDLZOVACKY DLHSIE AKO 50 METROV, KAZDA TROJKONTAKTOVA PREDLZOVACKA NECH MA TRI ZILY, A JE SPRAVNE ZAPOJENA A NEPOSKODENA." To je to podstatne (ako rovnako uvadzate aj vy) To ostatne bola iba argumentacia. ---- ___poh.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika