Výběr elektrické pily

host - 39.86 (?) 
8.2.2008 22:26

Lze zhotovit i prodlužovačku z dvoulinky - ve dvojité izolaci, ale pouze s tím, že na konec namontujete plochou dvoudírkovou zásuvku. Dá se koupit. Pouze v tomto případě, kdy není možné zapojit spotřebič 1. třídy to lze takto udělat.

jirka.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 177.234 (?), 22.11.2006 8:42

Určitě každý prodlužovací přívod na 220V musí mít tři žíly a vzhledem k délce a příkonu provozovaného spotřebiče i příslušný průřez.

Nejsem si na 100% jistý, zda norma vyžaduje proudový chránič pro spotřebiče / zásuvky provozované ve venkovním prostředí - spíše ano. Ale v každém případě je to vhodný bezpečnostní prvek pro provozování el. spotřebičů ve vlhku a s větší pravděpodobností poškození kabelu / spotřebiče. 

Doporučuji se určitě obrátit na profi elektrikáře. O.

host - 187.51 (?), 5.12.2006 22:38
S tím připojením elektrické pily a vůbec ručního elektrického nářadí.Vesměs to bývají předměty II.třídy.Nemají vůbec vyvedený ochranný vodič ale mají dvojitou izolaci.Takže i když je přívodní prodlužovačka třížilá,funkční jsou jen dva-Fáze a pracovní 0.Ochranná O /zelenožlutý/ je nezapojen.Tady by teoreticky dvojlinka stačila -ale je to zakázané.Z jednoho prostého důvodu.Jaká by byla na konci dvojliky zásuvka?No přece taková,aby se tam vidlice od pily vešla,tj.s ochranným kolíkem.A ten by byl nezapojen.Neměl by do čeho.Jak by se dořezalo,zapojil by se do takto umně zapojené prodlužky předmět třídy I. s ochranným vodičem ve vidlici /ten dvojitou izolaci nemá a obvykle má i vodivý kryt/,čímž získáme předmět třídy 0,bez ochrany-a na průser je zaděláno.Velmi vhodný je pro ruční  el. spotřebiče proudový chránič.K jeho činnosti toto: pokud se prorazí izolace  a Vámi projde proud do země bez chrániče,vypne jištění po překročení proudu jističe-bývá to obvykle 6 až 25 A,což je jistá smrt.Proudový chránič vypíná po dosažení 0,03 A.To se dá přežít.

host - 107.38 (?), 5.3.2007 19:50
Mohu jenom potvrdit mám el.pilu Partner 1400w lišta 16 palců rok výroby 1994. Pokud nemá kdo podávat řežu pouze el. O proti benzínu úspora značná.Při správném napnutí a nabroušení řetězu jede perfektně.

host - 234.140 (?), 22.11.2006 8:01
Otazka pre host - xxx.xxx.34.130, 20.4.2006 18:30: PRECO ??? Preco nie el.pila? Co nedokaze v mieste, kde je privod el.energie oproti benzinovej pile ??

Luboš - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60), 22.11.2006 11:10
Je pravdou, že prodlužka na 220 V má mít tři vodiče. Ale v uvedeném experimentu s dvoulinkou to zase takové kamikadze není. Případný „bludný“ proud který prochází (v nejhorším případě) přes tělo oběti stoupne maximálně do 30. miliampér. Potom vypadne zemní chránič, pokud je elektroinstalace správně zapojena. Zkoušet bych to tímto způsobem nikomu nedoporučoval, k tomu jsou revizní technici s přístrjem k tomu určeným.

host - 234.140 (?), 22.11.2006 12:19
Dost nebezpecna uvaha, okrem ineho aj preto, ze zrejme vacsina starsich domov NEMA ochranu prudovym chranicom ;-((( Tym to bude platne, ako mrtvemu kabat . Len pre zaujimavost, ako aj v obchode kupite grc: http://www.soi.sk/index.php?show=75 - ------------------------------------------------------------- ___pooh.

host - 213.71 (?), 22.11.2006 12:40
Já to tady nebudu kazit, protože tomu rozumim, jak jsem v dosavadním životě běžně potřeboval, na odborná zapojení jsem si z důvodu možného ohrožení zejména jiných osob raději netroufal. Mě zejména zajímá to, co je na konci té prodlužovačky - tedy el.pila. J.S. 

Luboš - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60), 22.11.2006 13:03
V čím  je nebezpečná ?
I když použijete prodlužku s třemi vodiči, tak dnešní el. pily jsou připojeny stejně pouze na dva vodiče! Takže MOMENTÁLNĚ  je třetí vodič v prodlužce zbytečný (nezapojený)  a  Vámi uvedené kamikadze hrozí stejně ať mám třížilnou, nebo dvoužílnou prodlužku. Třetí vodič tam MUSÍ být z důvodu připojení případného spotřebiče, který jeho přítomnost vyžaduje.
Pokud nemá nějaký rodinný dům nainstalovaný zemní chránič, ryziko je vždy větší a při zapojení uvedené pily ho z výše uvedeného důvodu  třížilná prodlužka nezmenší.    Mýlím se hodně ?

host - 234.140 (?), 22.11.2006 13:43
Pane +++. +++., 22.11.2006 13:03, ocenujem zdvorilost a vecnost vaseho prispevku a pokusim sa podobne odpovedat: Samozrejme, ze mate pravdu, ze vo vami popisovanom pripade ide pila (spotrebic) na dva vodice. Ostatne prakticky vzdy spotrebic v jednofazovom rozvode ide na dva vodice a treti je tam iba na ochranu, ako som uz pisal. Spotrebic (el.pila) mava triedu ochrany II a preto treti ochranny vodic nevyuziva (tak ako pisete aj vy). Ak si pozorne precitate moje starsie prispevky nie nadarmo starostlivo pisem o standartnej zasuvke, cize aj pre skupinu spotrebicov s triedou ochrany I. - to je jadro pudla! A tvar zastrcky na el.pilach si ju vyzaduje (Narex, Stihl, ... atd). O hodinu neskor, zajtra, o rok, po vasej smrti (kazdy tam raz musime, nic v zlom) niekto druhy nevedome pouzije dvojzilovu predlzovacku s trojvodicovou zasuvkou na spotrebic s triedou ochrany I. (kovova kosacka, stara kovova vrtacka, ako ma sused, pracka, pajkovacka 1600w, zvaracka, cerpadlo... atd). Pri preniku nebezpecneho prudu na kostru je nestastie hotove. Mozno keby ste sa v zivote stretli s tolkymi urazmi tohto typu, tiez by ste chceli PORADIT inym, ako sa vyhnut urazom. O nic ine mi nejde. --------------------------------- Aby som nepostupoval iba dojmologicky, ako niektori prispievatelia asi s vyssou hladinou testosteronu, uvadzam aj overitelne fakty: ------------------- Na Slovensku platí STN 33 2000-4-46 a v národnej prílohe NA.2 sa uvádza: "Predlžovací prívod musí mať vždy ochranný vodič a vidlicu i predlžovaciu zásuvku s ochranným kontaktom. Použitie dvojžilového predlžovacieho prívodu sa nedovoľuje..." Kedze to ma logiku, a tiez sme boli spolocny stat vela rokov, zrejme v ceske normy su podobne. Logika nepusti. ---- ___pooh.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika