Vhodný výkon benzínové pily a cena
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 156.244 (?) 16.9.2008 18:26, zobrazeno: 7557x
Chystám se zakoupit svou první benzínouvou pilu na přípravu palivového dřeva. Předpokládám, že pila bude sloužit nejvíce v terénu k přípravě dřeva na svoz a k jeho nakrácení. Na řezání na polena mám k dispozici rovněž i cirkulárku. Řezat budu dřevo "co les dá". Kácet vzrostlé, statné stromy budu jen vyjímečně, většinou budu zpracovávat dřevo padlé. Jaký výkon pily je pro tuto práci dostatečný (můj laicky odhad - 2kW)? Jsem schopen nákup vyřešit za částku 6000 - 8000Kč? V dané ceně pořídím pilu pouze v supermarketu. Alternativou je zakoupení pily kvalitnější, ale s nížším výkonem. Jaké je doporučení zkušených majitelů?
Petr P
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 103.201 (?), 16.9.2008 20:46
Mě stačila na Vámi popisované požadavky kdysi SD102(1,7kW) ale její malý 3/8 řetěz dostával zabrat v tvrdém dřevě, tak jsem přešel na D109(2kW), pokud by to bylo tehdy, tak Vám ji doporučím. Nezmar, dělník, vysoká kvalita. Ale vývoj jde dopředu a nyní bych samozřejmě uvažoval o současných modelech pil. Uvažujte tak, že pokud budete dřevem topit, tak se pila rychle zaplatí a kvalitnější pila bude déle spolehlivá a je to potom záležitost i desítek let, kdy ji pořád budete moci používat a taky se bude dát opravit, protože se to vyplatí. Spolehlivá pila je pro majitele vždy základ a také i po letech se takové pily těžko zbavují a snaží se ji opravit, neboť si jí vysoce cení. Naopak to nejlevnější Vás brzy přesvědčí, že jste měl raději doplatit. U domu, na zahradě na pár metrů do krbu je to celkem řešení, i když někdy se z krbu vyklube kotel a místo na zahradu se jezdí na dřevo do lesa. To již musíte zvážit. Jsou samozřejmě jiné možnosti, ale v podstatě dělám stejné dřevo, jako Vy. Tak si myslím, že by Vám orientačně PS 420 i 350 - ale má malý 3/8 řetěz - vyhovovala jak bezkonkurenční kvalitou ve své třídě, tak moderní technikou i silným motorem s dostatečnou rezervou. Tuto pilu používám v poslední době nejčastěji a je to opravdu povedený model. Já se zaměřuji na Dolmar, který léta používám, takže do toho nebudu teď míchat jiné značky, neboť je to potom zase od začátku x typů. Vhodnější je nyní upřesnit Vaši představu a potom se pohneme dál. Nyní bych musel popsat x modelů pil, což jsem x krát dělal a je to zbytečné v této fázi. Dolmar je samozřejmě pouze jedna z možností, ale tu bych zvážil podle daných okolností - cena, značka, konstrukce.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 16.9.2008 22:34
Dnes mám nějakou odlehčující a tak bych vám doporučil toto: http://www.youtube.com/watch?v=E9x8rBKC4BE&feature=related A pro naše zahraniční příznivce cirkulárek toto: http://www.youtube.com/watch?v=-iK1cwCjz3I&feature=related
Radek
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 156.244 (?), 24.9.2008 22:55
Děkuji za doporučení. Když budu konkrétnější, uvažuji o pilách Stihl MS 230 a MS 211. Ráději bych bral 230, ale finančně to ukazuje na 211. I když finančně mi vyhovuje 211, nejsem si jistý, zda je to správné rozhodnutí z dlouhodobého hlediska.
Petr P.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 25.220 (?), 28.9.2008 21:00
Před chvílí jsem přijel z chalupy, kde mi po 11 letech tvrdé práce zesnula v pánu SD 102 na sešlost věkem a hlavně zničení olejového čerpadla. Tahle pila mne nikdy nezklamala, šlapala jako hodinky celých 11 let, občas výměna řetězky, jinak nic. Údržba téměř žádná, na zimu jsem nikdy nevyléval benzín, olej, po několika měsících jsem na jaře vždy 2x škubnul startovací šňůrou a řezalo se znovu. Dolmar je kvalitou špička a na Husqarnu nebo "neznačkové" pily, se i tady dočtete dost kritiky. Ale třeba Stihl je asi taky třída. Příští týden jdu pro novou Dolmarku. Mirek
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 90.168 (?), 1.10.2008 15:39
U moderní pily doporučuju víc si hlídat palivo - nové pily mají menší spotřebu, vyšší výkony atd. a díky tomu jsou o dost citlivější na kvalitu mazání. Takže nechávat benzín v pile půl roku moc nedoporučuju... Osvědčilo se mi míchat jen to co hned spotřebuju, míchám do 1L petflašky (označené že tam je benzín ;-), olej dávkuju stříkačkou s kusem brčka. Gl.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 156.244 (?), 9.10.2008 22:50
Takže ve finále bylo vše jinak. potkal jsem se s člověkem, který se pilou živí a to jak kácením tak i servisem. Do finále se dostaly značky Husqarna, Jonsered, Stihl a Dolmar. Díky vynikající momořádné nabídce jsem nakonec koupil Dolmarku PS 460. Zítra ji budu mít doma.
Díky všem za pomoc při výběru a ať nám to dobře řeže.
Petr P
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 79.183 (?), 11.10.2008 17:38
Souhlasím - před časem jsem koupil Dolmar PS420C. Před tímto nákupem jsem pár pil vyzkoušel, ale tato "Dolmarka" mi padla do ruky jako ulitá - práce s ní jde opravdu od ruky. Technické zpracování této pily je bezvadné, cena je navíc v současné době velmi příznivá (už jsem ji viděl i za 7900,- Kč), moc mě překvapila - příjemně. Tom.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |
|
|