Údržba motorové pily

host - 146.48 (?) 
15.10.2006 12:13, zobrazeno: 32382x
Dobrý den,
o provozu motorových pil jsem se v této diskuzi dočetl poměrně hodně - stačí dolévat benzin, dostatečně mazat lištu, napínat a občas přibrousit řetěz, ale jak je to s údžbou pily? Podělíte se, co se svou pilou po řezání, kromě běžného očištění provádíte a jak často ?
Díky
P.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 213.71 (?), 15.10.2006 22:25
Průběžně = kontrola dotažení šroubů, funkčnost brzdy, čistit filtr, sací otvory ventilátoru, žebra válce, dotažení šroubů výfuku za studena!!, opotřebení řezné části, kontola nádrží - příp. vyčistit, palivový filtr - čtvrtletně při silném provozu, silenbloky - kontrola atd. Hodně činností je shodných s návodem na obsluhu, samo, že to nedělám všechno každý den. Důležité je také poslechově kontrolovat, při jakékoliv změně okamžitě vypnout motor - a zjistit důvod, dá se tak někdy hodně zachránit i ušetřit. J.S.  

host - 43.253 (?), 17.10.2006 17:25
Tomu tedy říkám údržba.

Jake štouby mate na mysli ? Uchycení lišty (napnutí řetězu) ?

jak se čistí filtr ? Musí se domontovat plastový kryt ?

sací otvory ? tím myslíte v plastové krytu pily nebo někde uvnitř ?

a jak kontrolujete nádrže ? jen že jsou v nich náplně ?

host - 213.71 (?), 17.10.2006 20:30
Na pile máte šrouby, které drží kryty, rukojeti, kryt ventilátoru, výfuk, tlumiče vibrací, plech u lišty, zachycovač prasklého řetězu a pod. Tyto šrouby pravidelně nepovolujete, jako třeba u demontáže řezné soupravy a proto je nutné ověřit si dotažení, aby nedošlo k poškození pily. Dostala se mě do rukou pila, kde přední rukojeť držela na 1 šroubu, když by k tomu nastala nějaká komplikovaná situace no, nic moc. Podívejte se na návod, protože kde jsou filtry na pile by měl každý znát a vědět proč tam jsou.Filtr a jak se čistí jsem zde popsal, naleznete ve vyhledávání. Sací otvory u ventilátoru, aby se motor chladil, žebra válce totéž. Ze strany od ventilátoru se na žebra napeče časem směs pilin a oleje, potom je to zbytečně komplikované. V palivové a olejové nádrži jsou filtry, palivový se musí časem vyměnit, dle intenzity řezání, olejový se vyčistí , propláchne a pokud není poškozen nasadí zpět. Jak brzo budete mít problém s filtry v nádržích záleží hodně na Vás, před doplněním nádržek je nutné očistit prach a piliny, aby nenapadaly do nádržek, olejovou nádržku je vhodné občas propláchnout - tvoří se na dně rosolovitá hmota  - kondenzovaná voda+ starý olej = problémy s mazáním. J.S.

host - 43.253 (?), 20.11.2006 16:45
Dekuji za vysvetleni, i tak se mi to zda satle na bezneho rezace slozite, ale treba az prijde ta doba a budu neco z toho potrebovat provest, tak se toho zhostim. Prozatim jen rezu a dolevam olej, benzin a sundavam, nandavam, brousim a napinam retez.

host - 47.99 (?), 17.12.2006 11:09
Viděl jsem v servisu nějaký prostředek v postřikovací lahvi na čištění pily. Co je to zač? Kde to mohu koupit?Čistím několik mých pil,ale vždy se s tím pěkně natrápím! Děkuji za přesnou odpověď.F.M.

host - 213.71 (?), 17.12.2006 11:52
Asi máte na mysli rozpouštědlo pryskyřice, příp. spec. čistící prostředky na čištění nářadí - naleznete je např. u Stihlu. Dají se nahradit i prostředky do domácnosti např. na odstraňování mastnoty, ale je nutno odzkoušet účinnost , než jej koupíte, nebo počítat s tím, že ho  využijete doma jinak, když to nebude dobré - orig. jsou dost drahé a při větší intenzitě používání se to prodraží. J.S. 

host - 38.205 (?), 17.12.2006 17:58
na smůlu a pod. se mi osvědčil trichlorethilen. Ale pozor, sundává to barvu

host - 153.67 (?), 18.12.2006 19:47
To je zas rada!!! :(((

host - 26.238 (?), 18.12.2006 20:03
Náhodou docela dobrá rada,když přemýšlíš o změně barvy
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika