Špatný úhel broušení řetězu

host - 34.151 (?) 
4.11.2008 20:56, zobrazeno: 24650x

Zdravím vás odborníci,

stala se mi taková nemilá věc. Brousil jsem si řetěz na pilu a v nepozornosti jsem nastavil úhel broušení na 35 st. (ani nevím jak se mi to mohlo stát). Ptám se tedy, můžu řetěz použít i s tímto úhlem nebo mám raději přebrousit na 30st? Díky za rady Jindra

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 216.69 (?), 4.11.2008 21:15
Myslím že ano. Někteří výrobci řetězů dokonce úhel 35° doporučují, ale příště raději se řiďte doporučením výrobce svého řetězu.

host - 106.20 (?), 4.11.2008 21:24

Ahoj, jak jsem již psal delal jsem v lese 15 let s pilou a vadit by to nemelo ale nauč se brousit bez voditka, je to o treninku, ale uvidiš že je to snadné a lepe nabrousiš čus Milan

host - 34.151 (?), 5.11.2008 7:10

Ok, díky za názory. Řetěz samozřejmě brousím podle doporučení a když brousím jenom pilníkem v ruce tak se nespletu, ale tentokrát jsem řetěz zarovnával na brusce a nějak mi to ujelo a broušení už mám za sebou XXXX. Každopádně díky.

host - 50.4 (?), 5.11.2008 9:55

Když už je tady nakousnuté téma broušení tak bych k tomu rád něco řekl. Většina lidí se bojí si řetězy brousit sami. Používájí řetěz tak dlouho dokud to alespoň trochu pižlá a pak ho odnesou na nabroušení do servisu.Je to zbytečné a řetěz vám nevydrží tak dlouho jak by mohl, protože bruska řetěz ubrousý více než je nutné. Řetěz by se měl (podle typu práce) přebrousit minimálně po druhém doplnění paliva. Stačí přitom dva tři tahy pilníkem. Musím ale dodržet stejný počet tahů na všech zubech abych je zkrátil stejně jinak mi pila začne podřezávat. Bez vodítka bych nebrousil, protože pilník má asi z jedné třetiny vyčuhovat nad broušený zub, a přesto že je pilník kulatý dá se říct, že zub brousí "stranou". Velice dobré jsou voditka od Stihlu, které umožňují použiti jednoho vodítka na různé průměry pilníku.Jsou ale dražší než podobná vodítka od Oregonu, která ale bohužel umožňují použití jenom u jednoho průměru pilníku, a protože přibližně po zbroušení poloviny zubu by se měl zmenšit průměr pilníku, potřebujete vodítka dvě. Další důležitou věcí je občasné srážení omezovacího zubu, který by měl být cca 1mm pod urovní hrany řezacího zubu. Co jsem chtěl ale halvně říci : nebojte se si řetěz přibrušovat sami, hlavně včas a né až když už neřeže. Ušetříte za nový řetěz, za benzín, protože s ostrým řetězem se vám sníží spotřeba a zamezíte zbytečnému namáhání pily. A na brusku jej doneste jenom tehdy když vám podřezává (aby se srovnala délka zubů) a nebo vám pila zajela do kamene atd.

M.P.

host - 210.251 (?), 5.11.2008 10:15

Omezovák 1mm je špatně, to je moc!!! Správně podle typu řetězu, nejčastěji 0,65mm. Brousí se buď pilníkem podle měrky, nebo spec. bruskou. Nakonec se zaoblí náběh omezováku. Pro měkké dřevo se může zvětšit na 0,7, víc ale není dobré - hrozí přetížení řetězu i pily.

Jinak řetěz je lepší brousit často a ubírat málo materiálu (pořád udržovat ideálně ostrý), než jednou za čas z úplně tupého řetězu ubrousit milimetr. Osobně pilníkem v lese obtáhnu po každé nádrži, u špinavého dřeva i častěji, stačí 1-2 tahy pilníkem (vodítko je nutnost). Doma brousím už jen na brusce - zub většinou stačí jen lehounce "líznout" a je to. Omezováky brousím jednou za čas, cca po 3-4 broušeních zubu.   Gl.

host - 50.4 (?), 5.11.2008 11:12

No asi jsem tam měl napsat max. 1mm né cca. Somozřejmě je to lepší s měrkou na omezovací zuby, ale přijde mi že není přece jenom tak nutná jako vodítko pilníku na řezací zuby. Nebo ještě lépe : jednou za čas plochím pílníkem (na omezovací zuby - né ňákou rašplí) dvěma třemi tahy srazit omezovací zub.

M.P.

vydra - (11) - 157.1 (?), 5.11.2008 12:33

Omezováky srážím dle potřeby, hlavne musí byt mensí než je zub, musim oponovat brousim zasadně bez voditka, voditko neudela tu spravnou prohluben. A brousit vždy když je zapotřebí třeba jen přelíznout 2tahy.

vydra - (11) - 157.1 (?), 5.11.2008 12:37

Jsem zapoměl pro ty co řežou svátečně doporučuji řětězy oblé než hranate hranaty vice odchází když neřežete dřevo

HH - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (154) - 94.115 (?), 5.11.2008 14:55
při snižování omezovacího zubu se držte doporučenými hodnotami od výrobce řetězu. Všechny dnes prodávané řetězy jsou s hoblovacími zuby, rozdíl mezi břitem zubu a omezovacím zubem určuje tloušťku odřezávané třísky. (a teď srozumitelněji: zkuste si obyčejný hoblík s různě povysunutým nožem - když je povysunut málo tak se "vozí" po materiálu, když hodně tak se "zakusuje" = všechno má být "akorát"). A vůbec, video místo tisíce slov (anglicky) http://stihldealer.net/videolibrary/
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika