Po další sérii zkoušek se opět hlásím s poznatky a doplněním.
Opět jsem vyzkoušel a opět jsem z ní na větvi. Solovka je šílenej katr, určitě si zaslouží hranatej modrej zub kterej je k ní dodávaný s profi 45cm lištou s výměnou špičkou. Lišta a řetězka (prstýnek) pasuje od Husqvarny, takže kdo má doma např. starou 372 apod. a chce upgradovat, tak lišta i řetězka by měla pasovat. Abych se vrátil k testu: pila nejen, že řeže jak ďas, ale je k neudušení, čím víc zatlačíte, tím rychleji řeže, je to masakr
Solovka je podle mého určitě lepší pila než Husqvarna 385XP hodně porovnatelná s 390XP a nebál bych se porovnávat i s HQ 395XP a Stihl 660, kteří budou o malinký ždibíček rychlejší v řezu, ale za cenu o dost větší spotřeby, větším vibracím a krabicióznímu provedení a větší váze. 390XP váží 7,2Kg MS660 už 7,3Kg a 395XP šílených 7,9Kg, Solovka jen necelých 7Kg takže ohledně porovnání výkon/váha je na tom hodně dobře.
Při nastartování a volnoběžných otáčkách mírně vibruje a poskakuje po zemi v okamžiku přidání plynu a řezání ale naprostá pohoda a vibrace hodně malé a naprosto v pohodě porovnatelné s moderníma pilama např. MS461. řezal jsem schválně bez rukavic a soustředil se na to a i tak pohoda, vnímal jsem to jen u volnoběhu.
Držení a ergonomie, Solovka má skvělé držení v kolmém řezu, rukojeti jsou dostatečně tuhé a tlusté, dobře rozmístěné a pila se při špalkování dobře drží, lepší úchop než třeba 372XP.
Obratnost a odvětvování je o poznání horší, přecijen je pila robustní, docela široká a oproti 576XP v tomto jasně zaostává.
Filtrace a technické řešení, filtrace už není taková tragédie jako v případě 643ip ale je osazen moderní a velký nylonový filtr a celkově nemám k provedení vůbec výhrady, jediná muška je hadičkou vyvedený odvzdušnovák do prostoru filtru, toto řešení HQ a Stihl opustili už je to hodně dávno, ale to je drobnost co nestojí za řeč.
Závěr: Solo pod 7Kg váhy co se týče řezání nemá konkurenci a je to bezkonkurečně nejlepší katr. S kratší lištou je její výkon zbytečný a myslím, že v lese při odvětvování a různých činostech nepotřebný, najdou se lehčí a vhodnější pily např. 372XP, MS440 nebo už těžší 576XP-MS461. Při osazení dlouhé lišty a využívání pily jako kácecí a porcovací ale ukáže, jak je skvělá a na tuto činost je famózní a ukáže jim kdo je Boss. Když si k tomu přihodíte její cenu 11800Kč s DPH pak nezbývá než si ji stejně jako já oblíbit.
Video v řezu, při zatlačení pouze zvýšíte rychlost řezu, umí tohle vaše pila