Solo 656 - Hq 359 - Jonsered 2156
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?) 20.1.2010 7:26
5,7 kg na výkon 2,5 kW zrovna lehká tedy není. Snad je ta rychlost v řezu by se dala brát, 2.67 Nm/ 7 500 ot./min.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 220.250 (?), 20.1.2010 8:25
Jen pro upřesnění, možná byl myšlen nový model H 346XP, který má 2,7kW a hmotnost 5 kg. H 359 má dle dostupných údajů 3,3 -3,5Nm. 656 má výkon 3,1kW a kroutící moment 3,2-3,3Nm. Ovšem takový objem a výkon je velmi podobný H 357XP, resp. J 2156, které ale jsou z pohledu odolnosti a citlivosti na pohonnou směs hodnoceny hůře, než SP modely např. 359/365. Kolik je v provozu 656, aby bylo možné objektivně posoudit tyto pily s řadou H 357/359?? Rozhodně množstevní poměr bude značně ve prospěch HQ, což souvisí i s počtem uvedených závad u této řady. Konstrukce sice nejsou úplně stejné, ale zde se dá použít výraz objem ničím nenahradíš, zejména ne tím, co má horší ergonomické parametry, filtraci i spotřebu. Ještě pro zajímavost zdroj hodnoty 3,4Nm u 656 je který? Podstatnou vadou z mého pohledu u H 357/359 je dovnitř otočené řetězové kolo, ale je to menší vada, než popsané u 656. Je to jen můj názor a moje srovnání. Já takovou pilu nekupuji, jen porovnávám to, co jsem si vyzkoušel a známé technické údaje.
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 20.1.2010 18:10
Ano, odpovídal jsem na návrh p. Pilaře HQ 346XP. Dále od zadu. Zdroj je technický list výrobku, dostal jsem se k němu zcela náhodou. Vámi popsané vady u 656? Pak jsou ovšem mimo vibrace shodné s Dolmarem, možná ještě filtrace vzduchu po demontáži předfiltru. Ergonomie u J. žádná není. A ovládání u HQ (zejména vypínač), je katastrofální. Stále tu vytahujete spotřebu u HQ, kroutící moment atd., opět nevím kde je berete, v CZ návodu raději nejsou a co se týká spotřeby, o té, zjištěné v praxi, bych raději pomlčel. Závadovost, i kdyby poměr provozu byl 1 : 1, nikdy by nevycházela pro SOLO. Karburátory u HQ ji stačí vyčerpat dokonale a nejen u 357XP! Objem ničím nenahradíš, budiž, ovšem objem vyšší o 2 kubíky, není vyšší objem, zejména pokud je ještě i výkon nižší. Dostupné údaje o kroutícím momentu asi budou z dílny HQ, protože 357XP má co dělat se dohrabat na 3,4 a 365 (!) má 3,6/3,9 při téměř shodném výkonu (3,4kW)! Přičemž 357XP by měla být srovnávána s 656, nikoliv 359, už jen z hlediska obsahu a výkonu. Bohužel jste správně připoměl její odolnost a citlivost na pohonnou směs. Tolik k vašemu podceňování SOLO 656. Řekl bych, že namístě rozhodně není, zejména po dnešní šichtě s HQ 575 a 455 R!
|
|
|
|
|
|
|
host - 128.154 (?), 20.1.2010 18:44
nevíte někdo krouták stihl ms361?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 128.154 (?), 20.1.2010 18:57
díky, takže ta HQ365 má malinko víc, já jen tak ze zajímavosti.Je to hodně poznat v řezu?
|
|
|
|
|
|
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 44.31 (?), 20.1.2010 19:24
Nechápu výraz... pak jsou mimo shodné vibrace s Dolmarem ..., kterým, ale to je mimo téma. H 357XP se dohrabává na 3,4Nm, H 359 na 3,3Nm, ale 656 se na tento údaj nedohrabe, alespoň ne podle vlastního výrobce. Nebo, že by výrobce uvedl vibrace až 9,9m/s do vlastního návodu a nižší, než skutečně dosažený kroutící moment, aby odradil případné zájemce. Jinak z pohledu odolnosti je jasné, že motor H 359 je méně zatížen při dosažení vyššího kroutícího momentu. To je přednost zejména v enormní zátěži. A z toho důvodu vlastně doporučuji H 359, protože není vyloučeno, že se bude řezat i silnější dřevo. Navýšení hmotnosti o 20 dkg není problém, ale navýšení vibrací o 100% při delší práci rozhodně je. H 359 má navíc kompenzátor, což je také přednost na i tak kvalitním filtračním systému. Délka lišty je dle HQ uváděna až 24", což je univerzální výhoda při možné potřebě delší lištu použít.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 20.1.2010 20:19
"pak jsou, mimo vibrace, shodné..." to jen pro pořádek. Ať hledám, jak hledám, nenacházím v návodu vibrace 9,9 m/s2!? Nejvyšší jsou uvedeny 8 m/s2!!! Ale dohrabe, i když v návodu je uvedeno 3,2 při ot. 6 000. Nižší hodnoty výkonu, kroutícího momentu do návodů, webových prezentací atd. žádný jiný výrobce neuvádí? Nebudu hledat některé vaše příspěvky v jiných tématech! Proč má tak skvělý filtrační systém nutnost kompenzátoru? Náhle je pro vás kompenzátor výhodou?? Jaká to změna. Délka lišty akceptovatelná výrobcem, no tak to by jste mne opravdu sklamal, pokud by jste toto chtěl uvést jako výhodu a navíc diskutovat! Není nic snažšího než napsat, souhlasíme s délkou lišty 30", protože Franta Vopička ji tam jednou měl a pila přežila!
Nechtěl jsem zde odbočovat od tématu, doufám, že mi to čtenáři prominou, ale po dnešku HQ materiálům věřím jako Českým politikům! Měl jsem tu "čest " pracovat s HQ 575 XP a HQ 455 Rancher, větší krámy jsem v rukách nedržel! Omlouvám se za ten výraz, ale jinak je nelze nazvat. Po druhé nádrži s HQ 575, jsem byl nucen konstatovat, že i ta STIHL 051 by byla rychlejší a svižnější. Jo klidná tedy je, to bezesporu, až moc klidná. Často i tichá a proč, protože ji nedržím aspoň půl metru od sebe a nářadím, kombiklíč v závěsu, pásmo atd. si ji vypínám! Zvuk má pěkný, to se musí nechat, tedy obě, jen jim cosi chybí, aha už vím, trochu déle jim trvá, než něco uříznou. Ta větší smrkovou kulatinu průměru 70 cm, ta menší větve od 7 do 10 cm. Ne, řetězy nejsou tupé, omezováky vysoké, vždyť jsou oba nové! Ještě jednou se omlouvám za poznámku mimo téma, ale prostě nešlo to jinak. Že mne bolí celý člověk ale přičítám tomu, že na HQ nejsem zvyklý, to není vada značky! Nízké vibrace jsou fajn, aspoň se dá při manipulaci kouřit.
|
|
|
|
|
|
|
host - 132.145 (?), 20.1.2010 20:50
Nechápu, proč by měl být katastrofální vypínač u pil Husqvarna a Jonsered. Podle mého názoru je lepší, a více podřízený přirozeným a intuitivním potřebám obsluhy než vypinač na pilách Stihl. V každé dílně nebo kuchyni nebo kdekoliv, kde jsou stabilní stroje, je na zdi vypinač tzv. hříbek s nápisem "stiskem vypni- tahem zapni".Tím chci řict, že něco vypnout je důležitější než to zapnout. Proto snadnější pohyb palcem směrem dolů u pil Husqvarna a Jonsered pilu vypne, což je podle mne z hlediska lidské přirozenosti lepší a správnější řešení.Navíc vypinač by měl být proveden v červené barvě, což u pil Stihl také není.Teda na AV024 je ale na novější MS260 od toho nevím proč upustili.
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.65 (?), 20.1.2010 21:17
a co u husqvaren kde se pila vypína do boku jako na h 55?tam je intuitivního co?podobně by se dalo napsat že stihl se lepe startuje protože první pohyb vypínačem je dole.vždyt je to jen o zvyku, viděl jsem člověka ktery nemohl chcípnout husqvarnu protože zvyk ze stihl mu to nedovolí a naopak, ale casek si zvykli a bylo po problému.
míra
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|