Zdravím, rozhodně jsem můj příspěvek nemyslel jako nějakou obhajobu mountfieldu, to jakou kvalitu prodávají jak píšete je obecně známé ale nějaké výjimky se taky najdou (sekery Fiskars, kdysi mulčovač Vari nebo tuším Bertolini asi úplný shit nebude) a hlavně mountfield nevyrábí ale prodává (bohužel jejich politika oblbování lidi super slevama s cen za které to neprodávají snad ani jeden den v roce je jiná kapitola ale asi jim to vyhovuje a funguje viz. jejich několikaleté ocenění Nejdůvěryhodnější značka roku nebo SUPERBRANDS AWARD - osobně nechápu za co).
Sám jejich pilu 940 c mám a až na vylomené startování (slabý plast, ale možná částečně má chyba, protože jsem nevěděl že primer vrací benzín přes karburátor zpátky do nádrže a tahal jsem ze začátku kolikrát asi zbytečně) celkem spokojenost (nízká váha, vibrace a spotřeba taky v pohodě, nařezala celkem dost popisuju tady jinde na domácí použití celkem použitelné).
Obhajujete ST nebo HQ ano určitě je to léty prověřená klasika ale platí to v poslední době i pro kategorii hobby? To co tady čtu hlavně o plastových HQ ve mně zrovna nadšení nevyvolává. Sám jsem si teď pořídil Stihl MS 251 a z nálepky Made in China jsem byl docela v šoku a přijde mi to od stihlu jako velká schizofrenie - na jedné straně bojují s činskými padělky a na straně druhé tam postaví svoji továrnu a podporují tamní režim. Potřebuju pořezat zhruba co dva roky klaďák a kupovat na to profi ST 241 nebo 261 anebo HQ 543XP aby zbytek času ležela ve sklepě mi přijde zbytečné i když pily by to byly určitě fajn.
Jak píšete plastová shindajva v mountfildu možná platí o té farmářce, ale ta 501 sx na mně plastově nepůsobí (podle fotek imbusy na nádržce na olej to na plastové kartery nevypadá) a za nějakou normální cenu bych si ji koupil i v tom mountfieldu (sám jsem o tom echu 501 sx uvažoval, 251 jsem kupoval v září 2017 a vědět že budou mít v echu na podzim jeden den akci a za rok znovu asi bych výběr přehodnotil - hlavně cena 8800-10800 pro echo).
Takže asi tak k radám kde nakupovat, pro profesionály je to jasné (ST, HQ) ale pro domácí použití bych zas ten mountfield za normální ceny až tak nezatracoval (a určitě lepší než 7,5 kg těžké vibrující vyloženě čínské vraky za pár tisíc - pomalu když dáte značkovou lištu+řetěz tak to bude dražší jak zbytek). Chorche