Pomoc s výběrem mot. pily na zahradu
|
|
|
|
|
|
|
host - 156.239 (?) 13.8.2012 7:11
Pokud pilu koupíte s originálním dvouletým (amatér, profíci maj záruku rok) záručním listem od autorizovaného prodejce, pila bude mít původní lištu ne moc ošoupanou, tak se není čeho bát, opraví vám ji v každém servisu dané značky, původní lišta je taky ukazatel, že je pila zánovní a jezdit pro ni stejně nemusíte, nic by jste nepoznal. Vyhoupanou ludru, to je risk, to máte pravdu, ale jak píšu, jsou tam některý prakticky nové kousky se záručákem a takový je potřeba vybrat a koupit, stačí to jednou týdně sčíhnout. Na tu Dolmar 35C čekat nemusíte, ta se tady bude prodávat nejdřív tak za rok a půl až dva roky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 107.237 (?), 9.8.2012 15:34
Poplival - celkem jo, většina pidí to nejspíš pochopila jako "643 nebrat" ;)
Jestli se tři jabloně ze zahrádky časem zvrhnou na samovýrobu paliva pro dům, tak radim vzít Dolmarku 420 SC (nebo 420C, o 0,2kW slabší a o 100g lehčí), jde sehnat za 8000,- Na zahrádku v poměru výkon/ cena bohatě stačí Dolmarka 32C nebo 350C. Solo 643 ip taky není špatná, Stihl 181, 211 taky ujdou, ale chce to koupit v akci. Hobby HQ bych nebral - za stejnou cenu jde koupit líp. Gl.
|
|
|
|
|
|
|
host - 156.239 (?), 9.8.2012 16:55
Husqvarna 135 je novinka nikdo ji ještě nevyzkoušel a vy ji rovnou házíte do stejného pytle s HQ 235, 236 a píšete nebrat a že jde koupit lépe. Dolmar 32C to samé, ale o ní píšete, že stačí (objektivita ) 75% není 100% to máte pravdu, ale od 10% je to na hony vzdáleno.
Na vhodnost použití pil na zahradě se shodneme, ale v okamžiku, že vám někdo doveze dřevo a budete chtít pořezat například 5 metrů nějakých odřezků atd. Dolmar 32C nebo zmíněná Husqvarna 135 jsou oproti Solu hračky, váhově ale nastejno. Všechno chce svoje a tahat se po zahradě s 420SC je taky zbytečnost, na řezání palivového dřeva zas bude stejně jako jiné pily podobného výkonu lepší. Jak psal pan J.S. já bral pilu jako doplněk, tak u mě je hodnocení střídmé, když můžu porovnat s 3,5KW profistrojem. Pravdou zůstává, že v ceně do 7000Kč nic podobně výkoného a váhově kolem 4Kg nic kromě těch zmíněných dvou pil od Sola a Hitachi není a to je jejich přednost. S přibývající cenou a váhou samozřejmě dostanu pily lepší, to už je na zvážení výkon/váha/cena/použití/provedení a konstrukce o tom to je.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 156.239 (?), 9.8.2012 18:44
Tady nešlo o značku nebo model, jen jsem chtěl poukázat na to, co znamená poplivání a čirou náhodou jsem z heureky natrefil na nějakou značku a pilu a okopíroval jsem to sem, aby bylo jasnější rozdíl mezi 75% a popliváním. O té zátěži to nemusí být jasné každému, proto jsem se snažil nastínit co a jak, že na zahradu nikdo nepotřebuje nějaké dělo, jakmile na řadu ale přijde špalkování palivového dřeva, kácení někde v lese, pak už může 1,4KW značně vadit. Nikdo po mých slovech a popsání např. toho Sola 643 určitě nemůže říct, že jsem ho vychválil až do nebes a doufám ani nepoplival, za zajímavý peníz, dostanu solidní výkon, malou váhu, německou pilu ne žádnou čínu, provedení malinko vázne, což se dá na domácí použití bezproblémů přehlédnout. Jakmile tady padne jiná značka než Dolmar už je oheň na střeše, tak aby jsme se vyhnuli konfliktům Dolmar 32C 1,35KW - Dolmar 420SC 2,2KW vidíte ten rozptyl ceny, váhy a výkonu a tu mezeru??? Doufám, že chápete.
|
|
|
|
|
|
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 208.202 (?), 9.8.2012 19:14
Dobře, tak jste ten dobrý úmysl vysvětlil. Rozdíl mezi 32 a 420 je každému jasný. Ale 32 resp 35C jsou pily na palivo a 32 řeže výborně do cca 20 cm potom je třeba počítat s tím, že řez trvá déle, ale není to hranice možností na občas větší průměr. To je dle mého názoru požadavek p.Davida, pokud nespěchá, 35C. Samozřejmě jsou jiné možnosti, já jsem napsal proč bych doporučil, nebo nedoporučil, ale to je můj pohled. 32C je už vyzkoušená pila a oceněná pila, takže to není skok do neznáma a není na ní nic, co by se mohlo projevit špatně. Dost prvků je převzatých z vyšších řad. Proti 643 ip a dalším pilám nic nemám, ale při srovnání parametrů a pod jsou rozdíly . Např 643ip má vibrace vyšší než 32C a podstatně vyšší než 420. A nová pila hq potřebuje na 1,4kW téměř 41ccm.
|
|
|
|
|
|
|
da.kot - (15) - 156.141 (?), 9.8.2012 21:19
Ale pánové, tak už se "nehádejte" :-D
Děkuji za nastínění situace na trhu a navržení kandidátů. Teď mě bude čekat to nejdůležitější - pily okouknout. Bohužel to pro mne bude znamenat udělat si pár výletů. Což o to, to by až tak nevadilo, ještě kdyby měly ty prodejny otevřeno i v So (dost jich nemá :-(). Ve všední den, než někam po práci dojedu, tak možná tak stihnu zavíračku. Ale to už jiná věc.
Začal jsem dneska u nás ve městě. Malý krámek, kde prodávají a servisují zahradní techniku Vario (Honda) a vedou i pily; ovšem jen jednu značku - Hecht. Ale i tak byl pán celkem solidní a po nastínění mých záměrů doporučil model 945 (45ccm, 2,7HP, lišta 39, řetěz 0.325, 5,4!!!kg) za velmi příjemných 2990. No přiznám se, že provední a hlavně váhy mě moc neuchvátila... zas ale ta cena :-D
Zítra snad zaběhnu do HQ, to mám taky celkem po ruce. Uvidím, jestli dám i Sithl (je pár km od nás).
Sola navím jestli někdo u nás poblíž vede... zkusím si pozjišťovat.
Dolmary a na ty jsem asi nejvíc zvědavý, by měli v jedné prodejně vést... otázka je, co budou mít skladem (moc nadějí si nedělám, je to taky menší krámek).
A tím můj výčet možností a značek končí.
Více méně se budu rozhodovat mezi těmito:
-Dolmar PS-32C a 420 SC
-Solo 643iP
-HQ 135
-Hecht 945...ikdyž... cena sice hezká, servis za rohem, ale ta váha!!! :-((
Popravdě, asi půjdu zatím do té menší (PS-32C či HQ 135)...na to, co letos potřebuju podělat bude úplně stačit. (Jedině, podle toho, jak se doma ještě domluvíme a shazovali bychom více stromů, bych pak šel do něčeho silnějšího.(A když pak někdy v budoucnu přijde na špalkování či kácení v lese... pořídím něco silnějšího a ta malá se bude stále hodit na menší práce.
Co se týče Stihlu... uvidím, tam je to dost o ceně a akcích...
-----------------------
teď trochu z jiného soudku... možná pro vás žádná novinka
Jak jsem obhlížel onen Hecht, tak jsem se s pánem bavil i ohledně seřízení motoru Honda na mé sekačce. Ani jsem to nedořekl a pán přesně vyjmenoval, co to dělá (nejde pořádně do otáček, při přechod ze "zajíce" na želvu"=chcípne. Řešení - vyčistit karburátor (ultrazvukem); na vině je prý ta "dobrota" z řepky, co přidávají do benzínu. A pak vždycky, když by měla sekačka delší dobu stát (víc jak 2-3 týdny), vyprázdnit karbec do sucha a nebo používat do benzínu stabilizátor. Jo, nějak se nám ta ekologie komplikuje a prodražuje život :-(
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|