Pila táhne do strany
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 179.58 (?), 18.8.2009 13:34, zobrazeno: 62074x
Dobrý den.
Koupil jsem starší motorovou pilu a zjistil jsem, že na větších průměrech lišta nedrží směr, ale táhne doleva - tvoří obloukový řez zejména ke konci lišty. Při koupi jsem zkusil pouze pár 10 cm řezů a nebylo to patrné. Lišta se zdá na pohled rovná. Může to být špatným řetězem? Poradíte?
Předem děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 120.31 (?), 18.8.2009 13:41
Většinou to dělá špatně nabroušený řetez, jedna strana zubů je delší, tak že buď nechat srovnat na brusce nebo koupit nový.
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.138 (?), 18.8.2009 13:51
Většinou to bývá vadnou lištou. Dejte na stůl sklo tak aby bylo vodorovně. Potom sundejte lištu a položte ji na sklo na stojačku ale ne na výšku, nýbrž tak aby stála na kluzných ploškách drážky. Pokud stojí kolmo ke sklu je dobrá a problém je dobré hledat u broušení řetězu. Pokud ale pravý úhel nesvírá, nebo dokonce padá, je nutno ji opravit bruskou, nebo vyměnit.
|
|
|
|
|
|
|
host - 128.30 (?), 2.11.2016 20:50
To je pravda je to špatne nabroušene
|
|
|
|
|
|
|
andy.wise - Zlatý Zahrádkář (585) - 220.253 (?), 18.8.2009 14:03
Pokud lišta táhne do strany, může to být způsobeno jak neotáčením lišty, kdy je lišta "zhoblována" řetězem z jedné strany více (vždy zleva), tj.nejsou hrany stejně vysoké, tak i řetězem, který může být nesprávně nabroušen, nebo může být na vodicích plochách o lištu také nerovnoměrně ubroušen. Pokud píšete, že lišta více podřezává na konci, může být křivá - prohnutá do vrtule. Až lištu srovnáte, či vyměníte a přesvědčíte se, že řetěz je v pořádku, tak lištu po každém delším řezání (při broušení) před zpětnou montáží otočte.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 245.249 (?), 18.8.2009 14:47
Dobrý den.
Píšete toto:
"kdy je lišta "zhoblována" řetězem z jedné strany více (vždy zleva)"
Mohu se zeptat, co by to mohlo způsobit (to vždy zleva)? Pokud vím, vše je symetrické (řetězové kolečko, lišta, řetěz). Nevím, jen se ptám. Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.51 (?), 18.8.2009 19:19
Lišta je ohnutá vlevo? Když lištu otočíme, je většinou zase ohnutá vlevo! Takže s pohledu spodní strany je ohnutá vpravo. Vysvětluji si to tak, že obsluze pily skřípne lištu strom. Obsluha ve snaze rychle dostat pilu z řezu, zatáhne pilu směrem k sobě. Pravou rukou tahá ve směru lišty k sobě. Levá ruka je trochu mimo směr lišty a tím lištu víceméně namáhá na ohyb. Stačí trochu ohnutá lišta a je jenom otázka času kdy řetěz lištu ojede z jedné strany více. Podle mého, takové destrukci předchází skřípnutí lišty řezaným materiálem a méně šikovným způsobem lištu z řezu dostat. To je ale zase můj názor.
|
|
|
|
|
|
|
host - 218.71 (?), 18.8.2009 19:54
Ahoj Trochu Vám nerozumím! Vlevo v pravo?? Je to opotřebením lišty+řetězu! jinak: vemte motorovku a nenastartovanou jí položte na poleno a uvolněte levou ruku a už víte proč časem ta pila podřezává, jestli neotáčíte lištu. Za druhý lišta může mít lištu z drářkou 1,1 nebo 1,3, 1,5 atd. A tím i odpovídající řetěz 3/8",.325",atd. To by měl vědět prodejce!!! M
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|