Napínání řetězu u pily Dolmar ES 2140A a Narex

host - 255.138 (?) 
21.6.2008 18:39, zobrazeno: 10574x

Má někdo doma elektrickou pilu Dolmar ES 2140A nebo pilu Narex EPR 40 EB?

Zajímá mne jak je u těchto pil řešeno napínání řetězu. Mám doma půjčenou pilu Partner a u ní vždy 15minut řežu a pak si 15 minut hraju s nastavením řetězu. Neustále se povoluje nebo naopak sám stáhne tak, že se sním nedá hnout. Napínací mechanismus je děsný.

Chci si koupit vlastní pilu, která tento problém mít nebude.

Čeká mne demolice dřevostavby, ale nechce se mi investovat do benzínové pily. Dřevo na topení nepoužívám a elektrická pila s prodlužovačkou mi na prořez stromů bohatě stačí.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 176.123 (?), 21.6.2008 18:45

off topic: kaslite na dolmar a narex, kaslite na demontovanie stavby, pozrite si inzeraty, je kopec firiem, ktore vykupuju drevo zo starych drevenych usadlosti resp, drevo vymenia za nove dosky alebo cokolvek ine (a nie som predajca, ani sa tym nezaoberam, len som poradil najjednoduchsi sposob ako usetrit pri kupe a este aj na starej drevostavbe zarobit) :D

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 21.6.2008 20:48

Porovnání napínání u obou pil je jednoduše popsatelné. U Dolmara je to vyřešeno lépe a působí to i festovnějším dojmem. Narex má výhodu vyššího výkonu a při delší práci nevýhodu ve vyvážení pily - zápěstí ruky na předním držadle dostává zabrat. V případě zájmu mohu nafotit napínání u ES, dále u www.youtube.com je moje video nejen s napínáním řetězu u této pily.

host - 255.138 (?), 21.6.2008 21:11

Koukal jsem na ta videa a proti Partnerovi je to napínání nádhera. Jenom bych se vás zeptal, jak dlouhou lištu máte nasazenou? Připadá mi dlouhá.

Volil by jste lištu 35cm nebo 40cm? Předpokládám, že u délky lišty je rozdíl pouze v možnosti řezat širší kmen což nevyužiji.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 21.6.2008 21:25

Délka lišty je videu 35cm, kterou běžně na všechno používám. Delší lišta není tak důležitá, naopak manipulace s pilou je obtížnější a hrozí větší nebezpečí úrazu. Takovou lištou  - 35cm uřežete v případě nutnosti 70cm průměr.

host - 81.202 (?), 21.6.2008 22:27

S elektrickym dolmarem zkusenost nemam ale mel jsem el narexku a mel jsem stejny problem ktery popisujete vy. Bylo to zpusobeno tim ze lista byla chycena k telu pily jen jednim sroubem a mela dost velkou vuli tim myslim kdyz jsem ji chytnul za spicku a nebyla uplne utazena matka tak se dost pohybovala (vertikalne). To byla jedina nevyhoda kterou jsem na narexu nasel ale byl to starsi typ nevim jak je to reseno u novych modelu. M.S.

Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 21.6.2008 23:12

Vlastním uváděnou pilu Narex.upevnění lišty na jeden šroub M8,napínání pomocí ozubeného kolečka v krytu pily.Celkem to funguje.ale napínací kolečko by mohlo více vyčuhovat z krytu a jeho šíře rovněš není zcela ideální.Napnutí řetězu je však rychlé a snadné, povolíte plastovou matici a přitáhnete řetěz, to vše bez nářadí.

host - 255.138 (?), 21.6.2008 23:31

U toho Partnera je to také jeden šroub a ať ho utáhnu jak chci, tak si stejně řetěz dělá co chce. Napínání je řešeno "otáčením" trojhraného kolečka na vnitřní straně pily a posunem zubu v liště. Bez šroubováku v roli páčidla se tím kolečkem nedá pohnout a majitel říká, že je to tak normální.

Koupím ten Dolmar a budu se věnovat práci a ne štelování. :-)

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika