Motorová pila Solo 633 Ecomatic, jak funguje?

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?) 
4.11.2009 9:14

Je sevřena, přitažena mezi osazení kliky a středním dílem spojky, nosičem segmentů. Takže se otáčí společně s klikou. Systém který popsal Michal má např. HQ 365, kde je tzv. motýlek součástí šneku a je hnán bubínkem spojky. Netočí se řetězka, řetěz, netočí se ani ol. čerpadlo! Zasekne se ol. čerpadlo, zničí se plastový šnek s motýlkem.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Standam - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (471) - 128.254 (?), 4.11.2009 9:24

Zdravím, koukám jak se tady rozproudila diskuze, přidám taky jednu teorii sepnutí šneku čerpadla. Sice jsem tento systém neměl nikdy rozebraný, ale podle fotek jsem si vydedukoval možnou funkci. Z fotky je patrné obroušení boku pružinky o talířek, co když má být pružinka skružena soustředně (jako část kuželové pružiny), aby měla menší šířku než součet dvou průměrů použitého drátu. Při volnoběhu se lehce tře o talířek a se zvyšujícími otáčkami se vlivem odstředivé síly mění její tvar z kuželové na válcovou a tím se průměry sečtou a zvětší se její šířka. Tak se rozepře mezi šneka a talířek, při snižení otáček se zase začne měnit z válcové na kuželovou a rozepření se začne zmenšovat. To je jedna z dalších teorií. Standa.

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 4.11.2009 9:54

Zdravím Stando, te je nikoliv teorie, ale praktická funkce. Obroušení není od podložky, alébrž z výroby a je právě pro lepší "skluz" po podložce při volnoběhu, dále platí tak jak popsáno jest. Tedy mírně zahnutý konec se vytlačí k malému otvoru (vzhůru) a zapadne doň(nikoliv ondoň!), tak se uvede v činnost čerpadlo. Proměna kuželky ve válec zde probíhá mechanickou, nepřírodní, leč fyzikální cestou.

rorr - (31) - 129.180 (?), 4.11.2009 12:32

Pánové, všechny vás zdravím. Když jsem položil svůj dotaz, vůbec jsem nečekal takové "peklo" které tím rozpoutám. Je pravdou, že jistý druh hlavolamu to je a princip není zcela na první pohled zřejmy. Já sám už jsem rozebral a poskládal ledacos, ale něco podobného abych nad funkcí důmal nekolik dní se mi stalo snad poprvé.

To Standa: Ano toto je snad konečná verze funkce spojky a musí být správná, jen několik poznámek, se zvyšujícími otáčkami se trvar pružinky skutečně mění ale jde o sílu třecí, nikoliv odstředivou.

To Host  : ano původně jsem spojku považoval za ryze havarijní, že se jako začne protáčet pokud se čerpadlo zasekne, a system ecomatic je ukrytý jinde. Radek mě však vyvedl z omylu.

To Radek: koukám že se tu zas vesele diskutuje :-)

To PP : podložka aneb talířek záhadný, dirkatý, je skutečně napevno s hřídelí, přitažen je levým závitem odstředivky. Nenapsal to nikdo proto, protože podložka pod hlavní spojkou je vždy u MP napevno s hřídelí. nemá šanci se otáčet jinak než hřídel kliky.

T.

host - 60.70 (?), 4.11.2009 16:08

Ahoj Tome a Radku,

rád bych vám pomohl rozluštit záhadu s olejovým čerpadlem pily SOLO 633.

Pily SOLO (a nejenom pily) servisuji již 10 let, proto si myslím, že by to neměl být tak velký problém.

Podle vaší diskuze a pár fotek jsem poznal starší model pily SOLO 633, kde bylo olejové čerpadlo poháněno nepřetržitě přes šnek a vámi rozsáhle probíranou pružinou od podložky pod spojkou. Pružina by měla udržovat svůj tvar a rozměr. To znamená, že tato vaše pila musí mazat i na volnoběh.

Pozdější verze těchto pil (změna od v. č. 20903) jsou vybaveny zmiňovaným systémem mazání "Ökomatic" a proto pila maže až při sepnuté spojce. Šnek mazání již nemá zmiňovanou pružinu, ale dvě křidélka, za které zabírá řetězka. Olejové čerpadlo se proto uvede v činnost až při běžícím řetězu.

Přeji mnoho pracovních úspěchů s pilou SOLO.

Karel

host - 132.145 (?), 4.11.2009 16:30

Tak to vypadá, že jsem při té přestřelce měl nejpřesnější mušku.   Michal

host - 118.44 (?), 4.11.2009 16:37

Hlavní věc je že jsme řešili otázku odpojení mazání na volnoběh i když ho tato pila nemá, byla to špatně položená otázka už ze začátku.

rorr - (31) - 129.180 (?), 4.11.2009 16:54

Grrr. ja se na to vy...   Tak to je velmi veselá záležitost, takže má uplně první myšlenka s tím, že perko je jen spojka havarijní, při zaseknutí čerpadla byla správná, někdo to tu také řekl to je pravda..  Tak teď by mě už jen zajimalo, jestli je možné koupit šnek s motýlkem a řetězku se dvěma zářezy, namontovat je tam, jestli je to zpětně kompatibilní s ecomaticem   Tom

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 4.11.2009 17:52

Máte pravdu, ale tazatele spletlo to, co mě. Když jsem prohlížel na www.motoruf.de parts listy 2 modelů této pily, tak každý model má pružinu, ten poslední s eco-maticem tam ještě nemají. Navíc v popisu této pily najdete, že má systém eco - matic. Takže z tohoto když chcete vycházet a máte před sebou pár součástek, které by to měly dokázat, tak jste dostali hlavolam, který je v podstatě neřešitelný. Ale zatím je to o jednom názoru p.Karla, který je jediný logický, správný a od fochu. Některé modely pil je možné vybavit modernizovanými prvky, ale zde si nejsem jistý, jestli to půjde. Přesto zde p. Tom udělal jednu podstatnou chybu v tom, že měl řádně ověřit, jestli pila maže i při volnoběhu. Pokud to tak bylo před demontáží, měl kontaktovat servis Solo, aby mu vysvětlili, že tento model má více verzí a od čísla xy je na pilách eco -matic a do čísla xy není. Ta chyba ničemu nevadila, pouze zvětšila tuto diskuzi, ale nemusely následovat demontáže na pile, které byly zbytečné.  

host - 118.44 (?), 4.11.2009 18:10

Teď už je to vcelku jedno aspoň jsme si potrápili mozkové závity, prý to neškodí a jsme všichni o něco chytřejší.Ta pružina by měla být ale z jedné strany zahnutá aby zabírala do té dírky nemá to Tom ulomený?

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika