Motorová pila Solo 633 Ecomatic, jak funguje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.180 (?), 2.11.2009 23:11
Dobře dobře, omlouvám se Vám ale jsem asi natvrdlý. S VŠ technického směru tohle mi rozum nebere. V tom případě je asi něco na mé pile v nepořádku protože, pokud sestavu složím dohromady pak: Nasunu plastový šnek na hřídel, lze jím volně otáčet po hřídeli, to je více než vpořádku, řeknu si. dále nasadím pružinku 1X16 (o které se zminujete), jedním mírně zvednutým koncem padne do připraveného žlábku ve šneku. Dále nasadím talířek. protilehlý zvednutý konec pružiny v klidovem stavu padne přesně na malý otvor v talířku a tím je konec- finito. Spojka je fixovaná a pokud celek přitánu centrifugou, šnek se prostě otáčí i v klidovém stavu, pokud motorem točím rukou za protilehlé ventilatorové kolo. Když silněji rukou přidržím šnek a točím ve správném směru, spojka klape, jak konec pérka cvaká o dirku v talířku, nicméně, jaká odstředivá síla působící na pružinu? jaký přítlak na šnek? to jsem asi z jiné planety kde fungují jine fyz. zákony...? jedině snad že by perko mělo špatný tvar, že by zvednutý konec měl být pouze jeden, či měl být prihnutý blíže ke středu osy.. u mě je maximálně rozevřené.. Tom
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.180 (?), 2.11.2009 23:31
Tak uz jsem si tak nějak uvědomil, že je moje pružinka roztažená a kvuli tomu ecomatic nefunguje. Bez vás bych na to asi neměl šanci přijít, koho by napadlo, že se má pružince otáčkami zvětšovat průměr, když už neměla kam... To jsem princip pochopit ani nemohl, ted se to zdá jednoduché aach jo. Tak díky. Tom
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rorr - (31) - 129.180 (?), 3.11.2009 13:53
Takže vážený pane RadekB, dal jsem si tu praci a pilu rozebral. Myslím že jste tu pilu viděl rozebranou pouze na obrázku a rád radíte, protože princip pouze odhadujete. Co jste tu napsal nedává smysl. Pružinka zapadne jedním ohnutým koncem do šneku a druhým koncem do talířku tím se nemá jak odstředivě pohybovat. V talířku je dírka, ve šneku od výroby vylisovaný žlábek. To by muzela mít jeden konec rovný, to by ale nekorespondovalo s technickým nákresem a proč by pak byl ve šneku žlábek? Příště než budete radit, tak se s tím seznamte v praxi. Poukud princip objasníte, hluboce se vám omluvím.
Zde jsou fotky:
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 3.11.2009 14:40
Takže vážený pane Tom s VŠ vzděláním, nejprve si dejte do hromady vše, co jste v předchozích příspěvcích napsal, po té vraťte diplom a následně se vraťte do ZŠ, dostudovat fyziku! Pokud jak vy uvažujete, nemá kam pružinka pokračovat radiálně, co asi provede za pohyb? Posune se axiálně! Takže při nízkých otáčkách se "stáhne", nezabírá, při určených otáčkách se roztáhne, zapadne do výřezu "talířku", správně podložky spojky a otáčí šnekem! Jak prosté a jednoduché, což? Jinak by bohatě stačilo šnek udělat na těsno se spojkou a ne deklarovat ECOMATIC. Samozřejmě zde spolupůsobí i hustota maziva, ztěžující otáčení čerpadla i šneku. Je to podobný systém, o kterém psal J.S.xxx.xxx.213.141 (?), 2.11.2009 20:24.
Mimochodem, ten prokluz na "talířku", podložce spojky, je velice dobře patrný i z vaší fotky č. 1! Ale to vy víte velice dobře, jen vám šlo o to urážet a napadnout mne! Příště nepište, že myslíte, nějak mi to se skutečností nekoresponduje. A rozborka pily při údržbě " do šroubku " také o lecčem hovoří.
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.180 (?), 3.11.2009 15:17
Vážený Pane Radku, mohu vás ujistit, že vas rozhodně nechci urážet, ani napadat, ani nicpodobného. Spíše poděkovat, protože jako jediný z diskutujících opravdu přinášíte cenné rady. Předchozím příspěvkem jsem vás chtěl mírně vyprovokovat, aby jste princip vysvětlil pokud jej znáte. Za což se omlouvám, nebylo to míněno nikterak ve zlém.
Nyní k tématu: Nemyslete si že jsem nad tímto neuvažoval, a základní principy fyziky jsou mi více méně jasné jenže vaše teorie podle všeho má mezeru. píšete cituji: " při určených otáčkách se roztáhne, zapadne do výřezu "talířku", správně podložky spojky a otáčí šnekem". To ale podle všeho znamená, že by se pružinka musela otáčet s hřídelí, aby se mohla roztahnout a zapadnout do výřezu podložky spojky. Oč co se ale opírá aby se točila i ve volnoběhu? O šnek z jedné strany? ne, ten musí stát aby nebezelo čerpadlo. o podložku? ne tam podle vás zapadne až při vyssích otackach, po tom co se roztahne, jenze jak se roztáne, když se netočí a ještě nezapdla do podložky.jediné co se točí je podle téhle teorie podložka, šnek stojí a pružinka se také otáčí, jenže jak? mezi šnekem a podložkou není prostoru na pružinku na zbyt hlavně ty zvednuté konce jsou napevno přitlačené.. Na mé pile se ve skutečnosti točí všechno i ve volnoběhu, jak čerpadlo se šnekem, tak podložka, tak zjevně i pružina.Takže mi to cele nefunguje a olej vesele odkapává. Jinak stopy od pružinky na podložce jsou od toho jak s tím stale otačim ručně, jestli tam byly i před tím než jsem to cele rozebral nevím jistě... T.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 3.11.2009 15:59
Dobrá, já se omlouvám za ostřejší reakci. Ta mezera tam není, on se i šnek mírně pootáčí a tím i čerpadlo, ovšem v nízkých otáčkách otvor pro perko přeskočí konec, toto nezapadne dokonale. Při konstrukčních "zabere" konec pružinky, zapadne do otvoru a spolehlivě točí. Ty stopy nevytvoří ruční pootáčení, ale i kdyby, pak to je jen potvrzení, že v malých otáčkách přítlak nefunguje! I tak ale vám olej vytéká? Na té "vaší" pružince je nějaký otlak, poškození cca 5 mm od konce u podložky, záběrového konce, je možné, že při výrobě došlo k poškození a ta je více "otevřena" než je zdrávo, pak může zabírat stále. Potom ten dojem "zapadnutí" na pevno! I když zdání často klame. Na druhou stranu, co myslíte popisem "vesele odkapává "? Odkapává odkud, kde, z výtlaku na lištu? Z krytu řetězky? I u ostatních řešení zde popsaných se šnek občas otočí / otáčí, čerpadlo však olej nevytlačí tak, jako v kons. otáčkách. Možná příjdu na lepší vysvětlení časem, takto vidím, že to ještě není to pravé ořechové, jdu něco dělat, s tmou se ozvu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rorr - (31) - 129.180 (?), 3.11.2009 17:34
Teorie o odstředivých silách opusťte, ubezpečuji vás, a vřte nebo ne (já jsem taky nevěřil) jsou zcela mylné!
Nyní čtěte dobře, je to prostčí než se zdá. Celá spojka není odstředivá, nýbrž třecí. Když celou sestavu dáte dohromady, otáčí se vše, jak by také ne, pružinka padne jedním koncem do žlábku ve šneku, druhým do otvoru v podložce. Když se ale sestava otáčí ve volnoběhu pružina se vlivem třecích sil zkroutí a zmenší svůj průměr. Konec pružinky se po podložce posune blíže středu a klouže po talířku pod otvorem. Inu čerpadlo klade větší mechanický odpor, než je třecí síla kluzkého povrchu podložky pod otvorem. když ale zvýšíte otáčky, dojde ke zvýšenému tření a pružinka se zkroutí ještě více, zmenší průměr a obejme hřídel klikovky a spojka je sepnutá. No vězte, že já jsem poctivec a vse jsem při rozborce důkladně promazal vazelínou, jak mě to můj otec učil (dej mu pánbůh věčnou slávu). To byla ale chyba! Přez vazelínu se šnek spojil s hřídelí a již otáčky volnoběhu stačili k tomu aby se šnek točil. To je vše, sám tomu nechci věřit jak je to jednoduché, funguje to až překvapivě spolehlivě, přesto, mechanické spřažení šneku s řetězkou mi přijde spolehlivější. Jinak teorie s odstředivými silami by asi fungovala ale na pružince by muselo být alespoň minimální závažíčko, a hlavně pružinka by se musela otáčet i ve stavu rozpojení spojky, což jaksi nemá šanci..
Hezký večer Tom
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|