Motorová pila Partner

bytt24 - (1) - 225.12 (?) 
10.1.2009 15:40, zobrazeno: 5133x

Dobrý den, měl bych takovej dotaz. Mám Motorovou pilu Partner P 401 ve stáří cca 2roky. Pravidelně broušená používáná v létě v zimě pro domácnost dřevo na grill + topení. Teď mě přestala mazat řetěz. Slyšel jsem něco o olejovém čerpadle nebo něčem podobném ale nevím jak to poznám a co bych měl vyzkoušet než jí dám na servis. Pokud stím někdo má zkušenosti prosím o radu a nějaké informace o ceně servisu. Předem dík za odpov.M.M.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 10.1.2009 17:16

Nejprve bych potřeboval vědět, jaký používáte olej na mazání řetězu.Při biooleji je velké nebezpečí, že se delším odstavením poškodí čerpadlo. Podle toho, co uvádíte, tak jste už pilu zkoušel a horší to už nebude. Pokud používáte běžný motorový, tak nejprve vypláchněte olejovou nádržku benzínem. Potom proveďte kontrolu vedení oleje k oválnému otvoru(pod plechem), kterým proudí olej na lištu, když je nasazena.Pokud nic nezjistíte, tak naplňte nádržku olejem a bez lišty a řetězu vyzkoušejte při běhu motoru, zda vytéká olej mazacím otvorem. Když budou jen malé náznaky, tak zkuste olej naředit benzínem a znovu zkusit, pokud nebude viditelný olej v mazacím otvoru, je třeba demontovat součástky a zjistit stav. Podívejte se také, zda olej neteče jinudy než má, to by znamenalo, že vedení oleje k otvoru je někde přerušeno.  Já to tak většinou nedělám a hned demontuji čerpadlo, protože je to vždy lepší udělat, když se jakékoliv problémy s mazáním vyskytnou. Ale Vy asi chcete zkusit, zda to není nějaká drobnost, což by de dalo řešit bez servisu. 

host - 64.22 (?), 11.1.2009 9:52

Pozor na zkoušení průtoku oleje z čerpadla bez nasazené lišty a řetězu. Zkoušet je při volnoběžných resp. mírně zvýšených otáčkách motoru. Pokud byste zvýšil otáčky motoru příliš a poté prudce pustil (uvolnil) plyn, tak prudké zpomalení otáček by mohlo způsobit povolení spojky na klikovém hřídeli a její následnou havárii. (pozn. spojka je na klikovém hřídeli našroubována pomocí pravotočivého závitu - tzn. že při akceleraci se má snahu dotahovat a při snižování otáček se může povolit - prudkým změnám otáček v běžném provozu (tzn. při komletně složené pile) zabraňuje setrvačnost (hmotnost + tření) pilového řetězu na liště). Pokud by jste pilu chtěl startovat a zkoušet bez řetězu a lišty, tak se může stát to, co jsem psal na začátku.  Myslím, že v návodu k použití je provoz pily bez komletně nasazené řezné soustavy (lišta+řetěz) vysloveně zakázán. Má to své důvody.   Pan J.S. mě snad doplní.   Zdravím Jan

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 11.1.2009 10:50

Tady není moc co doplňovat, toto jsem dříve uváděl, ale více v souvislosti s výměnou řetězového kola s vnější spojkou. Potom je možnost povolení spojky zpomalením motoru možná. Ještě se mi nestalo, že by se řezáním dotažená spojka povolila zpomalením motoru. Ale z důvodu bezpečnosti je třeba udělat uvedená opatření - tedy nevytáčet motor do vysokých otáček a ověřit fuknci olejového čerpadla při mírně zvýšených otáčkách a tyto otáčky - zkušební prudce neměnit. Je možnost zkusit samozřejmě funkci čerpadla s bočním krytem řetězového kola, což vylučuje nebezpečí poranění povolením odstředivé spojky, nebo odlétnutím odlomené součástky. Při takové zkoušce pozor na ztrátu matic, které se vibracemi povolují a když zkoušíte nad kanálem, nebo v trávě je to nepříjemná zkušenost.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika