Motorová pila Oleo-mac 947

host - 118.44 (?) 
19.9.2009 20:42

Tady to bylo vše v pořádku lišta byla na pile už delší dobu možná ten ořech je prevít, ale rolnička na konci lišty šla strašně ztuha.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 19.9.2009 20:44

Jestli se lišta zadřela na Roltopu, tak to je problém to jednoznačně určit. Např. nyní jsou lišty, které nemají spec. otvor na mazání ložiska na hrotu lišty a to se maže od řetězu. Další vliv mohl být olej, kolik jej bylo - nastavení mazání a další vlivy, jako i třeba vada lišty. Jaký máte na PS 500 řetěz, je pila už po záběhu, na OM 947 byl předpokládám 0,325. Hodně také záleží na ostrosti řetězu, pokud chcete srovnávat 2 pily, tak musíte zajistit stejné podmínky. Včera jsem řízl do kamene, který se natlačil posunem po zemi do spáry v suchém dubu a řetěz byl okamžitě tupý. I když je to na PS 7300, kde je k dispozici téměř 6 PS, tak za dané situace by každá podstatně slabší pila řezala s ostrým řetězem lépe.

host - 118.44 (?), 19.9.2009 20:55

nevím jaký tam měl švagr řetěz ale zdálo se mi že mu to řezalo rychleji jak mě, je fakt že po zadření pily nešlo s rolnou na liště skoro otočit.

host - 178.146 (?), 19.9.2009 20:55

mě se osvědčilo to, že pokaždé, když vidím, že se pila dusí, tak ji protočím 1-2 vteřiny naprázdno, piliny vylítají a zkontroluju, jestli jde řetěz dobře, pak možno hledat závadu

u staré stihl došel olej na řetěz vždy dříve, než benzín a lišta se přidřela, neměla rolltop, spojka sílu z motoru nepřenesla a neřezalo to, pokud bych ji držel pod krkem, určitě by odešel motor nebo spojka, nicméně toto přežila, nepřežilo ojniční ložisko a teď už někomu slouží na náhradní díly

1b

host - 118.44 (?), 19.9.2009 21:12

Momentálně nevím co jsi mám o OM-947 myslet protože se mi zdá že řezala lépe než moje ps-500 ale neberte to jako důkaz místo slibů, ta ps-500 řeže dobře ale mám ji teprve chvíli, sám se těším na itest.cz to se teprve dozvíme věci 

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 19.9.2009 21:15

Pokud se piliny dostanou mezi řetěz a lištu, tak dokážou zablokovat řetěz. Právě mazání a napnutí řetězu je velmi důležité, aby k tomu nedošlo.  Při nedostatečném mazání se blokuje řetěz velkým třením, při volném řetězu se více piliny dostávají na lištu a způsobují blokování řetězu. V kombinaci to potom vypadá tak, že při řezání větších průměrů pila řeze mizerně a více se dusí, než aby to jelo jak má.

host - 94.2 (?), 29.3.2010 18:53

Já mám takovou to zkušnost, pilu mám už 6 roků a dělám s ní topení na celý rok.Topím jen dřevem a řežu dřevo hned na špalky.Kromě broušení řetězu, dolévání benzínu a oleje nic nedělám.Mohu říct, že šlape jak hodinky.Asi vyjímka potvrzující pravidlo jak tady čtu.

host - 118.44 (?), 20.9.2009 14:06

Určitě nebyly stejné podmínky já mám na pile 3/8 řetěz on měl 0,325,když jsme ten ořech zhazovali tak byl syrový teď je napůl suchý, kmen je taky trochu od bláta takže tohle všechno mohlo mít vliv na ten můj subjektivní pocit

host - 90.168 (?), 21.9.2009 14:55

xxx.xxx.118.44 (?), 20.9.2009 14:06

jj, syrový X napůl suchý je dost rozdíl, čisté dřevo X kmen od bláta taky - bláto = rychle ztupený řetěz.   Na porovnání výkonu pily by musely být stejné podmínky = stejné dřevo i řezná souprava; na porovnání řezného výkonu kombinace pila + řezná souprava je třeba stejné dřevo + najít pro obě pily nejvhodnější způsob řezání.

Jinak můj názor je ten, že pro řetěz 3/8 x 1,5 + lišta 38cm je vhodný výkon alespoň 3kW. Ale zase to je masivní blbovzdorný řetěz, takže s volbou výrobce souhlasím - pro sedláky vhodné ;-). Akorát u PS500 mohli nechat válec stejný jako u PS5000 - výrobní cena o moc jiná nebude...   Gl.

host - 118.44 (?), 21.9.2009 15:13

Porovnával jsem dvě rozdílné premisy a vyšel mi z toho špatný postulát, jak mě tu už vysvětloval chemický alí.Ale snad si na to dám příště pozor, žádný učený z nebe nespadl.Právě ve výběru řezné soupravy, mě to zarazilo dostal jsem pilu z 3/8 a uvažoval jsem jestli radši nepřejít na 0,325 ale měl jsem k ní zdarma ještě jeden řetěz tak už jsem to nechal tak, na krytu řetězu je uřezán kus gumy který bych tam musel taky nějak vlepit.Někde na stránkách oregonu vůbec nepočítají že by ps-500 mohla mít soupravu 3/8,když se chcete podívat na lišty a řetězy pořád vám vyskakuje 0,325.Ale až praxe ukáže co je pro ps-500lepší.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika