Lištu na pilu - Stihl nebo Oregon?
|
|
|
|
|
|
|
host - 86.199 (?) 9.2.2009 22:15, zobrazeno: 22925x
Jde použít na pilu STIHL MS 280 lištu OREGON? Cenový rozdíl je totiž dvojnásobný ve prospěch srovnatelného Oregonu. Děkuji za odpověď.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 94.115 (?), 10.2.2009 9:23
lze, ale většina lidí co řežou pravidelně se vrátila zpátky k originálu. HH
|
|
|
|
|
|
|
pikacu - Bronzový Zahrádkář (69) - 109.17 (?), 10.2.2009 12:09
Dobrý den.
Tuto lištu použít můžete, Oregon se zabývá druhovýrobou právě z důvodu levnější alternativy ke značkovým výrobkům. Nicméně "srovnatelného"?
Za předpokladu, že budete řezat jen velmi málo a tato jedna lišta Vám vydrží do konce života, pak budiž. Nicméně mám velmi dobře vyzkoušeno, že originál od Stihlu vydrží mnohokrát více než Oregon. Je to bezpochyby použitím kvalitnějších materiálů. Mám tyto lišty otestovány v nejnáročnějších podmínkách - odřez pařezů motorovou pilou. Oregon odjede tak 3 řetězy na normálním dřevě, pak už dojde na pařezy - 2 řetězy a odejde roll-top, lišta je rychle vyhřátá a už s ní nejde pořádně řezat. Naproti tomu originál "odjede" cca 6 řetězů na pile při normálním řezání, potom jí přendám na "pařezovou" pilu a ještě dalších minimálně 5 řetězů odpracuje. Podotýkám, že při tomto stylu řezání (ponejvíce náběhovou stranou lišty - téměř trvalý odřez stylem zápichu) dochází k extrémnímu namáhání na teplo a nečistoty. Nicméně vyplývá z toho jediné - pokud ušetříte při nákupu méně kvalitní (ač určitě ne špatné) lišty, budete muset ve výsledku koupit těchto lišt na životnost pil násobně více než originálních.
Je to jako s ostatním zbožím - méně kvalitní službu udělá také, ale o šetření se v dlouhodobém výhledu hovořit nedá.
Přeji pěkný den! J.K.
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 10.2.2009 16:49
Zdravím Jendo, ani v těžbě tomu není jinak, vyzkoušel jsem Oregon, Windsor, no name, žádná nemá při větším zatížení na originál!
Radek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 154.226 (?), 10.2.2009 21:05
Trocha selského rozumu. Pokud to tedy dobře počítám, mám za cenu 1 lišty Stihl, dvě lišty Oregon. Pokud lišta Stihl vydrží 6 řetězů a lišta Oregon jen 3, vychází mě to cenově nastejno. Takže mě to na normální řezání vychází 3řetězy a jedna lišta Oregon. Navíc se doporučuje po 3 řetězích vyměnit i lištu. Dávat na vyběhanou lištu po 5 řětězích další nový, se mě nezdá ani rozumné, ani ekonomické. Pokud bych řezal v nejnáročnějších podmínkách jako vy, asi bych uvažoval o liště Stihl, ale určitě na jiné pile něž má tazatel! Mě to vychází na lištu Oregon.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 3.83 (?), 10.2.2009 21:20
Na pilu Stihl dejte zase lištu Stihl, jsou vynikající a na cenu se vykašlete.
Lišty Oregon se dávají nejvíc na pily HQ, protože lišty HQ jsou fakt bláto.
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 10.2.2009 21:55
On tam je malinký háček, ta cena za STIHL je trošku "staršího" data, navíc ten kdo ji sem napsal, velice rád přehání! Za další, nevím proč máte po 5-ti řetězech vyběhanou lištu, já momentálně jedu v těžbě 7-mý řetěz na liště! Navíc nevím kdo vám doporučil po 3 řetězech měnit dobrou lištu, ta se mění, pokud již skutečně nevede, nebo má výtluky a ty se na lištách STIHL tvoří opravdu výjmečně. Spíše se rozpadne Roll-top.
Radek
|
|
|
|
|
|
|
pikacu - Bronzový Zahrádkář (69) - 109.17 (?), 10.2.2009 22:16
Zdravím Radku.
Psal jsem již něco podobného - ale server mi napsal, že příspěvek nebyl vložen (protože se zřejmě jedná o pokus vložit stejný příspěvek vícekrát...). Ostatně pár příspěvků už mi bylo smazáno, nechápu proč, pravidla vkládání jsem si pročetl a žádná jsem neporušil...
S tím počítáním - psal jsem o 3 řetězech na Oregon a pak max. 2 na pařezy a je kaput. Oproti tomu Stihl obvykle 6 řetězů normál a pak ještě cca dalších 5 (pravda, ne zcela nových) na pařezech. Někdy ale mnohem víc. Jen jsem zapomněl poznamenat, že lištu nedávám na pařezovou pilu ani tak z důvodu velkého opotřebení jako proto, že jsem již zcela odpálil starou "pařezovou" a je nutno ji nahradit. Takže novou lištu a řetěz pěkně na čisté řezání a ostatní ošoupané šup na pařezy a jede se dál.
Kdo nevěří, ať tam běží, koupí Oregon a pokud nepozná rozdíl, ať "šetří" s ním
J.K.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|