Jde narovnat lišta?

host - 78.2 (?) 
8.3.2009 17:04, zobrazeno: 12959x

Zdravím všechny, stala se mi v lese taková nehodička, že se mi kousla lišta ve stromě a po vyřezání druhou pilou strom spadl přesně na lištu a ohnul ji pilu jsem měl odmontovanou tak ta přežila.Tak se ptám jestli su o 700 chutši nebo se s tím v servisu Stihl dá něco dělat.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jani - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 46.64 (?), 8.3.2009 17:10

Je potrebné kupit novú lištu, viac krát som videl pokusy narovnávať lišty, niektoré boli úspešnejšie a niektoré nie ale vždy potom začala lišta likvidovať pásy. Verím že sa tu najde veľa ľudí ktorý to zmáknu ako nič, ale moje skúsenosti hovoria o niečom inom.

andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 174.65 (?), 8.3.2009 17:28
Pokud je ohnutá o 5 mm a méně, možná by šla srovnat, ale už to nebude ono, protože vodicí drážka se při ohýbání a rovnání může zdeformovat. Pokud je lišta ohnutá více, tak se kromě deformace drážky mohly poškodit - unavit bodové sváry, které drží lištu pohromadě (předpokládám, že jde o lištu s rolltopem - má na konci ozubené kolečko).

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 8.3.2009 18:08

Možná se mnou chlapci nebudete souhlasit, ale celá léta rovnám lišty ohnuté i více než 5 mm. Mám udělaný spec. přípravek z profilu U, tři čepy a na jednom vačku s pákou, takto lze s rozumem narovnat i poměrně dost hnutou lištu. Občas se ale povede lištu ohnout do tvaru Z a pak je to skutečně na novou!

host - 120.31 (?), 8.3.2009 18:18

No mě se stalo nedávno v podstatě to stejné. Taky skříplá lišta a když jsme ji druhou pilou vyřezali byla křivá jak paragraf. V servisu mi řekli že když je ohnutá do vrtule což se mě povedlo tak je to na vyhození.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 8.3.2009 18:20

Považuji pilu za potenciálně nebezpečný stroj. Protože si své zdraví cením výš než na pár stovek, tak, i když je to možná zbytečná obava, ohnutou lištu bych vyhodil a nahradil novou.

host - 78.2 (?), 8.3.2009 18:27

Ohnutí je do 5ti mm v tomto případě by se mě hodil vynalez RadkaB na zkoušku dat tam starší řetěz a vyzkoušet jestli se hned nepřetrhne.

Standam - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (471) - 128.254 (?), 9.3.2009 7:43

Zdravím, rozhodnutí jestli se do rovnání pustit závisí hlavně na tom, jestli při ohnutí nedošlo k polámání kluzných plošek. Ty jsou velmi tvrdě zakaleny a tim pádem velmi křehké, pokud není ohyb příliš ostrý, tak se dá lišta srovnat. Taky se stává že zlomí kalené plošky drážky až při srovnávání, vpodstatě by se s tím dalo řezat, akorát se v tomto místě udělá výtluk a odnese to řetěz. Drážka se porovná tak, že se do ní vsune ocelový plech patřičné tloušťky a pak se na rovném kovovém podkladě (kovadlině) měděnou paličkou opatrně doklepe do roviny. Pokud se vám rozevře lišta u roltopu (při spadnutí řetězu) je lepší roltop vyndat, porovnat bez něj a potom opět nanýtovat, s roltopem není porovnání většinou stoprocentní. Standa.

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 9.3.2009 8:18

Zdravím Stando, základem je nerovnat přez ostrou hranu (ve svěráku), ale volně, v ploše. To je právě výhoda mého přípravku. Lišta leží na dvou bodech a v místě ohnutí na ni působí tlak vačky s pákou. Jeden bod (čep), mám pevný, druhý stavitelný. Zatím jsem srovnal každou a bez úrazů. Samozřejmě rozumně ohnutou!

host - 78.2 (?), 9.3.2009 10:17

Zdravím, tak u nás v UH ve Stihlu narovnat lištu neumí a nikdy to ještě neslyšeli že něco takového jde. David

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika