Jakou motorovou pilu doporučíte?

host - 161.21 (?) 
23.4.2009 12:42, zobrazeno: 20984x

Dobrý den,

chtěla bych koupit manželovi jako dárek motorovou pilu, stále si musí půjčovat od tchána a nadává, že se s tím nedá řezat... (Oleo Mac 942 tuším). Snažím se teď v té problematice zorientovat, peněz není mnoho, proto bych ráda vybrala to nejlepší z dané cenové kategorie...

Využití pily: běžné domácí - palivové dříví, prořez a kácení stromů na zahradě, pomocník na stavbu...

Dívala jsem se zatím pouze na značku Husqvarna a cenově by připadaly v úvahu tyto modely: 235e, 240e, 142e, 435, 440e... do těch 8tis je to už opravdu maximální strop (zvednutý z původních 5tis).

Zajímalo by mě, kterou pilu byste mi doporučili, vzhledem k použití? A nemám teď na mysli pouze některou z těch HQ, ale třeba i jinou značku a typ... čím levněji, tím samozřejmě lépe, ale zase aby to nebyl šmejd, který buď nic nevydrží nebo se s ním člověk nadře 3x tolik, co s jinou pilou...

Případně zda máte pocit, že by bylo lepší ještě třeba pár měsíců počkat a našetřit na lepší pilu, protože do 8tis. nemám šanci sehnat nic obstojného? Skutečně se v tom neorientuju a pokud by znamenal rozdíl např. 3tis hodně výrazný skok co se do kvality a práce s pilou týče, pak bych radši ještě došetřila... :)

Snad jsem to vysvětlila dostatečně srozumitelně.

Moc díky za rady!!

Terka R.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 74.223 (?), 23.4.2009 18:31

Mám za to, že seš nějakej chlap a chceš to takhle hecnout pro zábavu, aby se tu rozproudila další idiotská diskuse typu "Oleomac je na prd", nebo jiná oduševnělá témata. Na ženu mně přijde taky dost podrobný i popis těch značek... a krom toho už to tu bylo probráno asi stopadesátkrát. Ale třeba se chytnou nějací technici, co se tu budou dohadovat, jestli je karburátor čínský nebo italský, gumy nebo pružiny, jakou směs do 2T míchá většina populace apod. Tak hodně zábavy! 

host - 124.192 (?), 23.4.2009 20:06

Dobrý den paní Terko R., nevím co pisatel předchozí příspěvku shledal na vás tak divného, ale nemá svůj den. K vašemu dotazu technicky se zde na foru moc chvalně nevyjadřovali zrovna o husqarně, ale není přece jediná krerá vyrábí motorové pily. Pro vaše požadavky, respektive vašeho manžela by byla stihl ms 211 neco málo přes 8 000kč oblíbená u tesařů a je relativně nová, od dolmaru je to ps 350 nebo ps 420 od sola 643 ip 642. Toto jsou jen varianty, které lze promyslet já třeba vlastním stihl ms 270, ale tahle pila je trochu někde jinde s penězi a hlavně je tam rozdíl také ve váze a lehčí pila(lehčí ovládání, nenší riziko úrazu). Zkuste si projít doskuze je jich tu dost, také je dobré pilu vzít do ruky jak sedí v ruce a zamanévrovat si s ní, Vzdálenost servisu snad není až tak důležitá, ale taky by neměl být daleko. Jestli to budete pracovat v dosahu el. proudu tak je dobrá a levnější volba el. pily od dolmaru. Zkuste kontaktovat pana J.S. a pana R.B. a ti vám poradí více. Stihl je lehčí, ale o něco dražší než dolmar, zase dolmar je o něco těžší. Je to vždy něco za něco někdy najít ten střed je těžké. Přeji šťastnou ruku při výběru a mnoho řezů bez zranění zdraví Radek.          

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 23.4.2009 19:39

Dobrý den, nerad doporučuji pilu přes někoho, neboť zárukou spokojenosti je vše probrat s budoucím majitelem pily. S ohledem na to, co nyní používáte výkon cca 2 kW, tak předpokládám, že by byl požadavek výkon zachovat, nebo o něco zvýšit. Další okolností je srovnání řezného výkonu různých pil, což bývá značně rozdílné, zejména v porovnání kvalitních dlouhodobých výrobců s takovými, kteří mají výrobu pil, jako doplněk sortimentu, nebo je na okraji priorit výroby. Podle mě nemá cenu Vás zahrnout značným množstvím typů pil a nechat Vás s tím trápit až do nějakého rozhodnutí. Podívejte se na tyto pily Dolmar PS 350/420, Solo 643IP, Stihl MS 211, HQ 440. To je nástřel - z pohledu ceny, kde se asi pohybovat. Jonsered má v podstatě stejnou nabídku, jako HQ. Neberte výprodejové typy, které sice mají sníženou cenu, ale již nejsou aktuálně na technické úrovni. Z těchto uvedených pil je konstrukčně a materiálově na tom nejlépe PS 350C a 420C. To srovnávám z pohledu techniky s profi kategorií, tyto pily jsou tzv. lehké farmářské pily, a cena je vzhledem k tomu, jak jsou pily konstruovány velmi příznivá. V tomto má Dolmar navrch, neboť ostatní výrobci mají to nejlepší hlavně v profi třídách a hobby a farm jsou tak trochu na okraji zájmu, když to srovnám, jaké jsou technické rozdíly mezi jednotlivými třídami - hobby, farm a profi u výrobců pil.  

host - 210.251 (?), 24.4.2009 8:11

Radek a J.S. už podstatné napsali, já jen zdůrazním tu elektriku - pokud se bude řezat jen v dosahu kabelu, tak vemte určitě elektrickou (třeba Dolmar 21xx) Cenově to vyjde na polovinu (spíš třetinu, jde sehnat za 3500,-) než srovnatelná benzínová, a u baráku je to lepší. Osobně od té doby co mám ES2135E, tak mě ani nenapadne u baráku vyndavat benzínovou.   Gl.

host - 161.21 (?), 24.4.2009 8:27

Děkuju moc za vaše rady, prozkoumám ty další výrobce. Projížděla jsem tady různá témata ohledně pil, vím, že toho bylo napsáno dost, jenže kolikrát jsem tomu skoro ani nerozuměla, proto jsem hodila vlastní dotaz. S pilou jsem pracovala jen asi jednou v životě a to ještě se slabou elektrickou, motorovku bych si do ruky asi vzít ani netroufnula (ale kdoví, třeba se to časem taky naučím)... a pro pána, co odpověděl jako první - zdá se Vám divné, že se ženská zajímá o takovouhle čistě chlapskou záležitost? Kdybych si věděla rady, tak ani nepípnu... a např. díky jiným diskuzím jsem právě OleoMac už zcela vyloučila (málem už jsem kupovola jeden typ, ke kterému je i ten mininotebook, těšila jsem se na dáreček i pro sebe...).

Elektrickou pilu nepotřebujeme, tu má tchán na drobné řezání zatím dostačující, ale zrovna tuhle manžel pomáhal sousedovi s razantním čištěním jeho zahrady a tam by mu kabel skutečně překážel, krom toho máme klasickou poctivou zahradu (nebydlíme v satelitu, ale na staré dobré vesnici) a často pracujeme i na vzdálenějších místech, dotažení proudu je pak technicky dost náročné. Proto určitě benzíňáka.

Velice děkuju ostatním pánům za jejich pomoc a jdu se vrhnout do vyhledávače, abych si o pilách něco zjistila. Přeji hezký den!

Terka

Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 24.4.2009 8:47

Zdravím, shodou okolností vlastním již docela dlouho Vaším manželem zatracovanou pilu, kterou si půjčuje a nemám sebemenší problém, těch cca 30 metrů dřeva do průměru 55 cm zvládá, každoročně. Není to jediná pila kterou mám možnost posoudit, ale jestliže je někdo nespokojen s dělníkem okolo 2 KW a ještě chce investovat pouhých 8 t.,tak netuším, co vlastně chce! Polopaticky řečeno OM 942 na práci u domu vyhovuje na 100%,pokud ne tak, je třeba hledat vinu v obsluze a seřízení pily!

host - 161.21 (?), 24.4.2009 9:12

No, přiznám se, že největší problém tkví trochu někde jinde, on by zas až tak nenadával, kdyby 1) nevyzkoušel sousedovic výrazně lepší husqvarnu (bohužel typ nevím) a 2) můj táta tam neleje olej ale sra*...takže pak, když si jí manžel půjčí, tak přemýšlíme, kde v okolí fritujou hranolky... řetěz se tím hrozně zalepuje a během toho dvouhodinového provozu v sousedovic zahradě bylo nutné řetěz několikrát dotahovat (zatímco husqvarna jela bez problémů). O startování nemluvě.

Zkoušela jsem najít nějaké technické parametry toho OM, abych měla srovnání, ale když se mi to nepodařilo, hodila jsem sem rovnou dotaz. Netušila jsem, že tahle OM má tak vysoký výkon. Aby to pak nebylo "z bláta do louže"... Cenovou hranici jsem si určila sama (manžel neví, že mu chci pilu koupit), neb znám rodinný rozpočet a během pár dní nám přibude další člen, takže si teď víc prostě dovolit nemůžu. Pro někoho je 8tis. "pouhých", pro někoho to znamená měsíční plat...

host - 210.251 (?), 24.4.2009 9:18

jj 8 tisíc a výkonná kvalitní pila je dost kompromis, znamená to zkrouhnout buď výkon nebo kvalitu... Asi bych rozmýšlel mezi Solo 643 IP, nebo nejlíp Dolmar PS 420C, to bych do 8000,- viděl jako nejlepší řešení...

Nespokojenost s pilou špatnou obsluhou být může - stačí tupý řetěz a nebude řezat sebelepší pila. Ale ten OM - se štěstím na kus a dobrou údržbou obstojí i Hechty a pod., netřeba utrácet jednou tolik za OM ;-)   Gl.

host - 161.21 (?), 24.4.2009 10:34

Tak jsem si udělala porovnání všech zmiňovaných pil a nejlépe mi vyšlo Solo 643 IP... výkonově stejná, jako Dolmar 420, ale o 700g lehčí (netuším, jestli je ten rozdíl tak moc znát, ale řekla bych, že při práci se pila časem pěkně pronese, tak asi každé deko dobré...). Všechny ostatní mají výkon pod 2kW a kratší lištu (s vyjímkou HQ 440e a OM 410cx). Co se týče kvalit jednotlivých značek, na to už zkusím mrknout na recenze tady v diskuzích, i když přiznám se, radši bych recenze od odborníků... Takže prozatím děkuji všem za rady a tipy  :)

TR

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika