Husqvarna 353, Husqvarna 346 XP versus Jonsered CS 2152, Jonsered CS 2153

host - 111.111 (?) 
1.5.2009 21:18, zobrazeno: 9835x

Vážení přátelé,

Pracuji v lese a vlastním pilu Jonsered CS 2159. S ní jsem velice spokojen ale při probírkách a odvětvování bych ocenil přece jen něco lehčího. Vybírám mezi výše uvedenými modely. Jsem zvyklý pracovat se 45 cm dlouhou lištou ale na slabší pile se trochu bojím jestli to na ni nebude moc.

Ocenil bych vaše příspěvky na toto téma. Šel bych možná raději do H 353 nebo CS 2152 než do pil řady XP. mám však obavy o výkon. Bude dostatečný i s delší např. 45 cm dlouhou lištou?

Za jakýkoli příspěvek na toto téma předem děkuji.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 2.5.2009 12:46

To, že používáte delší lištu je pochopitelné, neboť méně trpí záda. Na slabší pile - viz uvedené modely, můžete používat lištu 45cm 0,325 i 1,3mm, což by částečně eliminovalo ztrátu výkonu. Ale Vy takovou pilu chcete hlavně na odvětvování, což tak vadit nebude, i když vyšší výkon se projeví i na odvětvování, zejména silnějších větví. U probírek bude záležet na druhu dřeva, případně můžete kombinovat slabší pilu a silnější. Volba XP/SP je i o ceně, ale hlavně o náročnosti majitele a jeho úrovni znalostí při obsluze. Dříve snad všichni profesionálové měli, nebo chtěli mít od HQ XP, sem tam SP 42, 257,268. Nyní je to hodně jiný poměr. Ale také je to i díky více SP modelům v nabídce HQ a hlavně po delší dobu. Tím se již na SP nepohlíží, že je to něco podřadného. Naopak při zanedbávání údržby a tupém řetězu trpí méně SP, které nemají takový výkon na objem motoru a zatížení motoru i jiných dílů je nižší. Pro profesionála, kde je předpoklad znalostí obsluhy pily bych vždy doporučil XP, neboť je to poznat, zejména bych doporučil XP do odvětvování a probírek. V těžbě je to o velké zátěži a je to o dříve popisovaných problémech - např. dimenzování klikovek a pod.   

host - 111.111 (?), 3.5.2009 12:07

Děkuji za cenné rady.

Na mojí padesát devítce používám 45 cm lištu s roztečí 1,5 mm a tak trochu sem počítal s tím že bych zůstal u stejného sortimentu řetězů a lišt pro obě pily. Modely XP mě samozřejmě lákají svým vyšším výkonem při stejné hmotnosti. Na druhou stranu je jasné že navýšený výkon je dán vyššíma otáčkama a obávám se že ten nebude příliš patrný při středních otáčkách. Rozdíl v pořizovací ceně neberu u věcí na několik dlouhých let příliš v potaz. Vše se snažím podřídit spíše spolehlivosti a dlouhé životnosti. Pokud ztupím řetěz tak jdu okamžitě brousit a do lesa přijíždím vždy s nabroušenou a dobře ošetřenou pilou. Mám spíše rozhodnuto pro SP model. Jediné co mě znepokojuje je řezná síla pily za použití výše uvedené lišty a řetězu. A co se týká sortimentu dřeva tak je jasné, že pila bude muset zvládnout někdy i něco silnějšího. Nepůjdu přece pokaždé při řezání ve slabších porostech pro silnější pilu, když se například někde na okraji najde pár vyznačených silnějších kousků. To platí samozřejmě i naopak.

Ještě jednou díky. A připište ještě něco:-). Váš M.K.

host - 23.174 (?), 3.5.2009 11:42

Zdravím,

rok používám 346XP s 18" lištou. Absolutně bez problémů ve hmotě do 0,5 m3.

host - 111.111 (?), 3.5.2009 12:09

A lišta je 1,3 mm nebo 1,5?

host - 23.174 (?), 3.5.2009 13:41

0,325 - 1,5 mm

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika