Elektrickou řetězovou pilu Narex nebo Bosh?

host - 72.149 (?) 
27.10.2009 18:21

Vím, že bych měl říct něco k usnadnění volby mezi Narex a Bosch. S Boschem nemám zkušenosti. Mám Narex EPR 30 EB, t.j. 2400W. Celkem jsem byl s ní spokojen. Pak jsem synovi koupil Dolmar ES 2135, což je totéž co Makita, jenže červená.

Už když jsem ji prohlédl, nabyl jsem dojmu, že jsem se s narexem hodně napálil. Dolmar- kovové těleso, normální řetězka, kvalitnější napínání a výměna řetězu uložení brzdy a td.. Když jsem ji vyzkoušel, byl i znát rozdíl v rychlosti řezání, který se zdál být větší než by odpovídalo poměru udávaných rychlostí (t.j.12m/s a 13,3m/s).

Blokování proti opětovnému roztočení při krátkodobém výpadku el. energie, je u Narex nastaveno tak, že pila dlouho přemýšlí, než se roztočí, což hodně obtěžuje. Při návycích z používání benzinové pily dochází k tomu, že po dokončení řezu pilu vypnete (jako když uberete plyn) musíte požkat až se pila úplně zastaví, než ji můžete znovu zapnout. Dolmar má asi i lépe vyřešeno mazání, takže z odložené pily nevytéká tolik oleje jako z narexky.

Ve srovnání s Dolmarem působí již na pohled Narexka jako pouťová hračka, přitom je cena prakticky stejná.

Jako vždy, dochází k úplnému odbočení od tématu - rozvinula se diskuze o tom co vydrží motory. Jelikož i já mám již jisté zkušenosti, chtěl bych upozornit na toto: Motory v levných přístrojích mívají nižší třídu el. izolace, t.j. nesnesou takovou teplotu. Takový motor lehce zničíte častým rozbíháním motoru na krátkou dobu, kdy se ohřeje ale neochladí. Pokud se v létě takový stroj odloží na sluncem rozpálenou plochu je hotovo. Proto je nutné nechat stroj vychladit při chodu naprazdno.

F.O.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 132.145 (?), 30.10.2009 18:44

Krátce po vyučení tesařem jsme do naší pracovní čety dostaly tři kusy profesionálních pil začky BOSCH.Do jednoho měsíce nefungovala ani jedna.Porucha střídala poruchu až nám tyto skvosty a etalony kvality odebrali. Firma zakoupila elektrické pily STIHL a pracovní prostoje z důvodu stávkující techniky byly pryč.Co se týče el. narexek, domnívám se že je to ten největší kopáč mezi značkovými pilami.Pokud nechcete mít pilu více méně ke vzteku kupte bud STIHL nebo DOLMAR.Všechno ostatní proti nim o dost zaostává. Michal

host - 201.203 (?), 19.4.2010 15:53
Proc by mela Narex kopac.Ja ji mam radu let a spokojenost.HG je take vyborna pila u stilu a dolmara jsi nejsem jist, ale rozhodne bych do nich nesel.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika