Vím, že bych měl říct něco k usnadnění volby mezi Narex a Bosch. S Boschem nemám zkušenosti. Mám Narex EPR 30 EB, t.j. 2400W. Celkem jsem byl s ní spokojen. Pak jsem synovi koupil Dolmar ES 2135, což je totéž co Makita, jenže červená.
Už když jsem ji prohlédl, nabyl jsem dojmu, že jsem se s narexem hodně napálil. Dolmar- kovové těleso, normální řetězka, kvalitnější napínání a výměna řetězu uložení brzdy a td.. Když jsem ji vyzkoušel, byl i znát rozdíl v rychlosti řezání, který se zdál být větší než by odpovídalo poměru udávaných rychlostí (t.j.12m/s a 13,3m/s).
Blokování proti opětovnému roztočení při krátkodobém výpadku el. energie, je u Narex nastaveno tak, že pila dlouho přemýšlí, než se roztočí, což hodně obtěžuje. Při návycích z používání benzinové pily dochází k tomu, že po dokončení řezu pilu vypnete (jako když uberete plyn) musíte požkat až se pila úplně zastaví, než ji můžete znovu zapnout. Dolmar má asi i lépe vyřešeno mazání, takže z odložené pily nevytéká tolik oleje jako z narexky.
Ve srovnání s Dolmarem působí již na pohled Narexka jako pouťová hračka, přitom je cena prakticky stejná.
Jako vždy, dochází k úplnému odbočení od tématu - rozvinula se diskuze o tom co vydrží motory. Jelikož i já mám již jisté zkušenosti, chtěl bych upozornit na toto: Motory v levných přístrojích mívají nižší třídu el. izolace, t.j. nesnesou takovou teplotu. Takový motor lehce zničíte častým rozbíháním motoru na krátkou dobu, kdy se ohřeje ale neochladí. Pokud se v létě takový stroj odloží na sluncem rozpálenou plochu je hotovo. Proto je nutné nechat stroj vychladit při chodu naprazdno.
F.O.