Elektrickou řetězovou pilu Narex nebo Bosh?
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.138 (?) 8.3.2007 10:05
Reakcia na host - xxx.xxx.213.71, 4.1.2007 21:15 :------
V prvom rade som sa nezaoberal emotivnymi blabolmi ako pisete " z toho cítit sebevědomí, že mám to nejlepší", ale technickymi vlastnostami el.pily Stihl MSE220 CQ - ostatne, kde ste prisiel na to ze ju mam? Robim s nou v praxi a MSE220 je do rezu ako drak. Ziadne technicke protiargumenty som od Vas nezaznamenal. Neni to u vas nahodou tak, ze ked ste nenasli srovnatelny model u vami preferovaneho dolmaru, tak ste sa pustil do pochybnej psychoanalyzy, systemom nemam argumenty, tak aspon spochybnim pisatela prispevku ? Dufam, ze nie.
Podla mna su na ceskom aj slovenskom trhu viacere dobre el.pily od viacerych vyrobcov, nielen stihl mse220. Ale kedze prave mse 220 sa lisi niektorymi vlastnostami, a nejde o az tak rozsireny model medzi piliacou verejnostou, tak som sa podelil o prakticke skusenosti. Ani som nepomyslel, ze by vyrazivo, ktore som uzil, dalo vysvetlit aj tak, ako pisete. Ale vratme sa ku praktickym skusenostiam: prave predminuly vikend sme porezali s el.pilou stihl mse220 za den 10 plnometrov dreva, a to vyse 2-metrovej siahovice priemeru cca 25 -35 cm na asi 30cm dlhe polena. Sla skoro v kuse, dvaja nosili na piliaceho kona siahovicu a jeden takmer v kuse pilil. A mse 220 rezala a rezala a rezala, okrem malych prestavok na doliatie oleja a podobne. Ziadne vypinanie tepelnej ochrany ako pisete u inej el.pily v inom prispevku. A to sa rezalo vacsinou tvrde, suche drevo habr, dub a pod. Hmotnost pily sa v tomto rezime (pilenie na koni) sa neprejavovala negativne, lebo stacilo ju "pustat do rezu" vlastnou vahou, co umoznovalo velmi rychly prierez gulatinou.
Rezna suprava bola orig.stihl lista 40cm a orig. retaz "velka" plnodlatova 3/8" stihl RS, el.pripojenie: 10metrov prierezu 2,5 mm2 predlzovacka, istic 16A s B-charakteristikou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.138 (?), 5.1.2007 7:04
Ked sa na to pozriem na to takto, tak mate pravdu, titulok nemusel byt taky honosny (ved je to skoro ako reklama). Inak vsimnite si, ze v clanku som uz pouzil slovko "asi". Zrejme som sa trochu nechal uniest konstrukciou MSE220CQ. Myslel som to dobre. Skutocne ma iba oslovili prevadzkove vlastnosti tejto el.pily, nic ine.
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.22 (?), 5.1.2007 8:39
Řekl bych, že za takovou reklamu by Vás Štihl asi nepochválil. Má to spíš obrácený charakter. Nebo už jste takovou reklamu od oficiálního Štihlu viděl? Kdyby byla skutečně tak šíleně dobrá jak píšete, tak by ji už dávno vyráběli i ostatní. Ale vidíte sám, že trh se vydal trochu jiným směrem a ten vyrábí takové stroje o které je zájem.
Nevím proč, ale články pana 234.138 mi připadají stejné, jako články pana Pooh 234.140. Mohu se samozřejmě mýlit.
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.140 (?), 20.9.2006 10:25
Vazeny pan Žídek, mozno sa mi podari Vam aj Vasmu mechanikovi exaktne objasnit ".... proč téměř pravidelně odchází stator motoru...." Podla toho, co pisete, je vec uplne jasna: Ide totiz o dynamicku diferenciaciu napati na vami vytvorenom napatovom delici s komplexnymi impedanciami a v dosledku toho aj elektrickych resp. tepelnych vykonov na jednotlivych segmentoch zmieneneho delica s naslednou zmenou tepelo-technickych parametrov najma v kritickych miestach elektrickeho obvodu z hladiska vodivosti. --------- Ludovo povedane: MATE MOC DLHU PREDLZOVACKU !
Toto je to sladke tajomstvo. :-(
Okrem toho, nie je predlzovacka, ako predlzovacka. Vzhladom na to, ze ako je vseobecne zname, nie je vyhotovena z plneho prierezu medi (dufam ze ju mate aspon medenu! a nie horsiu), ale je to lanko, nielenze nema nulovu impedaciu (zjednodusene odpor) , teda jeho impedancia nie je ani zdaleka zanedbatelna, navyse nie je cisto cinna, ale komplexna a tiez vzhladom na to nie kazda predlzovacka ma pozadovany minimalny prierez pre el.spotrebic nad 1KW, co je 2.5 mm2 (vacsina lacnych akciovych predlzovaciek ma iba 1.5 mm2, co je dobre tak maximalne na montaznu lampu a pod.). Letmym nahliadnutim do elektrotechnickych noriem zistite, ze pre uvedeny druh el. spotrebica je pri priereze 2.5mm2 povolena dlzka max 50metrov (!), cize zrejme predlzovacku nemate tovarensky vyrobenu a schvalenu, alebo pouzivate dve (sice mozno schvalene), ale zapojene v serii.
Ak este nebodaj pouzivate predlzovacku ciastocne zvinutu, tak pridavate do el.obvodu pridavnu dynamicky sa meniacu indukcnu impedanciu autotransformatoroveho charakteru, co je cesta do pekla...
Nechcem Vas, ani nikoho kadrovat ani zvysoka poucovat, iba dobromyselne poradit, ak ovsem chcete rady prijat:
--1.-- Pouzivajte predlzovacku s PRIEREZOM min. 2.5 mm2Cu
--2.-- Nepouzivajte predlzovacku dlhsiu ako 50m
--3.-- NIKDY nepouzivajte predlzovacku navinutu na bubon, alebo zvinutu, ale vzdy iba roztiahnutu v krajnom pripade ohybanu do tvaru pismena S (nie do kruhu), aj ked potrebujete iba napr. 12metrov z 50metrovej predlzovacky
aj tak ju rozvinte celu dlzku
--4.-- Ak uz ozaj potrebujete pouzit dlhsiu predlzovacku ako 50metrov (lebo sucha je teoria a zeleny je strom zivota), tak myslite na to, ze zufalo pretazujete motor svojej elektrickej pily a pilte relativne kratko a robte dlhe prestavky, aby sa vinutie VNUTORNE ochladilo (navonok to nemusi byt prehriate)
--5.-- Ak nebudete dodrzovat vsetky body --1-- az --4--, tak potrebujete aspon dve pily, lebo "téměř pravidelně Vam bude odcházet stator motoru." , a nekdy i rotor.
Nech Vas prosim nemyli, ze pila niekedy zhori, aj ked pouzivate iba kratucku napr.3-metrovu predlzovacku, lebo ak ste uz predtym "nacali" vinutie pretazenim, je to len otazka casu, kedy "odide". Mozno som niekomu pomohol a to bol moj ciel. _________________________ pooh.
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.140 (?), 24.10.2006 9:16
Dostatocne dimenzovany a kvalitny kabel.
|
|
|
|
|
|
|
host - 119.179 (?), 26.12.2006 3:56
"(vacsina lacnych akciovych predlzovaciek ma iba 1.5 mm2, co je dobre tak maximalne na montaznu lampu a pod.). "
Väčšina lacných akciových predlžovačiek má len 1,0 mm2!!! Tých 1,5 mm2 už treba pohľadať! - bohužiaľ.
|
|
|
|
|
|
|
host - 207.83 (?), 26.10.2009 20:09
Zdravím všechny, zejména pana Žídka ... Vím, že je to starší příspěvek, ale neodolal jsem... Mám ji také:
EPR 30-S
Vodící lišta 300 mm
Příkon 1020 W
Rychlost řetězu 19 m.s-1
Řetěz - rozteč zubu 3/8" (9,53 mm) / 1,3 mm
Mazání řezězu - obsah nádržky ruční / 90 ml
Hmotnost 3,2 kg
Udržuji ji rovněž v kondoci - tj. ostřím řetěz a čistím lištu a prostor kolem řetězky... Jo a vyrobil jsem si novou - lepší páčku na pumpování oleje... Ta origál se moc nepovedla... Nebyla ani dobře přístupná, ani nic moc kvalitní, praskla nějak hodně brzy po záruce.. Za těch 15 či 17 let NIKDY NIC jiného nepotřebovala... Co tahle 1020 Wattová pilka a ta už nadělala práce!! Zvládl jsem s ní VŽDY kolem baráku co jsem potřeboval.. Ono také stačí mít pro ten stroj trochu toho citu... Tchán si ji jednou na chvíli půjčil, než jsem dojel do práce a zpátky a málem ji za dvacet minut oddělal na ořezávání větví suché jabloně... Takovým "budižkničemům" do rukou tyhle stroje nepatří!! NEPŮJČOVAT!!! NIKDY A NIKOMU!!! Jinak volám sláva NAREXkám!!! Bezvadně sedí v ruce (i když prostor pro zlepšení by se našel) lehounká jak pírko a "dělník" motor v ose úzká lehounká i do jedné ruky :-))) Mám ještě CASTOR ELLETRIC 170 -1700W a ta v pohodě zvládne zbytek prací :-)))
Vzkaz panu Žídkovi: Pokud by Vám zase shořely statory v motoru ozvěte se. Děkuji Davy, 251868@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 38.117 (?), 21.12.2006 14:01
To že ti ta elektrika odchází se nedivim. Max. únosná délka kabelu je totiž 40m.
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.158 (?), 19.4.2010 15:31
Stator Vam odchazi z duvodu prilis dlouhe prodluzovacky. 100 metru ma jiz takovou indukcnost, ze se vam na kabelu nakmita mnohem vyssi napeti nez 230V a propali izolaci v motoru pily...
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.140 (?), 20.9.2006 8:38
Vazeny kolega host - xxx.xxx.92.3, 14.9.2006 15:56 ,
Vase rozhorcene prekvapenie nad tym, ze " ....... u Narexu mě překvapilo plastové!!! ozubení mezi pastorkem elektromotoru ....... " je pochopitelne, avsak lahko explicitne vysvetlitelne: :
KAZDA ELEKTRICKA PILA NA 220V HO MA, lebo ho musi mat, ak je vyrobca seriozny (iba ak by sa pouzil iny typ elektrickeho chranenia). Mozno ste si vsimli na stitku pily dva stvorceky(jeden stvorcek je vo vnutri druheho) co znamena elektricky vyrobok s dvojitym krytim, co znamena, ze ziadna elektricky vodiva cast nie je oddelena iba jednou vrstvou izolacie od zivych casti, ale dvomi nezavislymi vrstvami izolacie (smalt na vinuti + izolacia ozubeneho kolesa) ABY NEDOSLO KU URAZU ELEKTRICKYM PRUDOM !
(napr. pri vcelku beznom prieraze vinutia motora sa nebezpecne elektricke napatie dostane na ocelovy hriadel rotora, cez Vami zmienene celokovove ozubenie by sa dostalo priamo na retaz a list pily a cez Vase prsty, cievny system, srdce a nohy do zeme ... ked si pripocitame rosu, sneh a pod. no taku sajbu od elektriky by som teda nechcel dostat ...)
Takze ide skor o to, aky kvalitny "plast" pouzije vyrobca na separacnu vrstvu medzi ozubeniami . Narex, chvalabohu, pouziva aspon silon, ktory co-to vydrzi....
_____________ pooh.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|