Elektrická řetězová pila
|
|
|
|
|
|
|
Jezevcik - (8) - 146.209 (?) 28.5.2008 23:29, zobrazeno: 31859x
Jakou značku?Líbí se mi Narexy a Makity.Zjistil jsem, že posledně jmenované jsou naprosto totožné s pilami Dolmar.Vím, že tuto značku Makita vlastní.Jsou to tedy ve skutečnosti pily Dolmar anebo Makita?Vlastním nyní pilu Oleo-Mac 1700 W(přesný typ nevím)a je to katastrofa.Po asi dvaceti hodinách dohromady nadělané práce odešel neskutečně poddimenzovaný elektrický spínač a zakrátko šnekové čerpadlo.Vše bylo po záruce a tak se platilo.Nebyly to horentní sumy, ale prodražily již tak, jak dnes vidím drahou pilu, která stála po vytočení nějaké malé slevy asi 4.500.To vše bych ještě snesl, ale pila vždy vypustila v ten nejnevhodnější okamžik, kdy bylo potřeba něco dodělat.Ale zpět k otázce, co bude lepší volbou-Narex či Makita?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 133.102 (?), 29.5.2008 7:03
Já jsem se o srovnání Narex x Makita bavil se servisákem. Tvrdil, že s Narexkama problém nikdy nebyl, maximálně výměna uhlíků a jelo se dál. Makita prý občas měla problém s olejovým čerpadlem. Možná je to jen závada způsobená "nevhodným" olejem.
Byl jsem na návštěve ve firmě na dřevěné palety. Používají elektrické Stihl a nemůžou si je vynachválit...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 47.5 (?), 29.5.2008 13:36
Stál jsem před stejným problémem, také jsem řešil Dolmar-Narex, nakonec jsem koupil Dolmar. Ještě jsem jí nezkusil. Taky mám OleoMac 1600W a už mi nesmí do baráku. Po 2 letech občasného používání odešlo mazání, údajně zlomená hadička. Hlavní problém je, že po uvolnění spouště se nesmí pila znovu zapnout, dokud se motor zcela nezastaví. Podle prodejce se tak ničí spojka. Práci to strašně zdržuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jezevcik - (8) - 146.209 (?), 29.5.2008 20:49
Děkuji za příspěvky a rady.Makita má typ pil, u kterých je motor v jedné řadě se vším ostatním.Neví někdo, jak je vyvážená?Dělá se s ní dobře?To čekání na úplné zastavení u pil Oleo-Mac je opravdu otravné a neskutečně zdržuje práci.
|
|
|
|
|
|
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 103.201 (?), 29.5.2008 21:25
Makita - Dolmar má v nabídce oba typy. S motorem do strany jsou určeny hlavně pro práce okolo domu, řezání palivového dřeva, s motorem v ose jsou profi - určeny pro řemeslníky a náročné uživatele. Předpokládám, že se ptáte na modely , které mají motor v ose. Toto řešení je nejvhodnější z pohledu vyvážení, manipulace s pilou a má vliv na únavu při práci. Konstrukce přenosu síly je řešena s uložením v robustních ložiscích, zejména rotor a u ozubeného kola. Skříň je z lehkého kovu, ve které jsou uložena ložiska hřídele řetězového kola. Běh soukolí je tichý a spolehlivý - robustní ozubená kola. Jedno ozubené kolo je silonové(cca 100.-Kč) z důvodu dvojité el. ochrany a také zajišťuje další pojistku proti poškození dílů při možném výpadku všech ochran proti mechanickému přetížení. Mimo tuto ochranu - již poslední záchrannou brzdu jsou motor a převody chráněny - elektrická ochrana při přetížení(po vypnutí znova zapnout a motor běží), třecí spojka - je na řetězovém kole - při rázovém zatížení proklouzne. Motor je vybaven doběhovou brzdou, která se aktivuje při úplném vypnutí vypínače - doběh do cca 2-3 sekund, při přidržení vypínače asi ve středové poloze je doběh deaktivován a je možné rychle opakovat řez, aniž by řetěz zastavil(řezy při krácení dřeva vedle sebe a pod.). Dále tato funkce umožňuje bez jakékoliv demontáže průběžně sledovat stav uhlíků. Při větším opotřebení přestává doběhová brzda působit. Brzda řetězu vypíná přívod el. do motoru(to někdy zmátne majitele nové pily, že neběží motor).Řetězové kolo je řetězkou ven, z důvodu snadné výměny řetězu. Boční beznářaďové napínání je kvalitní a spolehlivé, ale rozšiřuje kryt řetězu, kdo potřebuje při spec. řezech co nejužší kryt, je třeba vidět, zda to nevadí. Na běžnou práci to není problém.Uhlíky jsou v případě nutnosti vyměnitelné zvenčí. Vibrace jsou na velmi dobré úrovni(viz návod pily např. www.dolmar.de). Držadla jsou potažena protiskluzovou gumou - proti holému plastu z pohledu držení i vibrací dobrá věc. Pila je vybavena rozběhovou ochranou, proti nárazovému zvýšení proudu - výpadek jističe. Délka lišty 30,35,40cm, řetěz 3/8 1,3mm. U otvoru pro doplňování oleje je průhledné okénko, pro zjištění stavu oleje v nádržce. U el. pil důležitá věc, neboť ubývá pouze olej, elektřina je k dispozici stále. Proto je třeba průběžně sledovat stav oleje, nebo při prvním zvýšení odporu běhu řetězu přestat řezat a doplnit olej.
|
|
|
|
|
|
|
Jezevcik - (8) - 146.209 (?), 29.5.2008 21:40
Děkuji za vyčerpávající informace.Samozřejmě jsem myslel tento typ s motorem v ose.Je to dost nabitá pila za velmi rozumnou cenu.Dělá se i se 45 cm lištou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jezevcik - (8) - 146.209 (?), 29.5.2008 22:02
Dolmar jsem skutečně neviděl, ale Makita je typ UC4530A.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|