El. řetezovka Narex 30-20 x Dolmar ES 42A

Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?) 
14.10.2008 12:45

U el. pily máte stálý výkon motoru a pokud umíte dobře ošetřit řetěz, není důvod k jakémukoli problému.Samozřejmostí je dobrý olej na řetěz a čisté průduchy chlazení motoru.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 244.187 (?), 14.10.2008 12:57

Lze tedy srovnat el. pilu a motorovou o stejnem výkonu? Jde jen o výkon? (buru, že se smířím s taháním kabelu, ale budu si užívat bezobslužnost hnací jednotky-lišta a řetez to je u obou stejné)

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 14.10.2008 16:40

To přímé srovnání je třeba vidět z pohledu  - neměnných otáček el. pily, benzínová pila má vyšší rozsah otáček, rychlost řetězů je vyšší u benzínových pil, což má vliv na řezný výkon, ale jen otáčky nestačí, musí tam být kroutící moment motoru, jinak se řetěz hned zastaví. Celkově to hlavní bylo uvedeno - rozhodující pro použití el. pily je samotné využití. Ideální je mít el. pilu i benzínovou pilu, pokud je možnost, nebo potřeba řezat i v místech bez elektřiny. Jinak benzínová pila se dá použít všude. Má i některé nevýhody, které mohou být podstatné, když není využívána v lese, ale třeba u domu. Je to vyšší hlučnost, startování, starosti s pohonnými látkami, náročnější údržbu, dražší provoz a omezenou použitelnost z pohledu hlučnosti - např. to vadí v neděli sousedům. Benzínová pila je univerzálnější, většinou výkonem převyšuje el. pily. To byla hlavní přednost benzínových pil, neboť el. pily řezaly pomalu a větší průměry dřeva byly těžko zpracovatelné. Nyní bych viděl hlavní problém el. pil dostupnost el. proudu. Jinak jsou výkonově srovnatelné a mnohdy vhodnější dle způsobu použití. 

host - 133.189 (?), 14.10.2008 17:06
Děkuji za poučné vysvětlení, dnes jsem se byl podívat na Stihl 180 (ta novejsi - napinani retezu bez klice a lepsi start) je asi za 6k. Porad nevim co? Pokud by mi nevadil ten kabel (myslím si, že se na to dá zvyknout) nechám si udělat silnější prodlužovák. Pri porovnání tech pil dolmar ES2130 a stihl 180 (a ty písemenka) co by byla vaše volba? (neberte v úvahu ten kabel)

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 14.10.2008 18:22

Pokud bych chtěl pilu na řezání pouze v dosahu elektřiny - což je u el. pily logické :))), tak bez váhání volím el. pilu. Jinak platí, co jsem uvedl. Kabel musím brát v potaz, neboť to je současná největší nevýhoda el.pil. Při řezání na kozlíku, nebo bez neustálých změn místa řezání to není velký problém.

host - 90.168 (?), 14.10.2008 16:47

U el. motoru se udává příkon, výkon na hřídeli motoru je menší o ztráty, tj motor s příkonem 2kW má výkon cca 1,5 kW. U benzínu se udává přímo výkon na hřídeli.

El. mám ES2135A, benzín PS 500. PS 500 řeže samozřejmě líp - rychleji, ale celkový komfort je lepší s elektrikou - v dosahu elektriky pro mne není co řešit. Další věc, hodina řezání s benzínem stojí víc peněz než to samé s elektrikou.   Gl.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika