Dolmar PS 5000 nebo Husqvarna 372XP

MONTY - (2) - 103.1 (?) 
24.1.2009 21:14, zobrazeno: 6653x
Vážení přátelé, potřeboval bych poradit s nákupem motorové pily a zkušeností moc není.Pár známých navrhlo dvě pily Dolmar PS 5000 a Husqvarna 372XP, ale já sám nevím jak se rozhodnout.Prosím o radu nebo nějaký jiný návrh nebo srovnání. Za příspěvky předem děkuji, protože vím, že praxe je nejlepší rádce a v tomto směru ji opravdu moc nemám. Milan

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 24.1.2009 21:47

Zatím je to snad první výběr z 2 pil zásadně jiných kubatur(49,9ccm a 70,7ccm) Každá profi pila je ideální na jinou práci a tu jste právě neuvedl.

MONTY - (2) - 103.1 (?), 24.1.2009 23:19
Omlouvám se za neuvedení této skutečnosti.Jedná se o zásoby dřeva na zimu na vytápění chalupy, kde se topí krbem.Nedovedu odhadnout kolik kubíků, ale ten krb vytápí celou chalupu.Vím že je tam rozdílná kubatura, proto jsem chtěl poradit nebo udat jinou náhradu.Děkuji. Milan

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 25.1.2009 10:33

V tomto případě je PS 5000 2 násobně předimenzovaná volba. Pokud chcete investovat více, dejme tomu. Ale jestli budete vybírat u Dolmaru dál, tak máte možnost mít na tuto práci ideální a levnější volbu - PS 420C. Tato pila je lehká farm pila s nižší hmotností a velkou výbavou a kvalitou. Na cca 20-30 m dřeva ročně je i tato pila volba s velkou rezervou.

host - 4.138 (?), 25.1.2009 11:38

zdravím, chtel bych se zeptat pana j.s.jestli mají pily dolmar nejakou umelou krytku na motoru myslim viko klikovky, což me zarazilo u husqvarny že treba 350 to mela umele, radsi sem pak volil 353 ta je celokovova, jestli ano tak ktere modely dolmar, diky za info a kdyžtak opravte me pojmy, dekuji míra

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 25.1.2009 13:30

Ne, taková konstrukce se u motorových pil Dolmar nevyskytuje. Nejvíce podobným řešením je kovové spodní víčko proti válci s horní částí klikové skříně v jednom kuse - tím vznikne po sešroubování uložení ložisek klikovky - malá kliková skříň. Tato konstrukce je použita u PS 34 -45. Ale u HQ je spodní díl plastový a hlavně to není jen víčko. Viz. téma, kde jsem vložil fotky těchto konstrukcí. 

host - 188.154 (?), 25.1.2009 14:34

Husqvarna 372XP je na dělání dřeva na chalupu zbytečně silná a těžká pila, o ceně nemluvě. Je to pila určená na profi činnost.

Dolmar PS5000 je profi pila za rozumnou cenu. Na Vámi popisovanou práci je jí taky trochu škoda, ale alespoň s ní práce odsépá. 

Pokud chcete pilu podobnou PS 5000, ale od HQ, napadá mě HQ359 (nepatrně dražší).   

jaroslav houha - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 86.11 (?), 25.1.2009 17:04

Já jsem Dolmar PS-5000DH měl cca 1 rok a asi jsem natrefil na špatný kus. To by možná tak nevadilo v případě dostupnosti kvalitního servisu. Pila se mi i při použití kvalitní pohonné směsi přidřela, bylo to sice uznáno jako vada v záruce (přisávání vzduchu mezi kartery), ale pila se mi vrátila nazpátek až po 4 týdnech. Toto si ten, co se touto prací byť jen z cca 50% živí nemůže dovolit. Pokud máte kvalitní servis Dolmaru v dosahu, tak si ho klidně pořiďte. Co se týká HQ372, tak tu jsem měl taky - pro profi těžbu silného dřeva super, ale pro Vámi uváděné použití naprosto zbytečná. Možná, pokud jste rozhodnut pro Dolmar by pro vás naprosto vyhovovala PS-500. Ale pozor na servis!!! Podle mne ten, který perfektně servisuje el.nářadí (makita) nemusí být tím pravým servisákem pro stroje se spalovacími motory

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika