Všechny vás zdravím.
Vzhledem k tomu že jsem před nedávnem vybíral mot. pilu a sem na fórum jsem chodil pro rady, tak cítím, že bych měl napsat moje postřehy s novou pilou.
7 let jsem vlastnil pilu Homelite CSP 4518 kterou jsem svou chybou, nebo neznalostí doslova utavil. Proto budu srovnávat hlavně s touto pilou.
Po přečtení zdejšího fóra jsem se rozhodl že pro mé potřeby bude stačit pila Dolmar PS 420 SC, kterou jsem koupil i díky ochotě jednoho člena zde z fóra pana j.c. (za což mu ještě jednou děkuji). Chvilku trvalo než opadl sníh a začal jsem pilu používat, hlavně na zahradě. A teď mohu popsat prví postřehy.
Ač je pila ještě syrová vyřezal jsem tak 3-4 nádržky tak mohu říct že řeže opravdu dobře. Vybrace jsou opravdu nízké a ruce po použití nebrní. Rychlost řezu neřeším nejsem závodník. Startování funguje dobře, to u Homelitky fungovalo taky dobře.
Co se mi ale stalo už asi 3x tak při řezání se mi zakouslo na liště to kolečko s ložisky po kterým se otáčí řetěz. Vždy bylo zasviněné jemnými pilinami. Mazání řetězu mám zatím na maximu. To se mi u Homelity nestalo nikdy a skladba řeziva je zhruba stejná. Přisuzuji to ještě nezajeté liště snad si to nějak sedne.
Po 3 vyjetých nádržkách jsem jen tak zesrandy odšrouboval kryt abych zkontroloval filtr a k mému překvapení, byl docela zanesený od pilin. To u homelity jsem kontroloval tak jednou za rok a byl skoro vždy ok. Co je ale horší tak když jsem ten nylonový filtr oddělal (abych ho očistil), tak v karburátoru byl povlak jemného prachu z pilin. Prstem jsem ho setřel, ale nejsem si jist zda je zrovna toto dobře. Všude jsem četl že nylonový filtr je moderní a dobrý, teď už si to nemyslím.
Dále mám výhrady k šroubovacím uzávěrům na benzín a olej. Jsou zapuštěné a prach z pilin padá mezi uzávěr a prohlubeň, takže to otřu hadrou opatrně vyštoubuji opět vezmu čistou hadru na prst a opatrně utřu zbytky prachu z pilin a to samé udělám i se zátkou. toto mě teda neskonale se.re. Nevím kde soudruzi udělali chybu když daleko starší Homelitka to měla vyřešené lépe, ale budiž dá se s tím žít.
Celkově mám ale dobrý pocit z této pilky a doufám že s mou frekvencí řezání mi vydží dlouho. Kup to byl dobrý a za dobrý peníz i kydž jsem čekal pilu tak nějak bezúdržbovou, jako byla Homelitka. Holt doba se mění a né všechno nové je lepší.
PavelO