Co koupit na prorez stromu ve vyskach?

host - 126.166 (?) 
19.10.2012 8:04

Za půldenní pronájem 16. m plošiny se nám již několikrát podařilo usmlouvat cenu na 1500,-. Potíž může být v tom že do přehuštěných korun ovocných stromů se s ní nemusíte vždy dostat. Práce z plošiny pokud se dá v normálním terénu slušně zapatkovat odsypává znamenítě.   Ne vždy to ovšem možné je.    j.c.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 39.110 (?), 19.10.2012 12:39

chlapy nam tam spadla na ten stejny plot asi 15 metru pod tresni briza srazila totalne pletivo aj s 2 sloupkama a nevime jak to natahnout, takze abychom sami natahli pletivo po celem obvodu to teda nevim.,ale samozrejme kdybych to umel a mel naradi, tak do toho jdu hned. ten strom musi pryc je tam jen na listi

host - 74.100 (?), 21.11.2012 22:09

Já mám dojem, že tady někdo zatoužil po Darwinově ceně.

Mám vyrobeny stupačky, ale ještě musím dokoupit řemínky, abych měl čím ty stupačky uvázat k nohám. Jo a vy mi poraďte, jestli mám na to koupit teleskopickou pilu z Lidlu anebo Hecht 927. Lano už se sežene a ještě se podívám jak se správně váží uzly. Peněz na pořádnou práci nemám, tak to musím nějak zmáknout, protože rozebírat pletivo se mi nechce.

Než začnete uvažovat, natrénujte vylezení na strom, bez toho, abyste chtěl něco řezat. Na stromě se musíte cítit jistě a nikoli balancovat spoléhaje na lano.

Hecht 927 vlastním, řeže mi dobře, ale nechtěl bych s ní provozovat rizikové kácení. V koruně vám musí pila spolehlivě chytnout na drc a mít taky spolehlivý volnoběh. Škubat špagát na laně a nevědět kdy to chytí, pak laborovat se sytičem nevadí na zemi, ale ve stromě by to mohlo skončit dřív, než začít.

Když už, tak tu Shindaiwu, co taky mám. Zahřátou, vyzkoušenou, ta by chytla a drží mi volnoběh. Na pořádné rizikové kácení jsou vymakanější jednoručky, ale ty už stojí příliš peněz. Jejich výhoda je například stabilní volnoběh v každé poloze.

Jak máte natrénovanu práci na laně. Byl jste někdy horolezec? To by bylo ideální. Uměl byste alespoň uvázat lana.

A co znalost fyziky a zkušenost s řezáním? Dokážete předvídat, kam, kdy a jak ta uřezaná větev bude padat. Nebudete vystresován natolik, že si třeba nevšimnete větve kolem, která se vymrští a vás praští? Když budete alespoň dobře uvázán, tak vás budou hasiči sundávat ze stromu zraněného a vy můžete dát farářovi na modlení za to štěstí, že vás hasiči sundali živého a lékaři vyléčili bez následků.

Všecko se to může stát i profíkovi. Taky mistr tesař se může utnout, ale profík bývá úrazově pojištěn na zvýšené riziko. S Vámi by se pojišťovna o té věci nebavila. Co Vám mohu poradit, tak dělejte co umíte a vydělejte za to prachy a dejte je někomu, kdo zas umí rizikově kácet stromy. Nechte si strom shodit odborníkem a jak bude na zemi, klidně ho pak rozpižlejte třeba Hechtkou.

host - 176.14 (?), 21.11.2012 22:38

ja uz se davno otrkal. cekam na stupacky a resim pilu, protoze me ceka daleko rizikovejsi kaceni u silnice a u naseho baraku nad elektrikou.

host - 74.100 (?), 22.11.2012 7:00

No tak jestli je ten strom Tvoje práce, tak opravdu potřebuješ jen řemínky na stupačky a pilu.

Hecht 927 na to není. Ta je dobrá na špalkování, odvětvování a probírku menších stromů. Na větší stromy mám v záloze Husqarnu 257. Hechtka se poměrně komplikovaněji startuje. Musíš laborovat s primerem, plynem a sytičem. Tak na mojí Hechtce musím namačkat primer, ale když namačkám vícekrát, tak je pila přechlastaná, to potom zavřít sytič a přidat plyn. Pila chytne hned v otáčkách, to znamená roztočení řetězu, což by bylo v koruně stromu další nebezpačí, kterých je tam už tak dost. Na zemi to nevadí, ale pila za dva tisíce má svoje omezení, nelze očekávat zázraky. U Hecht 927 musíš být spokojen, když startuje a řeže dřevo.

Na strom fakt alespoň Shindaiwu nebo něco ještě lepší. Já mám Shindaiwu 32O Ts, ale vyrábí se taky Shindaiwa 269 Ts, menší a lehčí, váží 2,9 kg, stojí o 500 Kč víc než 320 Ts. Recenzi na Shindaiwu 269 Ts poskytnout nemohu, protože ji nemám.

Na takovou práci potřebuješ kvalitní výbavu. Peněz na to nešetři i kdybys měl na to půjčit. Však peníze zas budou, pár fušek s tím uděláš a máš to zpátky.

Kdybys nebydlel moc daleko od Frenštátu pod Radhoštěm, mohl bych Ti půjčit Shindaiwu na vyzkoušení, ať vidíš o čem je tu vlastně řeč. Hechtku brát na tuto práci nemá smysl, ostatně můžem taky tu Hechtku zkusit, ať vidíš že nekecám.

V každém případě pamatuj, že chybu tu uděláš jenom jednou a každá chyba při takové práci má závažné následky. Ale pokud souhlasíš s větou, že je na takovém řezání mnohem více přemýšlení, nežli práce, tak by se to mohlo zkusit.

host - 175.46 (?), 22.11.2012 10:29

Jj moje prace.  byl sem este o 2 metry vys. ten strom bych vpohode zkacel odshora, ale delal sem to rucni pilkou este tupou. ten strom neni na nasme pozemku, tak sem ho jen orezal.

diky za radu s tou hechtkou. pokud to je tak slozite na startovani akorat bych se trapil a zdrzoval.

Ja sme uvazoval, ze bych si udelal rekvalifikaci na tohle a zacal treba podnikat, ale podle internetu tech lidi je jak much a nemuzou se uzivit.  clovek si rekne, ze to je neco unikatniho, ale je to skoro jako kazde jine remeslo. Proto si drahou pilu kupovat nebudu. Jak sem psla ve vice diskuzich sem dlouhodobe bez prace a penize proste nemam. Jedine, ze by to zaplatil tata, ale 8 tis za stihlku urcite neda.

Je pravda, ze stromu mame desitky, ale i tak se to asi nevyplati. budu muset holt pizlat rucni pilkou a vetve nad 15 cm uz zustanou jako pahyl

host - 110.245 (?), 6.12.2012 15:49

Za super cenu som kupil Shindaiwu 320 TS a som s nom maximálne spokojnýyes Používam ju na práce v sade na orezávanie starých ovocných stromov a pod. Nemal som chut vysolit velké peniaze za HQ alebo Stihl a aj oproti Dolmaru bola za výbornú cenu. A Hecht som nemal odvahu kupovat.. Váha vyhovuje, má dostatočný výkon, proste odporúčam s kludným svedomímyes

ondik007 - (6) - 171.125 (?), 7.12.2012 13:31

ja nakonec skoncil u rucni pilky. orezaval sem javor a to je tak silene krehke drevo, ze sem melf alt strach. v 8 metrech sem se dost trepal.  staci nariznout vetev jen z tretiny a to se vylomi jak nic. koupil sem si novy pilovy listek a pohoda. je ajsne, ze na extremni prorezavku nad prumer 10 cm to neni, ale na ty ovocne stromy naprosto vpohode.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika