Já mám dojem, že tady někdo zatoužil po Darwinově ceně.
Mám vyrobeny stupačky, ale ještě musím dokoupit řemínky, abych měl čím ty stupačky uvázat k nohám. Jo a vy mi poraďte, jestli mám na to koupit teleskopickou pilu z Lidlu anebo Hecht 927. Lano už se sežene a ještě se podívám jak se správně váží uzly. Peněz na pořádnou práci nemám, tak to musím nějak zmáknout, protože rozebírat pletivo se mi nechce.
Než začnete uvažovat, natrénujte vylezení na strom, bez toho, abyste chtěl něco řezat. Na stromě se musíte cítit jistě a nikoli balancovat spoléhaje na lano.
Hecht 927 vlastním, řeže mi dobře, ale nechtěl bych s ní provozovat rizikové kácení. V koruně vám musí pila spolehlivě chytnout na drc a mít taky spolehlivý volnoběh. Škubat špagát na laně a nevědět kdy to chytí, pak laborovat se sytičem nevadí na zemi, ale ve stromě by to mohlo skončit dřív, než začít.
Když už, tak tu Shindaiwu, co taky mám. Zahřátou, vyzkoušenou, ta by chytla a drží mi volnoběh. Na pořádné rizikové kácení jsou vymakanější jednoručky, ale ty už stojí příliš peněz. Jejich výhoda je například stabilní volnoběh v každé poloze.
Jak máte natrénovanu práci na laně. Byl jste někdy horolezec? To by bylo ideální. Uměl byste alespoň uvázat lana.
A co znalost fyziky a zkušenost s řezáním? Dokážete předvídat, kam, kdy a jak ta uřezaná větev bude padat. Nebudete vystresován natolik, že si třeba nevšimnete větve kolem, která se vymrští a vás praští? Když budete alespoň dobře uvázán, tak vás budou hasiči sundávat ze stromu zraněného a vy můžete dát farářovi na modlení za to štěstí, že vás hasiči sundali živého a lékaři vyléčili bez následků.
Všecko se to může stát i profíkovi. Taky mistr tesař se může utnout, ale profík bývá úrazově pojištěn na zvýšené riziko. S Vámi by se pojišťovna o té věci nebavila. Co Vám mohu poradit, tak dělejte co umíte a vydělejte za to prachy a dejte je někomu, kdo zas umí rizikově kácet stromy. Nechte si strom shodit odborníkem a jak bude na zemi, klidně ho pak rozpižlejte třeba Hechtkou.