Čím na karbon?

host - 55.130 (?)
14.12.2013 10:42

Pánové, Standa píše, že Stihl (červený) nesahá Mogulu TSF po paty (čímž patrně myslí, že Mogul TSF má lepší specifikace, mazací schopnosti a možná i nižší emise). U zeleného Stihlu to bude možná plichta, nebo vítězství Stihlu - aspoň by mělo, za ty peníze.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 55.130 (?), 10.12.2013 17:23

Dobrý den,

děkuji i Vám, Stando (non V.) za názor - ten nedokonalý styk kroužků s válcem je právě výsledek těch montážních vůlí čínských motorářů a pak i nedostatečného záběhu součástí. Válec jsem sundaný neměl a tak je možné, že úsady jsou pouze na viditelné části pístu u výfukového kanálu, kde jsou teploty nejvyšší. Kroužky jsem zkoušel šroubovákem a jsou pohyblivé a pruží (zatím). Pokud by Mogul nedovolil úsady karbonu v další míře, budu jen rád - každopádně ten Stihl vyzkouším (tady si myslím, že Váš jmenovec Standa V. měl na mysli Stihl Ultra HP zelený, nikoliv červený) a po 20 nádržkách znovu zkontroluju stav pístu.

host - 190.207 (?), 13.12.2013 18:12

jste si jistý tvrzením, že mogul TSF nesahá ani po paty červenému stihlu spec FB? V.M.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 13.12.2013 23:55

Já jsem červený Stihl doporučil kvůli detergenčním vlastnostem na karbon a neřeším, jestli je nějaký jiný s lepší specifikací či lepšími mazacími vlastnostmi. Ono asi při dávkování 33:1 obstojí i nějaký čínský olej z 10% pančovaný naftou. Samozřejmě, při finálním dávkování 40:1 a méně oleje musí být tento použitý co nejlepší a minimálně ve specifikaci určené výrobcem pily.

host - 55.130 (?), 14.12.2013 14:31

Přiznám se, že už v tom začínám mít lehce segedín... Jestli správně chápu, vzal tchán do pily směs pro Vari (kde byl Mogul TSF) a zadřel pilu. Se Stihlem (červeným) by se mu to nestalo? Pak ale musel být poměr pro Vari jiný, chudší, než měl v nešťastné pile být, ne? Protože TSF podle parametrů umaže hravě totéž, co červený Stihl a ještě líp. Dále pokud správně chápu, mám použít červený (já myslel ten drahý, zelený) Stihl k vyčištění motoru od úsad karbonu - nebude na tom ale ta Alfa od Mogulu podobně, jako uváděný Stihl? Pokud to máte vyzkoušené a jak píšete: vyčistilo to motor od čuněte, míchajícího směs z fritovacího oleje, pak by to mělo zabrat i u mne. Vyzkouším a dám vědět. Všem děkuji za rady.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 21.230 (?), 14.12.2013 14:45

Pánové mají pravdu, že ten červený Stihl má horší základ a při poměru 50:1 by nemusel stihnout namazat co má. Zato je lépe aditivovaný proti úsadám karbonu, proto při poměru 33:1 je ho dost aby namazal a čistil. Pracujte na maximální otáčky, ale nesnažte se dostat z pily maximální řezný výkon. Tedy vyjeďte dvě nádržky na palivové dříví na dvorku, odvětvování ale ne kácení. No jak jsem koukal na specifikace Alfa2t a TSF, tak jsou téměř totožné. ale zůstanu u TSF. Pokud je Alfa2t levnější, jen výrobce ví, kde ušetřil (například množství PIB a polosyntetika/syntetika).

Pak přejděte na TSF a hlídejte si čerstvost směsi, lepší míchat dvakrát denně bež vzít měsíc starou směs (pro Terru 40:1).

host - 237.140 (?), 14.12.2013 15:06

Zdravím, do svých strojů také jedině TSF a ani trochu je nešetřím, pila v zimě nemá s chlazením problém, ale křoviňák při třicítkách je v horší situaci a nikdy žádný problém. Svůj názor na červený stihl není jen o posledním písmeně ve specifikaci, ale hlavně nmožstvím oprav strojů tímto olejem mazaných. Za mě je to tak 80 ku 20 na opravy motoru mazaných červeným stihlem. Možná to není objektivní odhad, protože je tento olej hodně rozšířen a stále se dobře prodává. Všem po opravě doporučuji s čistým svědomím změnu na TSF. Standa. 

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 21.230 (?), 14.12.2013 15:40

U jednoho stroje mám v návodu, že polosyntetiky mám dávat 40:1 a syntetiky 50:1. Tedy u tohoto konktétního stroje dávka oleje do 1 litru benzínu u Mogulu TSF vyjde levněji než Stihl HP.

Jestli on ten počet oprav nebude dán tím, že pro polosyntetiku (červené oleje) lidi použijí poměr doporučený pro syntetiku (modrá a zelená)?

host - 55.130 (?), 14.12.2013 16:04

Já nevím, jestli podle barvy lze odlišit spolehlivě plně a částečně syntetické oleje, pane Stando V. - třeba ten zmiňovaný Mogul TSF je modrý a je to polosyntetika. A ve většině návodů je spíš buď konkrétní značka oleje s doporučeným nižším poměrem oleje (schváleným a testovaným výrobcem pily) a náhradní značky s vyšším podílem oleje ve směsi, nebo pak požadavek na náhradní olej se specifikovanou klasifikací dle JASO nebo API.

Že je TSF kvalitní olej, to už jsem vyčetl z několika pochvalných zmínek tady na fóru a na sesterských webech - negativní zkušenost jsem nezaznamenal. Proto jsem měl za to, že i ALFA 2T bude kvalitní a vyhovující olej, nadto za překvapivě příznivou cenu a podpořím domácího výrobce. Ten karbon mě ale trochu zaskočil, možná jsem si to příliš idealizoval a vzhledem ke krátkosti používání pily je to normální úsada, která po dobrém zajetí motoru a vytěsnění vůlí sama zmizí, jakmile přestanou profukovat netěsnící kroužky. Každopádně ten Stihl zkusím - ale ten zelený, dražší a s výsledkem se ozvu.

host - 55.130 (?), 14.12.2013 10:42

Pánové, Standa píše, že Stihl (červený) nesahá Mogulu TSF po paty (čímž patrně myslí, že Mogul TSF má lepší specifikace, mazací schopnosti a možná i nižší emise). U zeleného Stihlu to bude možná plichta, nebo vítězství Stihlu - aspoň by mělo, za ty peníze.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.2 (?), 14.12.2013 11:04

Myslí, nebo nemyslí. Pravděpodobně ví. Dokáže si ty specifikace najít, pochopit a porovnat.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz