Chtěl bych znát názor na pilu H353
|
|
|
|
|
|
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 103.201 (?) 23.3.2008 23:01
Dobrý den - večer, to co jsem popisoval ohledně složitější výměny řetězky bylo z pohledu konstrukce - umístění spojky, buď spojka ven, nebo pod řetězkou. Při výměně řetězky je u konstrukčního provedení spojkou ven nutné spojku povolit - demontovat a teprve potom můžete vyměnit opotřebované řetězové kolo. U druhé varianty máte nejprve řetězové kolo, proto není nutná demontáž spojky. Další praktickou výhodou je při sevření lišty možnost demontovat boční kryt a ponechat sevřenou lištu i řetěz v lese a přitom si odnést pilu a potom si vyprostit řeznou soupravu.Je to možné proto, že nemusíte řetěz převléknout přes spojku. Toto řešení nemá H350 ani H353. To ovšem z pohledu laika není až tak zásadní. Já jsem například tuto možnost využil pouze jednou - sevřená lišta, naopak více oceňuji jednoduchou výměnu řetězového kola. U Vámi vybraných modelů hodnotím podstatně lépe - což i výrobce H353, která je profi a je kvalitněji provedená. Jinak pohledově a obslužně se tyto pily neliší. Delší 45cm než klasickou dodávanou 38cm lištu můžete používat na obou modelech.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 17.23 (?), 17.11.2008 21:14
Pilu H353 mám od června tohoto roku nařezáno cca 300 prm dřeva. Po stránce výkonu motoru, startování, spořeby a běhu pily i v celkem extrémním zatížení nemám žádných výhrad prakticky bez jakéhokoliv zaváhání. Ale lišta kterým je vybavena je neskutečně tragická. Mám pocit že je vyrobena ani snad ne v Číně ale kdesi v Kongu. Po nařezání cca 50m barva z lišty pryč což by mě tak netrápilo i když Oleomac z Mountfieldu s lištou Oregon bez škrábnutí to po zhruba stejném množství nařezaného dřeva. Po nařezání cca 200m dřeva lišta absolutně nevede řetěz (podřezává) a nyní je na vyhození. Nevím z jaké oceli je vyrobena a jakou barvou natřena ale mám pocit že že by se měli Švédi stydět.
|
|
|
|
|
|
|
host - 28.148 (?), 17.11.2008 22:03
Tak nejdříve pro pána nademnou. To že vám pila podřezává může mít několik příčin.1. špatně nabroušený řetěz. 2. Lištu musíte "otáčet", aby byla pravidelně zatěžována z obou stran, musíte pilníkem srážet hrany, čistit vodící dražku a mazat roltop.
A teď k pile H353 v nější spojka je výhodou při odvětvování, protože lišta je blíže ke středu pily a to až o 25% oproti vnější spojce (např. oproti STIHL to jsou 2 cm), Složitější výměna řetězu je nesmysl jediný fakt je, že když si necháte sevřít pilu v řezu (což je vaše chyba) tak jí z řetězu nesundáte. A řetězku si asi sám měnit nebudete, nejspíš to necháte na servisu. Velká výhoda je již zmiňováná udržba, protože mimo jiné by jste měl jednou měsíčně (při každodenní práci) vyčistit žebrový válce. U HQ 350 povolíte tři rychlospony a sundáte kryt a jste u filtru i válce. U MS 260 musíte odmontovat 18 součástí aby jste se k válci dostal.
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 18.11.2008 0:10
Zdravím, chtěl bych poprosit pána 28.148, zda by mohl vypsat oněch 18 součástí u MS 260, které musí odmontovat pro přístup k válci? Případně ještě napsat kolik součástí musí odmontovat pro přístup ke vzduchovému čističi u stejné pily. Také bych rád vysvětlení, jakou výhodou při odvětvování je vnější spojka a brzda u HQ? A stejně tak spec. HQ boční napínání, kdy se otáčí přímo napínacím čepem. Dále by mne zajímala výměna řetězu, oč je méně složitější, nebo stejně složitá u HQ než u STIHL? Dále mne udivuje jaký vliv má mazání roll-topu lišty na podřezávání?
Děkuji za odpovědi
Radek
|
|
|
|
|
|
|
host - 99.214 (?), 18.11.2008 10:18
Mám HQ353 a zatím naprostá spokojenost. Dříve jsem měl/bohužel byla mi ukradena HQ340/ a už při práci s 340 byla spokojenost, jen nyní jsem volil mírně vyšší výkon vzhledem k tomu, že se mi změnou baráku zvýšilo množství zpracovávaného dřeva. Jinou pilu jsem dříve neměl/ vyjma levné McCulloch což bylo za trest a tak jsem ji radši daroval/ a tak nemohu srovnávat, ale na práci s HQ se většinou i těším.Rozhodoval jsem jsem se mezi 350 a 353 a radši jsem si připlatil na hořčíkovou skříň a profi verzi. Jediné co mne trápí je relativně rychlé tupení řetězu vzhledem k tomu, že dřevo je někdy dost od hlíny. Snažím se něco otřít rukavicí, otočit špinavou stranou ke mně/ hlínu hned vyříznu a nevhodím do řezu- to je moje logika- nevím zdali správná/, ale jiskří to někdy až bolestně, občas potáhnu řetěz pilníkem a po cca 5 -7ostření pilníkem nechám přebrousit.
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 18.11.2008 14:13
Jaký řetěz používáte? Na takové dřevo je potřeba dát kulatý. Jinak doporučuji, pokud to jde kůru s blátem osekat sekerou, nebo kůru oloupat loupákem.
Radek
|
|
|
|
|
|
|
host - 94.115 (?), 18.11.2008 15:48
vzhledem k tomu že řetěz má rychlost okolo 20m/s tak tím bordelem stejně protáhnete všechny zuby a to i několikrát, takže se snažte dřevo v místě řezu maximálně očistit HH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 99.214 (?), 19.11.2008 8:20
Díky moc za reakce. Řetěz používám std co je k pile a jeden shodný mám na výměnu. Až půjdu kupovat další tak zkusím ten kulatý. Jinak k tomu čištění dřeva- pokud bláto na kládě zahlédnu tak jej rukavicí setřu, oklepnu... nebo s kládou / řežu 2 metrovky na 5 kusů po cca 40 cm/ klepnu. Nevím zdali by prodloužení času řezání nebylo větší ztrátou než občasné přebroušení či výměna řetězu/ prakticky loupání někdy celé 2m klády bude dost zdržovat/.
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 19.11.2008 12:50
Neměl jsem na mysli celý kus, pouze ta nejhorší místa! Kulatý řetěz je méně citlivý na špínu, nemá špičku na řezné hraně, která pak trpí rychlým opotřebením. Hranatý řetěz je převážně na čisté dřevo. Kácení celých stromů!
Radek
|
|
|
|
|
|
|
host - 46.117 (?), 21.11.2008 9:33
Opravdu rada nad zlato mazat, srážet hrany, čistit drážku, otáčet lištu.To myslíi že dělá každý. Ovšem když lišta stojí za h. tak se múžete třeba zbláznit ale nepomůže to.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|