Castor CP 422S By Zenoah či Dolmar ps 420

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?) 
13.4.2010 17:56, zobrazeno: 8924x

Dobrý den,

potřebuji motorovou pilu. Předběžně jsem vybral tyto dva kandidáty. Moc nerozumím technice, prosím poraďte.

Ocenil bych i něco levnějšího s podobnými parametry.

Děkuji

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 13.4.2010 18:30

Ještě jsem našel Solo 643Ip.

Moc motorům nerozumim, dá se říct že vůbec. Intuitivně ale vybírám motory okolo 40ccm a lištu 37-40cm. Potřebuju to na příležitostnou výrobu paliva.

Ocením nízký hluk, nízkou spotřebu, nízké vibrace, malou hmotnost a rozumný výkon. Mám zkušenost se Stihl MS 260. Bylo by něco podobného za rozumné peníze?

host - 58.185 (?), 13.4.2010 18:37

Dolmar PS 500, tu mohu doporučit já. Řeže se s ní skvěle, je to sice jen farmářka, ale myslím že tvrdší zacházení ji nijak nevadí vzhledem ke konstrukci převzaté z profi řady.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?), 13.4.2010 18:54

V podstatě stejně výkonná by byla PS 500, která má výkon ofic. naměřený 2,5kW, ale je těžší 5,4kg. Jinak technicky je i v některých parametrech lepší. Velmi se přibližuje Vašim požadavkům PS 420C, která má nízkou spotřebu, vybavení srovnatelné s profi třídou, katalyzátor, kvalitní Mg skříň, regulovatelné čerpadlo, primer a pod. Má ale nižší výkon, který je kompenzován užší řeznou soupravou, což je u takové pily poznat. Solo 643ip by Vám také určitě vyhovovalo. Proti PS 420C a PS 500 má ale některé kompromisy, které snižují hmotnost i konstrukční složitost a materiálovou náročnost(plastová skříň, na které je válec, což při vyšší zátěži není tak odolné řešení), nebo nemá regulovatelné čerpadlo, filtr není nylonový - pěnová vložka a další s kombinací nylonových vláken, což je více na příležitostní použití z pohledu dlouhodobé funkce. 643IP má nízkou spotřebu a výkonný moderní motor, mínusem jsou vyšší vibrace, což ale souvisí s konstrukcí pily. Např. proti PS 420C jsou více, než jednou tak vysoké. Všechny mnou popisované pily mají řetězové kolo otočené ven, pro snadnou montáž řetězu, výměnu a údržbu, stejně tak mají boční napínání. Castor jsem zatím pouze několikrát seřizoval a proto nemám dost objektivních poznatků. Zatím bych jej s výše uvedenými pilami nesrovnával. To ale neznamená, že by na požadovanou práci nestačil. Obecně bych volil osvědčenou značku, která dodá požadovaný díl i po dlouhé době od výroby daného modelu, což mám vyzkoušené např. u značky Dolmar. 

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 13.4.2010 19:51

Děkuji,
ještě mě zaujala Husqvarna 440 e co soudíte o ní?
Ta PS 500 je už moc těžká. S pilou často řežu nad hlavou.
Plastové díly mi nevadí, pokud nejsou funkční. Jaký vliv má na životnost ta plastová skříň? Možná se ptám hloupě, ale jsem úplný laik.

Jak je to se servisy Dolmaru? Pokud mám ve svém okolí autorizovaného prodejce, znamená to i servis?

Jak je to s padělky? Na stránkách makity vyhrožují možností padělků při koupi od neautorizovaných prodejců. Máte zkušenost s padělanými dolmary? Nejde jen o snahu zabránit prodeji výrobků ze západních trhů, kde mají přijatelnější cenovou strategii?

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 13.4.2010 20:09

Také by mě zajímaly kvality CMI C-BKS 40
Přecijen je za polovic a parametry má na první pohled podobné.
Třeba by mi zbylo na víc náhradních řetězů, případně i na brusku. Ostrý řetěz je základ.
Není toto uvažování zcestné?

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?), 13.4.2010 20:38

Od koho kupujete máte možnost jednoduchého ověření informací přes centrálu Makity, pod kterou Dolmar patří. Autorizovaný prodejce zaručuje, že koupí zboží od něho máte zajištěnou záruku a výrobek je originální. Co který prodejce poskytuje za další služby musíte ověřit u něho. Plastová skříň má při vyšším tepelném zatížení nestálost tvaru, což způsobuje vznik netěsností i poruch funkce daných součástek, nebo dílů, které jsou na plasty montovány. To ale platí obecně a např. někomu se to za celou dobu provozu nestane, aby měl problém, jiný to dokáže naopak velmi rychle. Záleží na zatížení a rázovém přetěžování. Hned v úvodu jste napsal potřebuji motorovou pilu. Pro mě motorová pila je přístroj, který má určité parametry a BKS 40 tyto moje měřítka nesplňuje. Jestli se Vám zamlouvá, klidně si ji kupte. Máte záruku a možná ji ani potřebovat nebudete. Vše je o tom, kolikrát pilu použijete. Když párkrát do roka, tak Vám ani nebude vadit to, co by vadilo tomu, kdo řeže často. Já si kupuji na práci přístroje bezpečné a spolehlivé. Mimo ohrožení zdraví pohybem v těžkém terénu a jinými okolnostmi hrozí i nebezpečí od nekvalitního přístroje, zejména po delší době používání. Proto se na nižší cenu dívám jako na okamžitou výhodu při nákupu, ale ne jako výhodu z pohledu delší doby používání. To platí i pro emise, vibrace, které mají vliv na zdraví, zejména při delší době používání. Ale když vidíte na dvorku chalupáře v modrém oparu, jak se snaží uřezat několik polen do krbu, tak i z tohoto pohledu si říkám, je to rozdíl. Díky současné nabídce výrobců je zejména nyní výběr pil velký. Např. zase konstrukčně jinou pilou je H 440 , která má jinak konstruovaný motor, z důvodu nižších emisí a nižší spotřeby. Nevýhodou těchto motorů a souvisejících úprav je nižší výkon/objem i konstrukční složitost. Např. rychlost řetězu při max. výkonu jen 14,69 m/s se blíží k elektrickým pilám... Toto lze snadno zjistit z testů renomovaných zkušeben KWF, DLG, i když tam tao pila zrovna zatím není, ale jiné pily této řady ano.

lubos25 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 48.252 (?), 13.4.2010 22:40

643ip mám druhým rokem, měla dvě závady zaviněné výrobcem, pérko na spojce a ocelový pásek na brzdě, asi nějaký turek měl špatný den. Pak jedná brutalní zavada zaviněná moji blbostí. Asi sem jí přidřel mojí vinou. Výměna komplet pístu a spol. Vše v záruce opraveno a uznali v praze i to co nemuseli.

Jinak samotná pila je gut. už jede zese jak oheň, je na perach tak vibrace v normě. Stěžovat si nemůžu a doufám že jsem si smůlu vybral.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika