Světlušky 2014

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1410) - 179.38 (?) 
17.6.2014 12:42

Kus trouchnivějicího dřeva,který ve tmě svítil.Byla to podívaná za milion světlušek.A kdo ještě,kromě mně něco podobného spatřil?Proč ztrouchnivělé dřevo světélkuje?
      Světélkování ztrouchnivělého dřeva způsobuje dřevokazná houba Václavka obecná (Armillaria mellea), jejíž vlákna produkují nazelenalé světlo pomocí enzymů, stejně jako např. světlušky. Světlo vydávané živočichy a rostlinami je chladné: více než 90% energie se mění ve světlo a zbytkového tepla vzniká velmi málo.Není známo, čím je světélkování pro houbu užitečné. Různé dřevokazné houby často emitují světlo, ale u václavky je tento jev nejběžnější. Světélkování ztrouchnivělého dřeva dalo vznik některým lidovým pověstem a pohádkám.Této vlastnosti václavky obecné se také využívalo ve válečných dobách, kdy se noční stezky k předsunutým hlídkám označovaly světélkujícími kusy ztrouchnivělého dřeva.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 239.182 (?), 11.6.2014 23:33

Dnes opět jediná světluška: 22.04 v listnatém (duby, buky) lese/stráni  - když jsem se vracel z poslouchání houkání sýce rousného (houkal od 21.44) - netušil jsem, že u nás v lese je/jsou?); v minulých letech jsem ho nezaznamenal (letos poprvé - spolu s onou první světluškou - 6.6.2014 - a od té doby skoro každý den velmi vytrvale (desítky minut až hodiny) houká a houká svou jednotvárnou písničku - rychlé "pupupupupu" - půl vteřiny pauza a znovu "pupupupu" a tak dále a tak dále...                                                  .

Josef.

kranex - (47) - 136.143 (?), 12.6.2014 0:43

chodim na ryby a obcas pouzijem to lamacie chemicke svetielko(zltozelene),ked udicu na brehu neham opretu, popripade to svetelko mi upadne, zachvilu je obalene svetlusimi samcekmi chtivymi parenia..a sycovi rousnemu som v slovenskom raji stlkol dva budniky...

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 143.81 (?), 14.6.2014 10:44

Předevčírem, tedy 12. června to ještě byla slabota: pouhé 4 letící světlušky a jeden "pozemní personál".

To včera - 13. červana - za celou procházku to bylo několik desítek letících světlušek a asi desítka pozemních. Takže už to začalo. První ve 21.55 - ale nejspíš jsem ji ještě vyrušil, když seděla na větvičce olše, poslední jsem zahlédl asi ve 23.15.

A sýc vytrvale houká.

Děkuji i moudivláčkovi a kranexovi za příspěvky.

A dnes budu večer nejsíše ještě sekat trávu, určitě si další světelnou show nenechám ujít. Doporučuji to všem.

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025