Doplním pana Vysloužila. Při řezu broskve musíme vždy "oholit" všechny odplozené výhony tak, že je vlastně odstraníme až na dvě živá očka (příští jaro v květu). Tomu se říká krátký řez. Z těch dvou oček narostou dvě větvičky, které budou další rok plodit. Protože by se ta koruna takto moc zahušťovala, vybírám z takové dvojice jeden krátký (ty dvě očka) a jeden dlouhý (20-30cm) podle množství nasazených květních pupenů. Pokud nemají výhony na květ, odstraním jeden celý a nechám jen ty dvě očka na výhonu blíž ke kosterní větvi. Asi jsem se do toho vysvětlování pěkně zamotal. Ono se to lépe předvádí, než vysvětluje. Mám někde fotografie řezaných broskví. Tak až je najdu - přiložím. Taky tu někdo psal, že dlouhý řez je takový, že výhon zůstává celý. S tím bych nesouhlasil. To přece není řez.