Meruňka ananaska

host - 42.99 (?) 
16.4.2013 13:28, zobrazeno: 20902x

K těm příspěvkům ohledně meruněk ananasových- jsou to nejchutnější meruňky, menší, vybarvené ze slunné strany až do červena, šťavnaté, prostě vynikající. Mám tuto odrůdu po svém dědečkovi - ona má cca 60let, nikdy neměla žádnou nemoc, nikdy jsme ji neošetřovali chemicky, ošetřují ji pouze naši ptáčci, které poctivě celé zimy krmíme a v létě nám to splácí! V čem je ten fígl - dědeček ji narouboval na pláňku durancie! Proto tolik let vydržela! Co jsem si koupila stromky meruňek ve školkách, vydržely max. 3 roky! Letos je s ní už také konec, měla už jen jednu větev, ale pořád plody a výborné! Loňské suché léto (na Moravě bylo) jí zvadly listy a je konec! Už jsem ji i obrečela! Teď musím sehnat tu samou odrůdu, prosím dejte vědět, kde bych ji mohla sehnat, stačily by mi i rouby!

Děkuji

Pavla

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

cechura - (42) - 39.219 (?), 16.4.2013 14:33

Zdá se, že pojem meruňka ananaska bude mít spousta pěstitelů spojených mnohdy s jinou odrůdou. U nás naopak ananaska byla před léty spojena s meruňkou s velkými, výrazně oranžovými plody s velkou peckou a červeným líčkem. kterých nebylo ve srovnání např s Maďarskou na stromě nijak mnoho. Vzhledem k tehdejší nedostupnosti novějších odrůd, měla tak dle mého nejblíž k Velkopavlovické. Roubovaná byla na myrobalánu a její zdravotní stav byl dlouhá léta ohromující. Dnes už jsme taky bez ní.

S dnešními problémy zapěstovat nový strom s vámi ovšem bezezbytku souhlasím.     j.c.

host - 41.143 (?), 16.4.2013 15:46

kde bych ji mohla sehnat, stačily by mi i rouby!

Na to jste měli myslet dřív! Když Když jěšte byla meruňka po dědečkovi pri síle!

host - 42.99 (?), 16.4.2013 22:17

Na to jsme mysleli, ale čekala jsem, až zesílí štěp (vyrostl z kořene té samé durancie, na které je naroubovaná ananaska).Letos by již byl schopný roubování... :-(

Jak vidno z recenzí, dnešní pěstitelé již nic takového nedokáží vypěstovat, nebo nechtějí? Nechci se nikoho dotknout...

host - 213.119 (?), 16.4.2013 22:25

Ananasová meruňka byla využita pro vyšlechtění odrůdy Sirena.

host - 248.77 (?), 8.8.2013 19:28

Ananaska merunka - vyšlechtěna odruda Sirena a budou ji na podzim prodávat v ovocné školce Prodej stromků Uherský Ostroh na podnoží myrobalanu, cena 180kč.

host - 39.219 (?), 8.8.2013 19:53

Myrobalán chválím, vytváří s meruňkou silný, pevný strom na festovním kmenu. Koruny nevyhání dlouhé tenké větve s tendencí k lámání. V lokalitě kde mám zahradu nejsou výjimkou meruňky roubované na myrobalánu se stářím průkazně pes 60 let, ve stále dobré kondici.

U odrůdy z odkazu předchozího příspěvku mne jen překvapuje, že plody Sireny jsou označeny jako velké, přitom váhově jsou jen 55-65g.

Pokud si vybavuji plody Ananasky byly určitě větší, pro zajímavost u naší       Velkopavlovické byly ty největší v letošním roce mírně přes 90g.     j.c.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 231.116 (?), 9.8.2013 23:10

Skutočná Ananaska nemá tvarovo (podľa snímky) s odrodou Sirena nič spoločného. Ananasová má väčšie, pretiahlejšie a bledšie plody bez tmavého líčka.

host - 80.109 (?), 2.2.2022 6:38

Téma je sice už starší, ale našel jsem teď v e-shopu  "ovosadba" nabídku Ananaska Meruňka. Eshop je z Brna a dodavatel stromku taky. Kupovali jste ji tam už někdo? Jaké zkušenosti se stromkem?

Děkuju za info.

host - 160.14 (?), 18.3.2022 19:35

Zrovna dnes jsem ji tam kupoval. Stromek trošku slabší, ale snad to dožene. Jinak je to chuťově skvělá odrůda. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz