Existují v zásadě dva přístupy k ovocnaření a zahrádkám obecně. Někdo se snaží vypěstovat co největší množství a pak třeba prodejem si přilepšit rodinný rozpočet, a pak jsou jiní, kteří si možná chtějí něco dokazovat (že dokáží vypěstovat něco neobvyklého i v nepříznivých podmínkách a pak se chlubit), nebo prostě chtějí zkusit, co v daných podmínkách půjde a mají radost i z dvaceti plodů. Tím jsem i já.
Je jasné, že zakladatelka vlákna vlákna by ráda zkusila, zda se meruňce bude v jejích podmínkách dařit a vzhledem k omezenému prostoru hledá radu ohledně správné odrůdy. Bohužel místní podmínky často ovlivňují pěstování podstatně více, než jen nadmořská výška.
Sám pěstuji Velkopavlovickou meruňku v nadmořské výšce 550 m a nebýt jílovité půdy a moniliovému tlaku, asi by prosperovala dál. Sice největší úroda byla asi 60 plodů výborné chuti, bohužel monilie ji těžce ničí. Přesto to nevzdám, zakoupil jsem další 4 stromky a budu to nadále zkoušet, bez ohledu na výnosy.
Leskora je určitě dobrá volba, a co se opylování týče, někteří prodejci tvrdí, že je částečně samosprašná, hlouběji jsem to neštudoval. Dle mých zkušeností nějaké plody se objeví, nebo lze přiroubovat opylovače.