Velkopavlovická těsně před rozkvětem, druhá - starší a pozdnější meruňka má nalité pupeny. V loni se mi něco urodilo, v r. 2008 to pomrzlo a v r. 2007 Velkopavlovická zmrzla komplet a stará neznámá - pozdní omrzla asi do 3 m výšky, takže jsem posbíral meruňky jen z vršku stromu. Tenkrát jsem to pálil spolu s třešněmi, jak jsem se již kdysi zmínil v jiném vláknu diskuze.
Prostě je to na matce přírodě, my s tím již mnoho nenaděláme. Možná by trochu pomohlo to zmlžování - rosení či tek postřik měďnatým přípravkem, jak píší diskutující přede mnou. Zadymování v dnešní době nepřichází v úvahu (viz. Obecní vyhlášky). Trochu tomu můžeme předcházet v zimním a předjarním období, vrsvením sněhu okolo stromů a zastíněním kmenů proti sluníčku, čímž trochu oddálíme probuzení stromu a tím i oddálení doby kvetení. Já mívám slušnou úrodu meruněk jednou za 4 - 5 let, jinak to většinou pomrzne (kojetínsko, zahrada pod svahem a orientovaná na severo-severo-východ). Kdysi jsem míval Velkopavlovickou ve dvoře u zdi hospodářské budovy a meruňky bývaly, ale letitý strom odešel na mrtvičku nebo na něco podobného.
Kompoty snad nějaké zbudou z loňska, meruňkovici z loňska šetřím jen pro vlastní spotřebu a pro dobré známe a z trnek a z hrušek snad zase něco napálím.
F.Rozkošný