Ananasová meruňka
|
|
|
|
|
|
|
petrla - (1) 13.4.2005 20:32, zobrazeno: 85185x
Prosím, neví někdo jak se správně jmenuje tzv. ananasová meruňka.
Má velké žluté plody, mírně zploštělé a výbornou chuť. Jedná se o starou odrůdu. Děkuji za odpověď.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host, 27.4.2005 7:58
Jedná se o velmi starou odrůdu, která není běžně k dostání,
nedoporučuji Vám ji proto shánět a vysazovat, může být choulostivá
na některé choroby (např. na Šarku), které se v době jejího vzniku nevyskytovaly. Dnes máme mnoho kvalitních odrůd, jak z domácího sortimentu, tak ze zahraničí, které jsou mrazu odolné a netrpí
chorobami.
V případě, že strom seženete u nějakého soukromého pěstitele,
hrozí že bude přenašečem chorob a nakazí Vám další stromy.
A protože není v seznamu povolených odrůd, není možné ji pěstovat
ve velkém pro obchod.
V pomologii z roku 1973, kterou mám je posána jako vemi stará
ojediněle se vyskytující odrůda, která byla vytlačena novými druhy.
Martin
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.26 (?), 9.4.2006 4:28
Pane Martin, to co popisujete, je naprosty nesmysl.
Stare druhy zanikaji kazdy den po stovkach kvuli lidske IGNORACI!!! a za ohromneho pricineni globalizace. Naprosta vetsina starych druhu je velmi oddolna vuci chorobam (vzdyt prezily stovky, tisice let a bez pesticidu) a chutove se jim ANI JEDNA NOVA ODRUDA NEVYROVNA!!!!, jen se "nehodi pro tzv. komercni pestovani", proto nejsou tzv. povolene. Nic min, nic vic.
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.16 (?), 4.1.2007 10:24
to co tu píše odpůrce nových odrůd,není pravda.Sárka se dříve skutečně nevyskytovala a tyto staré odrůdy mizí právě proto,že nejsou odolné.A ani ony tu nejsou stovky let,jak píšete,i ony byly šlechtěny.Paní si merunku sežene a když jí bude prosperovat,budme rádi.Ale na těchto forech by demagogie,neznalost a napadání jiných nemělo mít místo.Vysazujte si a zachranujte staré odrůdy,to je záslužná věc. Ale nedělejte ostatním v hlavě zmatek.Novošlechtění je nutné,ze starších odrud se vybírají ty nejlpší předpoklady.Nebo si snad pan odpůrce globalizace přeje baštit ovoce napadené šarkou,strupovitostí atd? Anna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.22 (?), 26.5.2010 23:44
Je to škoda, že se už ananaska nepěstuje. Měla velmi chutné plody. Také jsem se na ptala v zahradnictví. Chtěli jsme si ji také nasadit.
|
|
|
|
|
|
|
host - 19.185 (?), 30.6.2012 11:07
Včera som ju ochutnal, je vynikajúca bez konkurencie a plod je veľký (priemer 5cm). Mám kôstky od známeho, ktorý má dva stromy. Jeden zaštepený a druhý dopestovaný priamo z kôstky bez následného štepenia. I tento semenáč má veľké plody a oba nemajú šárku. Keď však štepil do myrobalánu, strom dostal zakrátko šárku.
Je to absolútne bezkonkurenčná marhuľa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Darina161 - (2) - 178.146 (?), 20.3.2016 21:02
Dobrý večer,
zrejme už diskusia na tomto fóre bola dávno uzavretá, ale aj tak skúsim na ňu nadpojiť. Presne takúto marhuľu som ochutnala minulý rok (2015) v lete a chuť bola skutočne neprekonateľná, akoby s tropickou príchuťou, možno som tam cítila stopu alebo náznak ananásu. Alebo som si to vsugerovala. Na trhu, kde som si ju kúpila, mi povedali, že je to z veľmi starého stromu, ktorý rastie v Štúrove (pri maďarských hraniciach) s Ostrihomom (Esztergom). Kôstka aj vyklíčila, len mi ju asi nejaké zviera vyhrabalo :-(
Vy prosím Vás ešte náhodou nemáte kôstky z tejto marhule? Alebo Váš známy? Alebo prípadne štep? ja si stromky aj štepím. Že by ste mi poštou poslali?
Ak odpoviete, veľmi pekne Vám vopred ďakujem.
|
|
|
|
|
|
|
Honza Ringo - (5) - 96.15 (?), 21.3.2016 9:34
Já bych naopak trošku uklidnil lidi co neúspěšně tyto odrůdy shánějí – ta chuť této meruňky není zase tak skvělá aby se po ní zbytečně pachtili. Na staré zahradě s mnoha desítkami stromů meruněk na Litoměřicku jsme měli asi 8 stromů tohoto typu. Úroda byla většino vysoká ale to bylo tak jediné plus. Jinak meruňky byly velmi vodnaté, chuť zvláštní ale nevýrazná. Proto se z nich nedala dělat ani pořádná marmeláda. Dobré jen v okamžiku optimální zralosti která však byla velmi krátkodobá a meruňky bylo nutno při trhání kvůli tomu pečlivě probírat. Velké rozdíly ve velikosti plodů i na jedné větvi. Velmi náchylné na choroby - hnití na stromech. Můj názor není ojedinělý-měli jsme spoustu trvalých odběratelů a ananasky téměř nikdo nechtěl, maximálně pár kousků pro chuť. Nakonec stromy podlehly šarce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|