Zjištění otáček motoru
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 65.144 (?), 1.11.2013 15:36
Frekvence se obvykle meri u harmonickych kmitu nikoliv u impulsu, termin pocitadlo frekvence jsem jeste nikdy neslysel. Jedno a totez to neni. Tim nerikam, ze nemuzete namerit nejaky smysluplny vysledek (nebo taky ne). J.R.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.2 (?), 1.11.2013 15:55
Možná se obvykle měří harmonické-záleží v které oblasti se pohybujete. Ale frekvence (stejně jako její převráená hodnota: perioda) se měří u jakýchkoliv proměnných veličin-kmitů. Není omezena pouze na harmonické kmity. I frekvenční modulace (FM radio) má svou frekvenci-byť proměnnou. Taktéž obdélníky, trapézy. I jeden jediný impuls má kmitočet a délku periody. Otáčky za minutu jsou také veličinou s kterou se měří frekvence.
Pojem "počítadlo frekvence" také neznám ani nepoužívám. Ale nijak mne nepopuzuje. I když asi to není přesně fyzikální pojem. Zdá se mi zdá se mi naprosto srozumitelné. Počítadlo zřejmě počítá otáčky. Nevytvářel bych třecí plochy kde nejsou.
Koukal jsem na web a nejlevnější multimetr s měřením frekvence je pod 300,- Kč (Digitální multimetr RC UNI-T UT10A-google jistě poradí). Ostatní otáčkoměry fungují na naprosto stejném principu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 65.144 (?), 1.11.2013 16:13
Co se tyce frekvenci modulace - na nosne vlne (vysilaci frekvenci) je frekvencene namodulovan prenaseny signal, na tom neni nic zvlastniho, ale to sem nepatri.
Slo mi o to, ze takto pojate mereni otacek nemusi byt spravne, muze to ukazovat nesmysly, pokud merici pristoj neni konstrovan na to, ze na vstupu budou impulsy snimane tak nejak jednoduse od od svicky (a ne harmonicky stridavy signal). J.R.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.2 (?), 1.11.2013 16:41
Většina otáčkoměrů pro motorové pily dnes pracuje bezkontaktně. Stačí je jen přiložit. Zaznamenávají napětí indukované svíčkou. Když jsem to teď zkoušel, tak mě multimetr ukazoval i při cca půlmetrové vzdálenosti. Bohužel měřím na rozsahu do 20kHz, bylo by přesnější a "hezčí", kdyby byl rozsah do 2kHz nebo méně... (mimochodem FM modulaci jsem použil jen jako příklad neharmonického signálu, který mění svou frekvenci. Nosná vlna s namodulovaným signálem se ztahuje k modulaci amplitudové. U FM je "rozsah" frekvencí nosné vlny, signál je namodulován na frekvenci-ta se mění).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 26.168 (?), 1.11.2013 17:09
Nevim proc se stale domnivate, ze FM vysilani neni harmonicky signal. Signal je u FM na nosnou vlnu namodulovan frekvencne, tj. zmene signalu odpovida zmena frekvence, a ta frekvence se samozrejmne meni harmonicky (spojite).
Nechci brzdit Vase nadseni merit otacky multimetrem. Ale asi by to chtelo vyhledat a internetu, zda se tim jiz nekdo nezabyval a jake je pripadne doporucene zapojeni, resp. jak by mel vypadat funkcni a spolehlivy snimac u svicky. J.R.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.2 (?), 1.11.2013 17:50
Promiňte, jen jsem chtěl reagovat a ověřit nápad měření otáček multimetrem. Na další debaty počínaje co vše je a co není frekvence, čítač, jak se měří a co je či není harmonický kmitočet a zda to znamená sinusoidu či jen spojitý signál by to chtělo nějaké samostatné vlákno.
Bez nějakého hlubšího technického zázemí jsem s klubíčkem drátku zjistil, že multimetr je dostatečně citlivý na to, aby se dal použít stejně dobře jako bezkontaktní otáčkoměr v ceně násobně vyšší. V mém případě je přesnost údaje v kHz omezena na 2 číslice za desetinnou čárkou. Což odpovídá +-30 ot/min. Nevím s jakou přesností pracují při seřizování pil servisy, ale divil bych se, kdyby to nepostačovalo..
Pro pána 142.9: výtečný nápad!!!  
Měření magnetem přilepeným k liště běžící sekačky nebo nedej bože ke spojce běžící pily bych se bál. Odstředivá síla je pěkná mrcha a nevyvážený excentr by také mohl způsobit více škody než užitku.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.2 (?), 1.11.2013 18:26
A ještě mě napadl dovětek k magnetu. Když už mám sám strach jej k pile připevnit, nestačilo by přiložit jen samotný cyklocomputer od kola z boku k místu kde se otáčí větrák? Ke startovací šňůře? Na větráku přeci je magnet! Akorát by bylo potřeba přepočítat hodnotu na polovinu, protože magnety jsou tam dva-každý na jedné polovině větráku. A na cyklocomputeru nastavit vhodný poloměr kola aby se dala rozumně přepočítat rychlost z km/h na otáčky/min..
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 72.149 (?), 4.11.2013 9:01
Když jsem četl tan nápad, byl jsem přesvědčený, že to bude fugovat a chtěl jsem to vyzkoušet, ale neměl jsem dost času. Rozhodně to vyzkouším a dám také vědět. Mám dva multimetry s měřením frekvence, tak uvidím, jestli to půjde na obou a dám i kontrolní otáčkoměr.
FO
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|