Vyvažování nože – zbytečný humbuk?
|
|
|
|
|
|
|
host - 120.110 (?) 28.4.2007 7:17, zobrazeno: 33583x
Jsem docela zručný a brousím si nůž na sekačce pilníkem, jednou za rok jemně zarovnám rozbrušovačkou (drobné zoubky zabrousím, jeden trochu větší zářez postupně ubývá) a dám nůž pro kontrolu na hladkou kulatinku. Nikdy se mi nestalo, že bych jednu stranu přebrousil tak, aby se nůž natáčel. Nyní jsem dal sekačku po osmi letech do servisu (výměna bovdenu) a tam mi ještě přebrousili nůž a říkali, že je nutné nůž přesně vyvažovat… Zdá se mi to zbytečné, navíc je stejně po několika sekáních na noži takový nálep… Je opravu potřeba strojově vyvažovat..? Jak to řešíte Vy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 103.201 (?), 28.4.2007 8:08
Já to řeším, jako Vy s tím, že používám ostrou hranu a mám označený přesně střed nože. Jinak nedoporučuji to dělat lidem, kteří z toho mají obavy, nebo nemají potřebné zkušenosti. Pro jednoduché srovnání si zkuste zatočit s kolem na jízdním kole - již při malých otáčkách je poznat, jak lidově háže - není vyvážené. Je to sice větší průměr, ale otáčky podstatně menší, než cca 3000 u sekačky. Pokud je nevyváženost malá, je to hlavně nepříjemné pro obsluhu, při větších odchylkách již trpí ložiska - pouzdra motoru - v každém případě je provoz s nevyváženým nožem chybou . U motorových kos a křovinořezů je toto již nezbytné, protože jsou zde podstatně vyšší otáčky(obvodové rychlosti cca nad 100m/s) a tyto vznikající vibrace jsou velmi nepříjemné a trpí celý přístroj i člověk. J.S.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 103.201 (?), 30.4.2007 13:14
Pro sebe vyvažuji, jak jsem uvedl. Správně se to má dělat na přípravku, kde se podobně, jako na kole - ventilek těžší strana otočí dolů. J.S.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 93.164 (?), 16.1.2008 12:08
Díval jsem na Váš přípravek na vyvažování nožů a kdysi jsem něco podobného měl udělané z náboje zadního kola.Něco málo to vyvážilo jenže dle vůle a tření v konusech uložení to nebylo vůbec přesné.Navíc taky nesrovnáte nůž pokud Vám ostří nejede v rovině./ jedno ostří seká např. o 2mm výše než druhé na jednom noži / tudíž sekačka seče jen na jeden břit. Poznal jsem to nejlépe na nožích traktoru / jsou tam čtyři, dva rotory po dvou nožích / a můžu Vám říct, že tam nevyváženost poznáte okamžitě na vibracích celého agregátu. Kopupil jsem si vyvažovačku profesionální / servisáckou / a od té doby nemám při broušení a vyvažování problém, jelikož ta ukazuje přesně.
|
|
|
|
|
|
|
Josef Svojanovský - Bronzový Zahrádkář (80) - 255.238 (?), 17.1.2008 14:55
Pokud chcete vyvažovačku citlivou, tak zásadně bez ložisek, to pak jde vyvažování hůř.Stejně je to s broušením nožů.Většina si myslí,že mít doma brusku, tak dobře nabrousím nůž,ať už jakýkoliv.Prvně je potřeba srovnat ostří a tím se nemůže stát,že každý nůž bude výškově jinak.Pak nabrousit a vyvážit.Pokud se jedná o různou výšku sečení v mm, tak té trávě je to jedno,ale nevyvážit o 1 mm,tak to už je znát, např.při 4.000 otáčkách.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 139.59 (?), 7.10.2021 18:20
Také jsem řešil vyvažování nože, posuďtě v příloze, je tam i video.
|
|
|
|
|
|
|
host - 48.24 (?), 16.1.2008 17:45
Vlastním sekačku od skvělého Bédy Trávy. Sekačka je opravdu skvělá. Mám dva nože. Tak jsem jednou ten zubatý vzal na nabroušení. Dal do servisu - Zastavte se za půl hodiny. Peripetie kolikrát jsem se musel zastavit ve slavném servisu Bédy Trávy nebudu popisovat. Pak jsem přišel, viděl jsem mechanika u brusky, lítaly obrovské jiskry, chvíli pauza pak opět jiskření. Už se to dodělává. Zaplatil jsem něco okolo 60 Kč a ještě teplej nůž bez vyvažování mi dali do tlapek a "Naschle". V ceně samo vyvažování bylo. P.B.
|
|
|
|
|
|
|
host - 109.129 (?), 20.1.2008 15:05
Pokud Vám to takhle předal servisák z Mountfieldu, tak na to není co říct....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|