Uzávěrka diferenciálu - ano či ne?

host - 99.40 (?) 
24.1.2009 20:59, zobrazeno: 23173x

Mám zahradu o velikosti cca 4.000m2, která je ve svahu cca 9°. Uvažuji o koupi zahradního traktoru, (doteď kosenou sekačkou) ale mám dilema, jestli mi postačí traktor s hydrostatem bez uzávěrky, nebo je nutné koupit traktor s uzávěrkou diferenciálu. Nerad bych platil za uzávěrku cca o 20.000,-Kč navíc, ale v opačném příadě bych si nerad koupil něco, s čím budu ve svahu prokluzovat.  Veškerou travní hmotu budu navíc ukládat až nahoře na svahu.  Za postřehy Vás, kteří máte zkušenosti s kosením svažitých  terénů budu velmi rád. Díky Dušan

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 102.70 (?), 25.1.2009 9:38

Dobrý den, raději bych volil model s uzávěrkou. Sekáme pro město a máme i jednu lokalitu ve svahu a občas se ta uzávěrka hodí. Je potřeba, když se vám jedno kolo začne podsmekávat, pak stačí sešlápnout nebo zařadit, to podle modelu a jste venku. Občas se mi stane, že se mi dostane jedno poháněné kolečko do vzduchu a opět přijde uzávěrka vhod. Momentálně uvažuji o modelu s pohonem 4x4, pak si budu moci jezdit jak chci

Přeji hezký den a štastnou volbu, Martin

pikacu - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 109.17 (?), 25.1.2009 16:09

Dobrý den.

Já narozdíl od kolegy výše uzávěrku nemám, pohon hydrostat na Hondě 2216 a přesto zvládám posekat poměrně prudké svahy - určitě více než 9°. Nicméně musí se sekat buď stylem kolmo nahoru a zcouvat (případně nahoře otočit, ale sečení "čumákem dolů" nedoporučuji, sekačka se snadno natočí na kluzčí trávě a může dojít k převrácení), nebo sekat po vrstevnicích - a to stylem, že při nájezdu na svah si sednu přes sedačku na blatník, který je do svahu - tím se zamezí prokluzování nadzdviženého kolečka a navíc člověk sedí pohodlně v rovině. Určitě to ale takhle nepůjde u všech modelů sekaček - na pravé straně mojí sekačky nemám nic co by mi bránilo posadit se na blatník, na levé je ale ovládání výšky sečení a tak musím svažitý terén sekat pouze jedním směrem a vracet se po rovině. Nicméně pokud se jedná pouze o zahradu a svah není příliš prudký, zřejmě půjde sekat stylem nahoru - dolů, na to postačí běžný traktůrek (a Hondu mohu jen doporučit - velká spokojenost).

J.K.

host - 99.40 (?), 26.1.2009 19:58

Stroje s uzávěrkou mají kvalitnější hydrostat. Nejrozšířenější převodovkou jeTuff Torq  K46 - ten je i u Vaší hondy. Myslíte si, že vám při takové námaze vydrží těch 1000hodin.

pikacu - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 109.17 (?), 27.1.2009 12:29

Myslím že vydrží víc. Pokud ne, už teď se mi investice zaplatila mnohonásobně - mám najeto celkem 550 motohodin. Nesekám na svahu stále, nicméně pokud je třeba, neřeším. Model sekačky kterou vlastním se s uzávěrkou nevyráběl - dnes možná ano, nicméně v prospektech jsem o tom nenašel zmínku.

Neříkám že si tazatel uzávěrku koupit nemá - ptá se, jestli ano či ne. Já píši svoje zkušenosti a ty jsou, že jsem uzávěrku zatím nepotřeboval - tím ale nechci říct, že kdyby byla, že bych jí nepoužil. Je nutné zvážit, nakolik svažitý terén tazatel seká - a pokud hodně svažitý a uzávěrka by byla investicí pouze zmiňovaných 5k Kč, tak říkám uzávěrku určitě ano. Osobně se ale obávám, že ta investice bude vyšší.

Jinak Hondu jsem zmiňoval z důvodu, že se jedná o spolehlivou techniku a ačkoliv není určena pro profi používání, já s ní sekám již 5 let veškeré travní plochy, které mam nasmlouvány na údržbu a oproti ostatním sekačkám má tato nejlepší poměr spolehlivosti a výkonu. Pokud se někdo ptá a mohu poradit, tak poradím dle svých zkušeností - od toho tady diskuze přece je. Osobně sám uvítám reakce a zkušenosti ostatních uživatelů, rád bych se také něco dozvěděl. Informace: "máte tam tuhle a tuhle převodovku, myslíte si že vydrží?" mi opravdu nic kloudného nepřinese. Vím co ve stroji mám a kolik vydrží ukáže až čas.

S pozdravem J.K.

host - 208.210 (?), 27.1.2009 14:54

Obecne aj u traktoroch platí keď už nie predný náhon tak uzavierku určite a to bez debaty.

pikacu - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 109.17 (?), 27.1.2009 19:43

Ale právě že s debatou. Pokud uzávěrka bude stát kolem 5k Kč, tak není o čem diskutovat. Jenže já se setkávám s příplatkem okolo 10, 15 a někdy i 30k Kč za uzávěrku. Chápu, že je převodovka jinak konstruovaná a zřejmě bude mít i větší výdrž, jenže pro člověka, který si sečením trávy nevydělává a pouze chce mít hezky posekáno, je takový příplatek poměrně značným argumentem proti. To bych raději volil o třídu lepší sekačku bez uzávěrky, pokud svah není příliš prudký (a nesekal když je tráva mokrá), než připlácel za něco, co by nemělo přílišné opodstatnění.

Pánovi, co se na toto původně ptal, bych doporučil zapůjčit si malotraktorovou sekačku na vyzkoušení, ať sám pozná, zda-li je uzávěrky zapotřebí či nikoliv. Dá se totiž předpokládat, že bude sekat pouze ten jeden svůj svah, co má na zahradě, takže pokud to zvládne sekačka bez uzávěrky, pak bych to neřešil a koupil jí. V opačném případě doporučuji příplatek, pokud by sečení neměla být radost ale spíše strach a starost, pak se nevyplatí šetřit (a vím o čem mluvím, věřte mi :-))

Šťastnou ruku při výběru a mnoho spokojenosti při sekání přeji!

S pozdravem J.K.

tktz - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (126) - 169.122 (?), 27.1.2009 20:37

určitě s uzávěrkou!!!rady jako sekat cik cak po svahu je o ničem..vždyď třeba nebude vždy jen na sekání a bude potřeba něco převést na svah a bude rosa začne prokluzovat!!pak se chytne člověk za hlavu, proč já si tenkrát nepřiplatil

host - 99.40 (?), 28.1.2009 20:05

Asi máte pravdu, člověk si kupuje takový stroj s vidinou dlouhodobého používání. Až postupem času člověk zjišťuje co všechno může s takovým strojem dělat. Náklady na případné úpravy jsou pak vyšší než původní úspora. Díky za Vaše názory, musím přiznat že Honda mě hodně lákala a reference pana J.K. byly víc než dobré, ale nakonec půjdu do uzávěrky. Přece jen chci traktor využívat i na tahání vozíku s nákladem. Hlavně na podzim by mě to mohlo omezovat. Tímto rozhodnutím jsem vlastně zabil dvě mouchy jednou ranou neboť v cenové relaci od 100 k- 150 k Kč jsem na trhu našel pouze 2 traktory z AGS. Takže se na ně zajdu podívat, vyzkouším a snad i koupím.

Dušan

tktz - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (126) - 169.122 (?), 28.1.2009 20:24

ještě mě kamarád říkal, že jít jedině do dvouválce, ale to už by bylo asi moc co??  Z jednoválcem ať si prej jezdí doma Přemek, že sponzoři mu dají novej po dvou letech

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz