Vážený HQ 257, včera jsem se musel věnovat jiným pracem na PC, to co jsem si však přečetl nyní od vás, mne po ránu zároveň pobavilo, zároveň vyrazilo dech! Mimo prvních dvou vět, samé bludy. Pro napravení použiji značení svíček Brisk. Standart výrobce v ekvivalentech uvádí - HQ P(R)17Y, STIHL P(R)15Y. Která z nich, dle vás má elektrodu více zasunutou? Žádná, označení Y je pro vysunuté jiskřiště!! Je ověřeno provozem, že HQ správně seřízená, s kvalitním palivem běží na " 15" stejně dobře! Některé znaky závad, které uvádíte, mají souvislost se zapalováním, palivem, jiné však ukazují na úplně jinou příčinu a kapičky kovu na svíčce po "pokuřu " motoru, především ukazují na přidřený motor a nikoli na nevhodnou svíčku! Dnešní svíčky jsou potaveny tak, že teplotní rozpětí a flexibilita, je neodsoudí k zániku ani za výrazně horších podmínek! Vaše diagnoza platila u JAWY a svíček PAL za doby minulé! Zakarbonování svíčky, také má úplně jiné příčiny, nikoli tepelnou hodnotu svíčky, nadměrné množstí oleje, nevhodný olej, nesprávné seřízení karb. a další. Ano, svíčka má mít tepelnou hodnotu, požadovanou výrobcem, to je naprostá pravda, jenže jsem se setkal s osazením výrobcem naprosto nevhodnou svíčkou! Pila, sice bau bau prodej, ale dost známý výrobce, motor osazen minisvíčkou se zasunutým jiskřištěm, svíčka se neustále utápěla v palivu i při téměř (na samé hranici) zavřeném karburátoru! Přeřízl jsem závit, namontoval PR17Y a pila jede jako drak, je to vyjímka, ale i výrobce udělá, ve snaze šetřit, občas chybu!
Vámi uváděné příznaky jsou skutečné, jenže z úplně jiného oboru a ten jste přesně specifikoval v poslední větě prvního odstavce " Studené svíčky se používají pro soutěžní a závodní motory. " A já jen dodám, především 4-taktní! Vzdálenost elektrod u nových svíček není třeba upravovat, při kontrole v údržbě, je-li třeba upravit odtrh, nastavuji 0,55 mm u všech výrobců, někteří požadují 0,6 mm, někteří 0,5 mm a toto je střed.
Jinak ještě trochu z jiného soudku, jak potom vysvětlíte, že na motoru, který mám v autě (Twin Spark), je jedna řada teplejších svíček a druhá studenějších, proč se tedy jedny, nebo druhé neprojevují dle vašich popisů?
Radek