Snižování omezovacích zubů
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chalupář - Stříbrný Zahrádkář (303) - 118.187 (?), 15.9.2008 10:51
Najdete to ve výkresu svého konkrétního řetězu, liší se to asi podle druhu. Např. u mého nízkoprofilového řetězu Oregon 91P to je o 0,6 mm pod přímkou mezi dvěma sousedními zuby.
Brousím to po nastavení dorazu pomocí spárové měrky na brusce Einhell 85 podle potřeby - v podstatě pokud řetěz i po naostření neubírá a chová se, jako by byl tupý.
|
|
|
|
|
|
|
HH - Stříbrný Zahrádkář (154) - 94.115 (?), 15.9.2008 10:52
řetězy motorových pil fungují jako hoblík, když příliš snížíte omezovací zub dochází k zakusování pily do řezu, zvýšeným vibracím a namáhání součástí řetězu, při vysokých omezovacích zubech zase pila nejde do řezu a piliny jsou hodně jemné. Existují na to měrky, kterými si to můžete zkontrolovat, dá se to poznat i podle velikosti a tvaru pilin (vyžaduje zkušenosti, nebo srovnání s novým řetězem), zhruba je potřeba úprava po čtvrtinách až třetinách délky řezacího zubu, když řetěz někam odnesete na nabroušení, tak by vám měli upravit i omezovací zuby. Důležité je aby byly sníženy všechny stejně (nejlíp se toho dosáhne na brusce, pro ruční snížení se používá plochý pilník a měrka) HH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 15.9.2008 13:54
Drobná zásada, tradující se od začátku používání řetězů s hoblovacími zuby, omezováky snižovat od poloviny délky zubu hobl. a jak správně uvedl ARB i HH, ne od oka, ale dle měrky. Fígle těžařů, nejsou pro normální občasné řezání a menší obsahy pil, vhodné. Ještě k úrazům způsobeným příliš nízkými omezováky přidám prasklé kliky, destrukce ložiska u spojky, vymačkané kartery v místě spojky, destrukce kolečka lišty.
Radek
|
|
|
|
|
|
|
host - 128.254 (?), 15.9.2008 18:00
Zdravím, téma jsem nahodil protože si myslím, že málokterý servis má dvě brusky. Jednu na broušení a druhou na snižování, nevěřím tomu že nejdříve nabrousí řezné zuby a potom vymění kotouč, přestaví brusku a brousí omezováky. Pokud se mýlím tak se předem omlouvám. Proč to uvádím, popíšu vám jak brousí řetězy jeden značkový servis kousek od nás. Řetěz nabrousí tak že polovina zubů je modrých a omezováky zřejmě dělají od oka na stolní brusce v ruce, protože se setkávám s lidmi kteří mají menší kubatůry pil a řetěz se jim po onom nabroušení stále zakusuje. Po prohlédnutí onoho řetězu jsem nabyl přesvědčení, že to opravdu brousí od oka. Pod jistou záminkou jsem se dostal do dílny v onom servisu a opravdu jsem tam viděl jednu zbídačenou brusku a podle zaprášení krytu kotouče ho rok nikdo nesundaval. A další můj dojem z onoho servisu je také to, že mydlí všechny řetězy na 60 stupňů úhel ostří, protože ovládací prvek na této brusce nebyl ohmatán. Jaké máte zkušenosti s broušením v servisech? Standa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 97.16 (?), 15.9.2008 19:29
Já kontroluju omezováky po každém nabroušení. Řetěz mám ve staré liště ve svěráku, na řezací zuby položím rovnou plochu kovového úhelníku a měřím měrkama pro automechaniky. Zjistil jsem, že je dobré srovnat omezováky i u nového řetězu, jsou tam dost velké rozdíly. Omezováky ubrušuji malým brusným kotoučkem upnutým v ruční vrtačce. Je to rychlejší než doporučovaný plochý pilník, ale chce to nacvičit. Milan.
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 15.9.2008 19:52
To je to co jsem psal o fíglech profíků, jedním lehkým tahem srazit omezovák u nového řetězu, se dělá jen u měkkého dřeva! Rozdíl ve výškách je u levných řetězů. Je třeba mít "to v ruce" a brousit opravdu z lehka a do kulata - viz. níže -
Pro THTH- 3x brousit a 1x omez. je pro profíka vražda, taková borovice na písku si řekne o broušení každou nádrž a když jich dělá za směnu 5, je to 5x brousit! Řetěz by po pár kubíkách vyhodil. Přebroušení znamená přetažení třeba jedním, dvěma tahy! Osobně mám dvě brusky, velkou JOLLY a mini JOLLY, na malé je stále kotouč na omezováky a je to velice rychlé.
Radek
|
|
|
|
|
|
|
TH - (4) - 180.138 (?), 15.9.2008 19:33
Dobrý den broušení omezováků je velice jednoduchá věc i pro laika řetěz necháte na pile upnete do svěráku vezmete měrku a pořádný pilník myslím tím kvalitní husqvarna nebo oregon atd a zbrousíte až na měrku pozor na označení hard a soft hard tvrdé soft měkké ideální je soft na měkké a syrové tvrdé hlavně nezapomenout srazit hranu protože po broušeni se udělá hrana náběhu omezovací patky musí být ze strany náběhu kulatá aby pěkně klouzala po dřevě častá chyba laiků ale i profíků, protože se jim s tím nechce ztrácet čas jinak 3x brousit 1x snižovat omezovák +-to tak vychází
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|