Řetězová žací hlava
|
|
|
|
 |
 |
|
MArty - Stříbrný Zahrádkář (111) - 187.141 (?) 6.9.2009 18:59, zobrazeno: 20717x
Našli jsme na internetu "reklamu" na řetězovou žací hlavu. Moc by mě zajímalo, máte-li s ní nekdo praktické zkušenosti a jaké. Máme křovinořez Oleo Mac 725 D a tak by mě zajímalo, zda tu hlavu "utáhne". Díky
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 223.41 (?), 8.9.2009 7:40
Také by mě to zajímalo. Nemáte ji někdo?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 132.8 (?), 14.9.2009 9:55
Sice ji nemám, ale když se se na ni koukal v reklamním sloupci, přijde mi docela nebezpečná. Kdyby se jedno oko řetězu utrhlo, mohlo by napáchat docela nebezpečné zranění. Stačí sekat nějou zarostlou louku, nabrat kámen a oko praskne aniž by jsme to postřehli. Pak stačí ještě jeden takový úder a odtrhne se...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.83 (?), 14.9.2009 14:25
Sice ji taky nemám, ovšem pokud se správně domnívám že zmíněný "křovinořez" patří mezi stroje o výkonu cca 0,9 kW, tak na to zase klidně zapomeňte.
Mám více než bohatou několikaletou zkušenost s hliníkovými hlavami Oregon, do kterých se používá 1 nebo 2 patrová sada zubatých plastových strun o průměru 3,5 a 4mm. Používám je na stroji o několikanásobném výkonu a i tak má v záběru honičku. Rozdíl mezi např. nožem a touto hlavou už jen při roztočení na plný plyn bez záběru je velice znát.
Při práci od nástroje odletují úlomky všeho možného takovou rychlostí a takovým směrem(i přes originál.ochranný kryt nástroje),že bez speciálního protipořezového ochranného oblečení, kvalitní ochrany obličeje a rukou se o to raději ani nepokoušejte.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 223.41 (?), 16.9.2009 8:39
Moc jste mě nepotěšili, obávám se, že já zase nepotěším výrobce potažmo prodejce. V každém případě díky za info, přesně toho, že bude potřeba křovinořez s vyšším výkonem, jsem se obával. Co se týče ulétnutí článku řetězu, sice ve všech reklamách na tuto hlavu píší, že se jedná o řetěz, který by to měl vydržet, takže snad ano a podobný problém by nastat nemusel. Zase na druhou stranu reklamy ve mě moc důvěry nevzbuzují (a je to čím dál horší).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.83 (?), 16.9.2009 9:43
Jak už jsem psal - daleko větší důraz bych kladl na nebezpečí odlétnuvších částic od pracovního nástroje, než že by se poškodil vlastní stroj a kus ho odlétl. Kdo nezažil na vlastní kůži tomu nemusí věřit, ale při pracovních otáčkách silnějších strojů je to fakt "zážitek."
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 223.41 (?), 16.9.2009 13:34
Jo jo, s tím souhlasím, kamínek nijak velký v pohodě rozbije sklo u auta i když toto stálo asi 10 m od místa sekání. I když mi není zrovna jasné, jak to souvisí s řetezovou sekací hlavou, protože onen kamnek byl odmrštěn obyčejnou strunou.
A pokud se používají nějaké 3 a více zubé kotouče tak k odlétnutí částic při sekání nedochází?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.83 (?), 16.9.2009 13:54
No tak s řetězovou hlavou to souvisí asi tak, že pokud máte nějakou představu o tom, co dokáže normální strunová hlava, tak si to znásobte asi tak 10x a máte obrázek o schopnosti speciálních ozubených strun Oregon a bezpochyby i řetízku. Fakt ale je, že s tím rozšmelcujete ledacos na prach!!!
Pochopitelně může nastat situace, že pokud se Vám podaří "správně" strefit např.kámen kovovým kotoučem, taky to kus poletí. V porovnání s těmito speciálními nástroji je ale riziko u kotouče zcela minimální.
Já se Vám ale snažím vysvětlit, že hlavní problém pro amatéra je u těchto ne zcela běžných nástrojů v obrovském množství rozdrcených odletujících částic směrem k obsluze i přes správně použité kryty.Vyvinuty byly totiž pro delší životnost v nasazení v lesích, kde není nouze o nárazy na zbytky malých pařízků a dalších překážky.Tam Vám normální struna vydrží jen chvíli. Předpokládá se použití proškolenými profesionály, kteří používají patřičné ochranné pomůcky. To ale nic nemění na faktu, že málo výkonný stroj je pomalu ani pořádně neroztočí - mají mimo jiné i veliký odpor vzduchu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 223.41 (?), 16.9.2009 14:28
Já to chápu a děkuji vám. Jen mi nebylo jasné, jaký je v tom rozdíl, je-li použit n-zubec či řetězová hlava. No a že ani se strunou nesekám v pantoflích a bez kukly to vá sice být jasné nemusí, ale "sichr je sichr" a tak jsem i ve velkém vedru postrojen zcela "předpisově a dle návodu".
V tom případě, že máte nějaké zkušenosti bych měl dotaz: co použít na sekání horské louky, která byla dříve spásána kozami a dnes na ní roste vysoká tráva společně s tu a tam náletovými stromky zatím tak do výše max 1 m. průměr stromků je tak do 3 cm. Přiznám se, že se mi nechce neustále měnit sekací nástroje a nijak zvlášť mi nezáleží na estetice, jen mi jde o posekání trávy a zbavení se náletů. Poněkud jsme zanedbali pravidelné sekání trávy a dnes už jsou stromky takové, že je nelze useknout jen strunou, ale ne vždy jsou ve vysoké trávě vidět. Vzhledem k tomu, že se jedná o horskou louku u lesa, jistě není vyloučen výskyt kamínků až větších šutrů, které dnes ukrývá tráva. Díky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.83 (?), 16.9.2009 15:47
Pokud se Vám jedná o křovinořez tak na něj pro toto určení jednoznačně kvalitní kotouč. Podstatný ale bude hlavně vlastní stroj - ergonomie, výkon,hluk, vibrace...
Osobně preferuji 300 mm třízubý kotouč pro velmi rychlou práci s výkonným strojem, o něco lépe vyvážený bývá čtyřzubý, má ale menší záběr. Podle výměry pozemku je dobré zvolit počet nástrojů a nosit je s sebou.Po otupení okamžitě obrátit nástroj a příp.pak měnit za rezervní nabroušený. Setkal jsem se (i zde) s lidmi, kteří volí zásadně strunu. Pokud se bavíme o zelené vysoké trávě s nálety - tam je struna nesmysl - strávíte tam mládí a budete mít takovou přírodní barvu ,pokud tráva uschne nastojato, pak do ní strunou lze.Počítejte ale s tím, že sečení strunou je časově náročnější než nožem a i pro vlastní stroj je to větší námaha.
Na Vašem místě bych zakoupil pro první sečení pilový kotouč o co největším počtu zubů a dal si práci s pečlivým prvním "posečením" trávy včetně náletů tímto. Na kameny si prostě budete muset dávat pozor. Až se náletů zbavíte, každé další pravidelné sečení už nebude zdaleka tak náročné a posoudíte sám, co tam vlastně naroste.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|