Pomoc s výběrem malého traktoru
|
|
|
|
|
|
|
host - 47.145 (?) 5.4.2010 13:11
Ovlivnitelný jsem lehce, protože toho moc nevím :-) Zaskočila mě totiž informace, že rotačka dá traktoru tak zabrat, a že 40 koní mi ani zdaleka stačit nebude. V tom případě bych musím do vyšších výkonů a abych se nějak vlezl do rozpočtu, tak asi musím slevit s kabinou. Přemýšlel jsem nad ní a asi by mi byla na houby. V zimě dělat pravděpodobně nebudu nic, leda vyjímečně. V létě by se asi hodila klima, což jsou další investice a opět spotřeba výkonu. Zetory beru v úvahu pouze jen v provedení kabrio s výkonem 65 Hp, což by mělo stačit pro sekačku.
Mate mě ale, jak si na stránkách Deutz - Fahr a nebo Landini jezdí s traktory Agrokid a Mistral se sekačkou nebo mulčovačem. Přitom s výkonem max 50 koní. Stejně tak Kubota (L 4050). A vypadá to, že ji to velké problémy nečiní - nebo je to drz reklamní tvrzení výrobce?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.26 (?), 5.4.2010 13:30
samozrejmne i k malemu traktoru se delaji male rotacky a male mulcovace ale to je spise na udrzbu zahrad nebo parku do 1 ha kdyz se zeptate prodejce nekde na vystave tak vam klidne doporuci na 1ha i teru jen kdyz bude mit kseft ja osobne bych se starsiho zetora nebal ale ja mam na to jiny pohled s traktory delam 30 let a vse si na nich opravim sam prave proto ze starsi zetory jsou jednoduche s dnesnima uz bych mel taky potize hlavne kdyz je tam elektronika
|
|
|
|
|
|
|
host - 3.83 (?), 5.4.2010 13:44
Nic ve zlém, já jen že Váš první dotaz působil dost jednoznačně.
U té trávy pochopitelně záleží na skladbě porostu, jeho hustotě a výšce.Viděl jsem už dost silnějších traktorů trápících se s rotačkami na hranici možností. Rezerva výkonu žádná a všechny součásti jedou prostě nadoraz. Částečně to řeší použití nízkoenergetických diskových sekaček.Musíte si ty pozemky projít a zvážit pracovní šíři na jeden záběr. Pokud se za velký traktor připojí sekačka o záběru cca 1,2m, je to stejně otravné ježdění jako u malých traktorů.To jestli nakonec pojezdíte louku o 3-5 záběrů rychleji je naprosto jedno.Na skladbě a hustotě porostu záleží nakonec i rychlost pojezdu, jakou při sečení budete moct zvolit. Pak teprve nastává přednost velkých silných strojů, což tedy rozhodně není Z 4011.Pokud by pozemky byly ve velmi špatném stavu co se týče např.nerovností, přichází k duhu výhoda velikých kol u velkých traktorů...
Prostě se jeďte na všechny stroje osobně podívat, do všech si sedněte(nechte se svézt i po nerovnostech ať máte představu o komfortu a hluku při skutečné práci-to může být v některých případech docela překvapení). Nespěchejte s výběrem - kdo mi neumožní vidět stroj v provozu (při práci) mě dál nezajímá!!! Prozkoumejte rychlost dodávek ND, ochotu servismanů, cenu servisu a jeho dostupnost pro Vás. Bude Vás to stát čas a ježdění, ale jinak se stroj padnoucí Vám na míru nalézt nedá.Deere pořádal po republice dny otevřených dveří, vždy do jednotlivého střediska svezli veškerý sortiment na určitý termín.Poptejte se na to-uvidíte celou možnou paletu takových strojů pohromadě.Na internetu se celý problém s výběrem nikdy kvalitně nevyřeší.
|
|
|
|
|
|
|
host - 47.145 (?), 5.4.2010 13:57
Děkuji všem odpovědi k mému dotazu. Všechny zásadní názory zde už asi padly a dám na radu posledních příspěvků a užší výběr si zajedu otestovat. Snad to nějak kloudně dopadne :-)
|
|
|
|
|
|
|
jonCA - (2) - 210.49 (?), 5.4.2010 16:54
Pozerali ste aj malotraktory Vinea, Cabrio, Vega
myslim dobre spracovanie a technické parametre.
Nejaké názory?
|
|
|
|
|
|
|
jonCA - (2) - 210.49 (?), 5.4.2010 16:58
|
|
|
|
|
|
|
host - 47.145 (?), 5.4.2010 18:54
Na tyto traktory jsem se také koukal, ale někde na fórech, snad ještě minulý rok, jsem zjistil, že je to taková skládačka, která není dotáhnutá do konce a prý se nedostatky upravují tak jaksi během výroby. Nevím co je na tom pravdy, ale nechci riskovat. Jejich cena není zase až tak příznivá, aby mi to za to stálo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 149.67 (?), 8.4.2010 12:20
Tak to jste zjistil zcela správně, jsou to stroje, jejichž vývoj hodně zaspal a prodávají se jen z mně neznámého důvodu, kterým je možná sentiment, možná předchozí dobrá zkušenost, ale neochota vyzkoušet něco nového a lepšího. Výše uvedená doporučení Vás směřují správným směrem, u Deera si ale nejdříve prověřte náklady na servis, jedná-li se o čistě privátní užití traktoru, mohly by Vás nepříjemně zaskočit. To platí i o italských strojích. Spíše bych se držel těch korejců (Kioti, TYM, LS), vybírejte dle toho, na co máte nejblíže servis. Číňany jste zavrhl hned v začátku a dle mého názoru správně, v těchto velikostech a výkonech zatím u nás není nikdo, kdo by Vám poskytl odpovídající servis (byť slibovat může něco jiného).
|
|
|
|
|
|
|
andy.wise - Zlatý Zahrádkář (585) - 174.65 (?), 5.4.2010 17:47
Původnímu tazateli: Ještě pár drobností. Malá hmotnost a krátký rozvor a rozpor malotraktoru snižují komfort jízdy, zejména při zátěži, a také na podélných a příčných nerovnostech (třeba na souvrati) kdy je potřeba s traktůrkem více zápasit.
Další věc - kabina. Mám na traktoru kabinu bez dveří, považoval jsem ji za zbytečnou, tak jsem ji sundal, ale v létě se opékat na slunci není nic příjemného a ta plachetka, co nabízejí dovozci, zepředu před sluncem téměř neochrání. A když mě jednou chytil vichr, déšť a kroupy, tak jsem kabinu dával rychle zpátky.
Poslední, co mne napadá - zjištění cen základních náhradních dílů a spotřebního materiálu. Namátkou, kupoval jsem jabko závěsu na zetor, stálo asi 500,-. Jabko na rychloupínací závěs johndeera stálo 4500,-. U japonců to může být ještě větší legrace.
|
|
|
|
|
|
|
host - 47.145 (?), 5.4.2010 18:37
Děkuji za informace. Koukal jsem na hmotnosti a John Deer a Landini mají k 1,7 tuny, v rozvoru je lepší Deer. Vyřadil jsem, po zjišťovaní rálných velikostí, už několik značek a taky i Kubotu. Vhodný model se totiž i bez kabiny pohyboval cenově hodně vysoko. Deer i Landini jsou levnější. Zjistil jsem, že známý vlastní Landini Powerfarm a je s ním velmi spokojen. Předpokládám, že i Mistral bude stejné kvality. Vidím to tedy na dvě zmíněné značky. Tu kabinu asi nechám plavat. Přece jen je to dost velký příplatek - až 150 tisíc. Navíc mi docvaklo, že budu sekat trávu i v sadu a tam se mi bez ní bude lépe manévrovat. Myslím, že navíc ty kabiny jdou i dokoupit nebo ne? Kdybych zjistil, že práce s ní bude zásadně lepší, tak bych tedy do ní investoval. Pořád mi ale vrtá hlavou ten Zetor cabrio. Je to už prakticky pomalu zemědělský trakotor. Cena je ale stejná jako u výše zmíněných. Zajdu se na něj mrknout a pak uvidím. Vidím, že než to všechno oběhám, tak bude pomalu podzim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|