Pro staré sady mám slabost, můžu vědět kde přibližně leží ten váš?
0,5ha je podle mě hraniční plocha mezi jednoosák a malotraktor
když to beru podle své zkušenosti, tak na sad u domu (lehce přes 0,5ha) mám mulčovač F-550 a na polní práce GRAVELY s rotačním pluhem a rotavátorem z roku 1955 a je to tak akorát, letos prvně jsem mulčoval už dvakrát, vždy to vezme tak 6h práce (i včetně křoviňáku na dodělávky), tráva tam moc neroste, je to bývalé pole
na další náš (úhor) cca 2,5ha právě řeším zahradní traktůrek se sběrem, vždy tam mulčuju F-550 plochu cca 1,2-1,5 ha jednou ročně, protože víckrát to nemá smysl i tak je na konci sezóny tráva lehce na kotníky, ale nebaví mě za tím běhat a hlavně potřebuju posekanou směs do kompostu
1ha až 5ha bych to viděl na klasický malotraktor 4x4 Kubota & spol 15-25hp, jinak je to trápení
a nad 5ha mám Zetora, kterým obhospodařuju asi 7ha luk
co se techniky týče, zažil jsem mnoho spokojených s VARI (Hondou motorem!), ale vždy to byla plocha kolem domu řádově tisíce metrů, jakmile došlo k navýšení obhospodařované plochy, téměř vždy si sousedi pořídili malotraktory 4x4, případně lehký Zetor
osobně bych v okruhu jednoosých dal přednost jednoosým malotraktorům od italského výrobce BCS řady 710, 720, 730, 740, 750 PS.
o FPD jsem slyšel, nemám vlastní zkušenost, co mě ale totálně odrazuje od těchto jednoosých je fakt, že veškeré ovládací prvky jsou ovládány ručně, což v případě práce se strojem značně ztěžuje ovládání stroje, člověk má pak opravdu málo rukou aby držel balanc stroje a ovládal jeho funkce