postříkat proti plevelu -(pokud se chcete zbavit plevele Rounfup Bioaktiv)- počkat do prvnich příznaku a mezi tím rozhazet hnuj či kompost - a bud podmitku a nebo středne hlubokou až hllubokou orbu dle typu a hloubky ornice a nechat přemrznou... nic jineho neni - me čeka letos to same na brambory ;)
Pamatuji dobu, kdy se oralo potahem a ledem ležící půdu delší dobu nedokázal rozorat pár koní a najímal se zápřah volů. Můj děda je měl a tak jsem byl svědkem orby ladem ležícího pole. Dneska určitě traktor a pořádný.
Fréza tohle opravdu nedokáže chce to opravdu silný traktor s pořádnými koly. Záleží samozřejmě na skutečném stavu pozemku a také na tom s čím se tam dostanete. Čím větší traktor tím lepší naděje na úspěch. Také jsem to absolvoval.
na jaře jssem si vzal zpět kousek louky od JZD a to je síla ani tráva tam nechce růst. V půdě není žádný humus jen kvanta šutru. Rýčem se člověk nechytá zarýt se dá maximálně 5 cm do hloubky. Jdu na to rotavatorem - vyhodí všechny větší kameny nahoru a postupně se prokousává hlouběji až na požadovanou hloubku. Jinak se mi půdu zpracovat nepodařilo. Je to sice o ruky, ale jde to. Ted na podzim nechám záhony tak jak jsou a na jaře je přejedu znovu rotavátorem.
15 krát 10 metrů není žádné pole.Na to stačí basa piva, kvalitní rýč Fiskars a pořádný svaly.Myslím že jinak není co řešit.Na jaře bych vzal motyku, trochu hnoje a zasadil brambory a bylo by to pěkně zkultivované.Sám jsem před lety takto zůrodnil část zahrady která ležela 20 let ladem.Přeji hezký den.