Doporučím to co dělám sám. Olej by neměl být prošlý. Každý bioolej má nějakou trvanlivost. V žádném případě neberu nalévané oleje "ze sudu" byť jsou levnější. Nevím jak jsou staré, co je to zač, jaké jsou tam nečistoty, kdy byl naposledy sud prázdný a čištěný.
Osvědčený olej je v mém případě Mogul Alfa Bio. Nevím jestli je nejlepší ale mají jej po ruce. Je ve všech Hambajsech, bauhajzlech a dalších prodejnách které mám po ruce. Otáčí se na trhu, není starý. Olej z nádrže nevylévám!! Nádrž neproplachuji. Naopak nádrž vždy doleju až po okraj před delším uskladněním. Aby tam bylo minimum vzduchu. A taky tak nějak pro jistotu-abych nezačal řezat bez oleje. Pila mi ležela zatím nejdelší dobu déle než 3/4 roku bez práce. Naprosto žádný zákal ani zaschlý olej jsem nepozoroval. A to jak v pile tak ani v poloprázdné láhvi s olejem. Schváně si zkuste postavit někam láhev s olejem-jestli se vám uvnitř olej zdrcne neba zaschne. Zkuste si vylít deci oleje do skleničky nebo misky. A nechat ji někde stát ve stínu. A přisypte do ní nějaký bordel a piliny. Jestli vyschne. A za jak dlouho. Mě se to ještě nepovedlo. Nesmí být na přímém slunci, UV paprsky bioolej rychle rozkládají. Koneckonců pilu taky nemám postavenou na sluníčku. A i kdyby tak v nádrži mám tmu. :-)
Pilu jsem neproplachoval ničím už více než 3 roky. Převážně špalkuju smrkové a borové souše-takže prach, dřevěná drť, pila má zápřah na plný plyn. Lišta je horká, že při položení do trávy syčí. 10 lahví oleje sdělám jako nic. Pilu VELMI USILOVNĚ čistím po každém řezání (každý den). Otírám olej smísený s dřevěný prachem, nenechávám bordel v pile, v liště, kolem spojky, kryt vytírám. Používám starý zubní kartáček a hadr. Vyhýbám se taky olejům, o kterých se na forech tvrdí že vysychají jako je Bipol (a další si nepamatuji). Prostě jen tak pro jistotu.
Pokud někdo mluví o zaschlém oleji, velmi pečlivě se ptám jaká to byla značka. Jak byl olej starý. Odkud jej koupil. V naprosté většině jsem zjistil, že používal jedlý friťák a mísil jej s něčím jiným. Nebo to byly bezejmenné slivky čepované z nějakého 500-litrového sudu byť s hezkou "originální" nálepkou. Však i tady na diskuzních portálech je toho fůra. Zkušenosti servisáků beru trochu s rezervou, protože ne každý se jim přizná.
Letos na začátku zimy jsem ze zájmu a v rámci generální očisty rozebral desku pod lištou a zkontroloval čerpadlo. Nic jsem nepozoroval. Žádné slepené kusy, chuchvalce, zaschlý olej. Prostě jen normální mastný a trochu od pilin zaprášený bordel. Po 3 letech...
Mám silné podezření a teorii, že na zalepení pily se podílí kombinace nevodného oleje a čerstvé smůly. Samotný olej je dobrým rozpouštědlem stromové pryskyřice. Věřím, že kombinace živého a "mokrého" smrku s olejem se na tom může podílet. Mokré piliny a kapky smůly zasviní pilu. Kdo si někdy sáhl rukou na čerstvě oloupaný mokrý kmen smrku tak jistě tuší o čem mluvím. Olej se časem rozpadne a ze smůly vznikne lepidlo. Možná že mám štěstí na suché dřevo bez mízy. Jenže nemám pořád jenom soušky. Řezal jsem i čerstvé čerstvé a zatím žádný problém. Takže buď mám štěstí nebo dobrý olej nebo to řeší to pravidelné čištění pily.
Tolik z osobní zkušenosti. Prostě jsem si nechtěl stříkat olej na vlastním pozemku. A řekl jsem si, že když už, tak ta tisícovka za nové čerpadlo mě nezabije. A za ten pokus mi to stojí. Ale zatím jí ale nebylo potřeba. Třeba za půl roku nebo za rok potřeba bude a budu hudrovat, že jsem tam, já trouba, včas nedal M6A.