(Dúfam, že máme všetci jasno, čo je psychiatria, čo psychológia a aký je v tom rozdiel.)
Podľa mńa je to práve naopak. Ak tvrdíte, že ide "psychiatrické výskumy", tak je to Váš subjektívny dojem. Vy prezentujete učebnicové psychologické modely (dnes už prekonaného) radikálneho behaviorizmu 80-tych rokov ako „psychiatrické výskumy“ Spomínate „jedného slávneho amerického psychiatra“ spojeného s uvedeným modelom learned helplessness. Bol snáď Seligman týmto slávnym psychiatrom? Nie. Seligman je psychológ. Váš názor o extrémnej potrebe biologických modelov v psychiatrii je tiež extrémny. Hypotéza je hypotéza, model je model a model nedokazuje z metodologického hľadiska hypotézu. Preto ťažko hovoriť o extrémnej potrebe. Najlepšie by bolo adresovať otázku o extrémnej potrebnosti behavioristických modelov priamo na niektorého psychiatra z PCP. Určite Vám odpovie. A to s úsmevom.
Nikto nepochybuje o tom, že moderná psychiatria je biologicky orientovaná, a to už dosť dávno. Či už začneme Ľudovítom XIV. a rokom 1656 (odkedy je moderná) alebo Kraepelinom o 2 storočia neskôr (odkedy je aj biologická) - psychiatria tu bola skôr, ako psychológia. Keby psychológia nebola vznikla, tak by bola psychiatria bez nej dodnes. Snaha psychológov montovať sa do psychiatrie podľa mňa vyplýva z nejakého skrytého komplexu pripomínajúceho „freudovský komplex kastrácie u žien“, ktorý si „živia“ v sebe psychológovia samotní. Sami seba pasujú do subdomény psychiatrie a skryte veria, že je to dokonca naopak – psychiatria ako subdoména psychológie. Nie je! Psychiatria má svoj piesoček a psychológia tiež svoj. Psychiatrom to nevadí, niektorí psychológovia to nesú s nelibostí. Laici zase pletú jedno s druhým. Tak ako má obvoďák k dispozícií biochemické laboratórium, tak môže psychiater využiť služby klinického psychológa. Ale niežeby si pre absenciu behavioristu a jeho biologických modelov podrezal žily.
Radikálny behaviorizmus má svoje obmedzenia a trhliny. Preto ho dnešná psychológia v tejto forme odmieta - nepostihuje totiž skryté mentálne procesy. Neda sa všetko namodelovať. Námatkovo taká "fyzická príťažlivosť" - je to čiste subjektívna záležitosť, sebelepší behaviorista s tým nepohne.
Ja nesdielam v tejto veci Váš názor, Vy môj. Nemusia sa zhodovať. To je OK.