Elektricka strunova kosacka Dolnmar ET-100 C

host - 71.203 (?) 
24.6.2007 23:41, zobrazeno: 28723x

Mame pozemok asi 670 m2 a potreboval som na nom pokosit vyssiu travu (do 30 cm) a rozne polne buriny  (az 70 cm) pred dalsmi upravami a zakladanim travnika. V podstate sa jednalo o spustnute pole.

Dlho som uvazoval nad vyberom toho spravneho stroja. Krovinorez som nechcel, lebo by som ho nevyzuzil. Za pozicanie (na dva dni) by som zaplatil 1000 az 1800 korun, tak som sa radsej rozhodol tieto peniaze investovat do silnejsej strunovky.

Volba medzi elektrikou a benzinom, bola jasna:

Elektrika pretoze je tichsia, netreba dolievat palivo, netreba nic nastavovat a nakoniec je aj lacnejsia a kabel tahat mi nevadi.

Tak som pozrel na internete roznych vyrobcov a nakoniec ostali vo finale Viking a Dolmar. Zvitazil ten cerveny :)

Zoznamenie

Prve prekvapenia ma cakali uz v obchode ... ked som si ho nechal ukazat, bol som prekvapeny ako je dobre vyvazeny a ako dobre sedi v ruke. Potom som poprosil predavaca aby ho zapojil a spustil ... Tak som si zapchal usi - ved 1000W v malej miestnosti narobi celkom rachot ... ale kupodivu to bolo tichsie ako moja 700W vrtacka pri max otackach... a ten zvuk ... radost pocuvat. Uz som sa nevedel dockat kedy ho pusitm na zahradu.

Prve kosenie

Pri prvom teste som s nim robil dve hodiny takmer  bez vypnutia motora, najdlhsi oddych bol asi 1 minutu, lebo som zufalo hladal nejake znamky prehriatia ale marne... jedina teplejsia cast bola na konci hriadela v mieste uchytenia zacej hlavy. Ale stale teplota v norme, kludne sa to dalo udrzat v ruke. Takze po prvom dni som zistil, ze: je silny, tichy, minimalne vibracie (a nie len v antivibracnej rucke, ale aj na samotnom motore) , dobre drzanie a ovladanie, vydrzi aj dlhu pracu a ochotne ide aj do hustej travy. Na druhej strane, som zistil ze pri vahe 5 kg by sa na moje slabe ruky hodil aj popruh a ze struna nevladze posekat hrubsie buriny (primer asi nad 10 mm) ... takze tie som dorazil rucne.

Druhe kosenie

S odstupom asi 3 tyzdnov som sa rozhodol dokoncit zacate dielo a v sobotu som na polovicke nepokoseneho zvysku zahrady vytrhal tie najhrubsie buriny, aby som v nedelu mohol veselo kosit ... V nedelu rano som vyrazil s nadsenim do boja a tesil som sa ako mi to ide, az kym sa mi neminula struna ... tak som vybral novu co som si kupil do zasoby, vytiahol manual a pekne namotal novu. Bol som zvedavy, ako sa bude nova struna spravat, lebo original Dolmar mala stvorcovy prierez, bola ohybnjesia a podla vyrobcu mala byt aj tichsia ako standardne struny. Pri prvom spusteni som pochopil ze vyrobca neklame ... povdny decentny zvuk rotujucej struny sa zmenil na vyrazne svistanie. Ale stale bola hlucnost zostavy v pohode a ani si nevyzadovala chranice sluchu. Dalsia zmena nastala, ked som novu strunu oprel o burinu ... vtedy som lutoval, ze sa povodna struna neminula uz pri prvom koseni. S novou tvrdsou strunou sa prejavila sila stroja a posunula hranice pokositelneho podstatne dalej. Struna nemala ziadny problem s burinou okolo 10 mm a neprekazali jej ani hrube vyschnute stonky. Bola to naozaj radost kosit.

Takze na zaver by som povedal ze nelutujem tych 4390,- korum ktore som za ET-100 C zaplatil. Lebo viem ze mam kvalitny nastroj s ktorym je radost robit. Uz teraz sa tesim ked burina podrastie.

Jedinou nevyhodou tejto strunovky je, ze sa na nu neda pripevnit zaci list. Ale to je asi zamer, lebo pri svojej cene a vykone by bola zdatnou konkurenciou slabsim benzinovym krovinorezom.

Este posledne odporucania - tvrdsia struna kosi lepsie a vzdy pouzivajte ochranne okuliare - kusky travy do mna narazali pravidelne a ked som zadrel do zeme, kamienky a hlina lietali tak do 7-8 m

S pozdravom, Juraj

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 71.203 (?), 24.6.2007 23:47

Taky som bol nadseny, ze som aj nazov skomolil...

host - 17.105 (?), 16.3.2009 12:22

Jaká je struna hrubá a od jakého výrobce jste koupil náhradní.

host - 25.139 (?), 12.8.2009 15:52

Je to asi 2mm hruby tvrdy cerveny silon kruhoveho prierezu. Myslim ze nie je podstatny vyrobca (tusim je to made in CZ), ale to ze ten silon je tvrdsi, tym padom sa netrha tak ako povodna makcena struna.

host - 20.85 (?), 16.7.2009 10:03

Ake, su vase skusenosti po dvoch rokoch, spolahlivost, servis

PP

host - 25.139 (?), 12.8.2009 15:54

Stale spokojny, ale kedze som uz polozil na vacsine pozemku travnik a uz tam aj byvam, nie je toho kosenia tak vela. 3-4 krat do roka pokosim asi 200m2 buriny. Zatial ziadny servis nebolo treba.

host - 44.158 (?), 13.8.2009 21:23

Aky dlhy kabel pouzivate alebo Ste pouzil, ked Ste zacinal kosit tych 670m.Teraz kosite asi aku vysoku tu burinu a kolko vam to trva. Dakujem

PP

host - 63.65 (?), 15.8.2009 21:44

Kabel je dlhy 20m.

Teraz kosim tak do 50cm, ale nemam to zmerane, dohadom mozno tristvrte hoinu, ale to je velmi nepresne cislo.

host - 53.137 (?), 16.8.2009 15:26

Dakujem za odpoved. pp

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty