Benzínová sekačka vs. Aku sekačka
|
|
|
|
|
|
|
|
zdenekfm - (27) - 35.215 (?), 1.3.2021 16:21
Nás učili, že elektrický výkon je dán součinem napětí a proudu, nikdy ne jen napětím. Zkuste si porovnat na heuréce např. ty akušroubováky a zjistíte, že existuje i řada šroubováků o napětí 12 V nebo 14,4 V výkonnějších než těch s 18 či 20 V baterií.
Napětí, třeba u těch elektromobilů (dnes už i 800 V) se zvyšuje k vůli rychlejšího nabíjení a snížení zahřívání a ne z důvodu zvyšován výkonu motoru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 38.176 (?), 1.3.2021 10:54
Mám Stiga 48 SVQH s pojezdem, takže Honda motor, ale jsem s ním spokojený - sekám s tím také okolo 400m2, 1x za dva až tři týdny, střídám mulčování s normálním sekáním, dost to usnadní práci. Kupuju alkylátový Aspen 5l benzin za 600Kč, ale zase není vůbec cítit. Aku bych na takovou plochu nekupoval, z důvodu velké investice do bateriíí, když odejdou. Mám pár menších Makit nářadí, které nepoužívám tak pravidelně, a na trávník jsem pouze kupoval Makitu strunovou sekačku na okraje kolem záhonů a stromků.
|
|
|
|
|
|
|
host - 26.119 (?), 1.3.2021 12:29
Mám Stigu 46SB z roku 2013.Do motoru BS 450 leju optimal, stejně jako do Vari XP-200.Na jaře nastartuju a jezdím další sezonu.Ale, k původnímu dotazu.Na jaře 2019 mi "zamrzlo" pravé rameno, a milou Stigu jsem nedokázal nastartovat.Takže jsem probíral AKU.Nakonec jsem se rozhodl pro Stigu SLM 3648 AE.36 cm záběr,48V napětí AKU(toto je důležité).AKU 5Ah má (5*48) 240Wh.Proto, jsem taky vyřadil Makitu (má oblíbená značka nářadí i AKU),ktrá používá 2*18V v sérii takže má 2*18*5=180Wh.Toto se stalo na jaře 2019.Vprůběhu roku jsem dokoupil vyžínač SGT 48AE, další akumulátor 5Ah a vloni ještě kultivátorek.Všechno nářadí používám ke své velké spokojenosti.Určitě se AKU nebojte.Mám to vyzkoušené.(mmch v sobotu mi bylo 70)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 101.15 (?), 22.3.2021 7:16
Neřešte u AKU plochu, ta je za ideálních podmínek, podle mě je jediný smysluplný údaj počet košů který sekačka na jeden akumulátor naplní.
|
|
|
|
|
|
|
host - 101.15 (?), 26.3.2021 6:56
Ta "velká" investice do baterií se dá docela dobře posoudit. Spočítejte náklady na provoz (olej, filtry apod. plus pohonné hmoty) a zjistěte jak dlouho vám baterie musí vydržet aby její pořízení vyšlo ekonomicky stejně. Provozní náklady u aku jsou o hodně nižší, v podstatě se dá říct že peníze které postupně vydáte na provoz u aku zaplatíte hned a jde jen o to jestli baterie ekonomicky přežije provozní náklady benzinu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 35.164 (?), 17.10.2022 11:27
ja mám aku kosačku, ale čo sa týka výdrže akumulátora musím podotknut, že ju ovplivnuje milion faktorov. Ked je tráva hustá, tak má výdrž na nabitie menšiu. Ked je vyššia, tiež to ovplivní výkon. Vlkost plochy je velmy relevantný pojem, začne ju ovplivnuje i čas. Výdrž tiež ovplivnuje, na aku výšku kosíte trávu. Ja som aku volil kvoli tomu, že mám malu plochu a nebavilo ma natahovat sa s káblom a neprestajne prehadzovat. A ešte jedna vec u aku kosačky výkon značne opadáva vybíjaním batérie. Ale na plochu 400 metrov by som bral jednoznačne benzínovu. Ešte stále su lacnejšie a nemusíte riešit batérie. Aku naozaj na malé členité plochy, kde sekáte každý týžden. 400 metrov štvorcových dnes reálne asi nezvládne žiadna aku kosačka, nech už tam píše výrobca čokolvek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|