4 X 4 proti malotraktoru

host - 43.245 (?) 
2.1.2009 19:21, zobrazeno: 24644x

Dobrý den.

Rád bych znal Váš názor na tuto naivní otázku. Máme cca 2 ha louky a 1 ha lesa. Asi před 15 lety jsem to nechal vše ležet ladem, ale trápí mě černé svědomí, kdykoliv na tyto pozemky zajedu. Louka zaneřáděná náletem a v lesíku ohnuté stromy po zimě. Dříve jsme chovali ovce, ale v dnešní době to nemá vůbec cenu. Proto jsem se rozhodl to trochu zkulturnit. Dřevo bych použil na topení do krbu a louku na seno pro králíky. Případně tam nasadil i malé políčko brambor. A tady právě potřebuji poradit. V dnešní době toho času moc není a vzdálenost od bydliště je asi 8 km. Proto přemýšlím, zda by pro mě nebylo výhodnější a rychlejší pořízení nějakého staršího teréňáku s číslem, než tam jezdit traktorem či frézou. Co si o tom myslíte?

S pozdravem JAN

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 4.108 (?), 2.1.2009 20:00

Dobrý den

Já bych volil teréňákkk

O víkendu jsme jeli s kamarádem na dřevo do lesa s vozíkem a s mou Vitarou 4x4.Les je za loukou dlouhou asi 400m a louka je v dolíku takže přes zimu částečně zalitá vodou která je místy hluboká až 20cm.Před loukou jsem dal 4x4 a loukou jsme projeli i s vozíkem na jedničku úplně v pohodě.No trochu to házelo a auto celé od vody a bláta.Nařezali jsme dřevo naplnili vozík.vozím sebou řetězi ty jsme nasadili a nazpátek s plným vozíkem jsme projeli také bez problémů takže pro mě jen a jen teréňák.Ale nevím jak chcete sázet brambory.sekat louku atd.To by jste pak jistě musel mít traktor.Ale kdyby vám to někdo posekal a nabalíkoval tak pak by vám vitara opět stačila to samé s bramborami.

host - 43.245 (?), 2.1.2009 20:29

Já jsem uvažoval podobně. Sekačku, seno či dřevo bych mohl odvézt na vozíku. Jen jsem si říkal, zda by se dalo s autem i orat. 

JAN

host - 34.194 (?), 2.1.2009 21:20

nevím jestli by 4*4utáhl pluh, ale viděl jsem suzuki samuraj(menší než vitara) bez problémů bránovat se 3-mi bránami a majitel chtěl dokonce přimontovat pod auto 2-nožovou sekačku trávy, ale nevím zda se mu to podařilo.myslím si i orba by šla, ale asi by to chtělo pořádné gumy a 1-radličný pluh obracák např.vari(asi by se muselo upravit uchyceni, ale asi předbíhám událostem)

host - 4.108 (?), 2.1.2009 22:22

Já si myslím že moje vitara by pole zorala ale musela by se dost putunit na upevnění pluhu atd, samozřejmě by muselo být sucho atd.Není to traktor že.Já jsem nedávno jel přes zmrzlé zorané pole a když sem dojel byl jsem vyskákaný, vyklepaný no hrůza-muselo by se podle mě počítat s větším opotřebením auto a to o dost

host - 4.108 (?), 2.1.2009 22:24

jo ještě k tomu orání existuje přece i dvou pluh nebo tří pluh to by pak podle mě neměl být problémmm

host - 216.7 (?), 3.1.2009 9:53
:-) trochu usmevne. Ono by to sice slo maximalne s jednim pluhem na kola dat sipaky gumy jenze auto si ponicite a vysledek nebude stat za nic protoze budete kolama jezdit i po pooranem takze si to vlastne zajezdite kolama. Na orbu je potreba opravdu znacne sily a rychlosti jen 4-6km/hodinu. Zkuste se podivat na konstrukci a uchyceni pluhu tak silny material nemate nikde na aute asi si dokazete predstavit jak by se vam to vase auto natahlo... Z.M. Zavolal bych si radeji nejakeho traktoristu ten to bude mit za par desitek minut.

host - 120.31 (?), 3.1.2009 14:32

No ono by to možná po nějakých úpravách i šlo, ale nebylo by rozumější auto s vlekem na vlek naložit nějakou vari (nebo něco podobného)s pluhem. Jestli chcete pěstovat brambory tak to ale není jen o zorání taky se musí sázet proorávat a vyorávat a to si vážně tím teréním autem nedovedu představit.

host - 43.245 (?), 3.1.2009 15:00

Děkuji 4.108, 216.7 a 120.31 za snahu poradit. Každá rada dobrá. Už jsem si udělal představu. Nejlepší asi bude terénní auto které odveze potřebné nářadí na vozíku.

S pozdravem JAN

host - 43.245 (?), 3.1.2009 15:05

Přístě nebudu děkovat jmenovitě, protože i 34.194 se zůčastnil diskuse.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz